Kategória: Egyéb cikkek

Tipikusan női alvászavarok

A nők sokkal rosszabbul alszanak, mint a férfiak, gyakrabban érzik magukat kimerültnek és többször tör rájuk álmossági roham napközben – ezt számtalan felmérés igazolja szerte a világon. De miért vagyunk rosszabb alvók a férfiaknál?

Tipikusan női alvásproblémák
A nők sokkal rosszabbul alszanak, mint a férfiak, gyakrabban érzik magukat kimerültnek és többször tör rájuk álmossági roham napközben – ezt számtalan felmérés igazolja szerte a világon. De miért vagyunk rosszabb alvók a férfiaknál?

Miért fontos az alvás?

„Az alvás a leginkább alábecsült jelenség a tudományban.” – mondja Till Roenneberg alváskutató, és igaza is van. Pedig az alváshiány vagy a rossz minőségű alvás megbetegít – szív-és érrendszeri zavarokat, cukorbetegséget, elhízást okozva, növeli a balesetek kockázatát, a memóriazavarokat és nem mellesleg a kialvatlan emberek jóval hajlamosabbak kerülni más emberek társaságát, ingerlékenyek és nagyobb eséllyel esnek depresszióba, mint mások.
Az alvás során regenerálódik a test, az agy ekkor dolgozza fel a napi benyomásokat, emlékeket, érzelmeket és ekkor tisztulnak ki a méreganyagok a szervezetből. Míg mi édesdeden alszunk, addig számos szerv, sőt szervrendszer ilyenkor a legaktívabb (például a máj vagy az epe) és ilyenkor tudja igazán a méregtelenítő munkáját elvégezni.

Álmatlanság és hormonok – amikor a hormon zavar

Az alvászavarok közül az álmatlanság érinti leginkább a nőket, mely erősen összefügg a nők hormonális változásaival, mint pl. a menstruáció, terhesség vagy a menopauza időszaka. Ezzel együtt megnő a kockázata annak, hogy rossz alvási szokásokat veszünk fel, melyet később már nagyon nehéz megtörni.
Álmatlanság kialakulhat fizikai és mentális betegségek nyomán is, mint például a depresszió (melyre a nők kétszer olyan hajlamosak, mint a férfiak), idegesség, szorongás, reflux, nyugtalan láb szindróma vagy ízületi fájdalmak. Szerencsére a nem testi eredetű betegségek okozta álmatlanságot könnyen lehet kezelni olyan módszerekkel, melyek az alvási és étkezési szokások megváltoztatását (pl. rendszeres időben való kelés és fekvés, sport, túlzott koffeinfogyasztás elhagyása) illetve a hálószoba helyes kialakítását és berendezését célozzák meg.

Alvajárás, alvaevés

Bármilyen furán hangzik, jóval több nő hajlamos alvajárás közben (még egyszer) megvacsorázni, mint ahány férfi. Ennek oka gyakran a túlzott diétázás, a nem megfelelő táplálkozás, mely 2-es típusú cukorbetegséghez valamint inzulinrezisztencia kialakulásához vezet. Mivel a diabétesz az idegrendszert is károsítja (nem beszélve az inzulin nevű hormon ingadozásáról), a diabéteszben illetve inzulinrezisztenciában szenvedő nők hajlamosak éjjel jól bevacsorázni – amire másnap egyáltalán nem emlékeznek. Az ilyen típusú alvajáráson segít, ha laktató, de nem zsíros és nem túl szénhidrátdús ételeket eszünk vacsorára.

Fájdalmak

Míg a férfiak 48%-a, addig a nők 58%-a számol be éjszaka jelentkező fájdalmakról, melyek hetente 3 vagy több éjszaka jelentkeznek és nem hagyják őket aludni. A fájdalom miatt elalvási vagy átalvási nehézségek jelentkezhetnek éjszaka, melyek jelentősen befolyásolják az alvás minőségét. A fájdalmak kezelésére nemcsak gyógyszeres terápia, hanem számos alternatív terápia létezik, pl, kiropraktika (a csontkovácsoláshoz hasonló, ám ortopéd orvos által gyakorolt gyógymód), akupunktúra, relaxációs technikák és meditáció.

Nyugtalan láb szindróma

A nőknek majdnem 20%-a szenved ebben a különös betegségben, melyet még felismerni sem könnyű. Sokan azért nem fordulnak orvoshoz, amikor ezt tapasztalják magukon, mert azt hiszik, megbolondultak. Ez a rejtélyes jelenség szinte kizárólag a végtagokat, főképp a lábat érinti és azt vesszük észre, hogy mihelyt nyugalomba helyezkedünk, sürgető kényszert érzünk, hogy a lábunkat megmozdítsuk, arrébb tegyük vagy megfeszítsük a comb, a fenék vagy a vádli izmait. Ez a „lábrázási kényszer”, melyhez sokszor zsibbadás, bizsergés, kellemetlen érzés is társul, annyira lefoglal minket, hogy egyszerűen nem érünk rá miatta aludni.
A nyugtalan láb szindrómát érdemes komolyan venni, mivel nemcsak alvászavarokat okoz, hanem az alvászavarok miatt az egész életminőséget, sőt az emberi és házastársi kapcsolatokat is rombolja. Megoldása gyakran nagyon egyszerű: Magnéziumot kell rá szedni és elmúlik, ugyanis gyakran a magnéziumhiány okozza.

A legveszélyesebb alvászavar

Minden alvászavar közül a legveszélyesebb az alvási apnoé, más néven éjszakai légzéskimaradás. 5 horkoló közül egy alvási apnoéban szenved, ezért kérjük meg a párunkat, hogy figyeljen oda, hogy hogyan horkolunk. Egyszerűen az történik, hogy horkolás közben 30-50 másodpercre (ez majdnem egy teljes perc!) leáll a légzés, hogy aztán egy hatalmas horkantással újra lélegzethez jussunk. Terhesség alatt is jelentkezhet a légzéskimaradás, mely árt a babának, fejlődési, növekedési rendellenességeket okozva nála. (Statisztikák szeint a horkoló nőknek nagyobb eséllyel születnek kisebb termetű babái, mint azoknak, akik nem horkolnak. 4-ből 1 horkolónál éjszakai légzéskimaradások is fellépnek.) A szervezet szívdobogással, izzadással, stresszhormonok kibocsátásával reagál erre a súlyos (és éjjelente akár kétpercenként jelentkező) oxigénhiányos állapotra. Sokan arra ébrednek, hogy izzadnak és dobog a szívük, de az alvási apnoéban szenvedő emberek nagy része nem ébred föl a légzéskimaradásra. Inkább másnap érzik magukat fáradtnak, levertnek, és reggel olyan érzésük van, mintha éjjel egyetlen percet sem aludtak volna.
Az alvási apnoé kezelhető és mivel magas vérnyomást, sztrókot, sőt szívinfarktust is okozhat, ha ilyet észlelünk partnerünkön vagy magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz.

További részletek az alvási apnoéről ITT OLVASHATÓK!

Horváth Ágnes
http://alvasguru.hu
(A cikket beküldte: alvásguru)A kánikula aranyszabályai
Kánikulának nevezzük minden olyan napot, amelyeken az átlaghőmérséklet eléri, vagy meghaladja a 25 Celsius-fokot. Az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították, hogy a meleg idő beköszöntével egyre több ilyen napra lehet számítani, ezért érdemes átgondolni,... »

Kozmetikumok összetételének magyarázata
A hétköznapi embernek segítenék rövid írásommal a hatóanyagokkal és emulgeálóanyagokkal kapcsolatos mindennapi eligazodásban. Pár gyakran előforduló összetevőt emeltem ki, amikről nem árt tudni. Célom, hogy azok, akik nem nézik meg a krémeket tartalmazó anyagokat,... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.