Kategória: Testünk egészségéért

Tények és tévhitek a zsíros hajról II.

Itt a folytatás azoknak, akik inkább rövidített verzióban olvasnák el naplóm tartalmát. Tulajdonképpen az első rész folytatása, de talán annyival hasznosabb is. Próbálkozásaim tárháza bővült, itt már nem apró trükkökkel próbálok valamit is kezdeni magammal, hanem konkrét készítményekkel, vagy éppen semmivel (semmivel - vízzel se) harcolok a "gonosz" ellen.

Tehát a zsíros a haj. Igen őt ismerjük, ott van velünk mindig, sosem tudhatjuk mikor ér minket utol, ha bejön egy váratlan hétvégi látogatás, morfondírozol a béna száraz sampon, vagy a gyors hajmosás között. Megoldást eddig nem találtál, kénytelen-kelletlen mosol hajat minden másnap, annak ellenére, hogy az alvásból kell elvenned ezt az időt, ráadásul a hajfestéked is kikopik 2 hét után. Nos, akinek zsíros a haja, az pontosan tudja miről beszélek.
Ez az a probléma, amiről túl sokat beszélünk, mégsem beszélünk eleget. Hogy mit is értek ezalatt? Túl sok alatt értem, hogy rendszeresen előjönnek újra és újra ugyanazok a tanácsok, praktikák, 2-3 tipp, amit megosztanak velünk azok az emberek, akik azt hiszik, sosem hallottunk még a kénes samponról, vagy a maximum heti egyszeri hajmosásról. Túl sokat halljuk ezt, nagyrészünk szerintem már unja. Viszont nem esik elég szó arról, hogy zsíros haj és zsíros haj között is van különbség, ami egyiknek beválik, az nem biztos, hogy a másikon is segít.

Naplóba foglalva kezdtem el keresni kutatni, hogy egyáltalán miért is van a zsíros haj és vajon melyik az az agyonmagyarázott praktika, ami tényleg segíthet, illetőleg mi igaz és mi nem, ezekben a jó tanácsokban.
Első cikkemben írtam, hogy próbáltam tojássampont, gyógynövényfőzeteket, sört, hajeltűzést, kénes sampont és a többi kommersz tippet. Egyik sem segített.
Ezért úgy gondoltam új tanácsok után nézek, és kicsit mélyebben beleásom magam a zsíros haj rejtelmeibe.

Legelső próbálkozásom egy természetesebb sampon használata volt. Többen is meggyőztek, hogy a hagyományos samponokban lévő szulfátok nagyon agresszív mosószerek, melyek túl erősen oldják a zsírt a fejbőrről, mely a fokozott faggyútermeléssel próbálja kompenzálni hirtelen leoldott olajos réteget. Hát rendben van, ennek a mondatnak ugyan se füle se farka, de egy próbát megér. Elég sokáig (8 hónapig), használgattam ezeket a natúr samponokat (amelyekről utóbb kiderült, hogy egyesek szerint nem is annyira natúrak), de érdemi változást nem vettem észre. Közben természetesen jöttek egyéb tesztek is. Tavasszal, mikor még nincs nagy meleg kipróbáltam milyen, ha mégsem mosok hajat minden másnap, csak egy-másfél hetente. Felmerült bennem ugyanis az a gyanú, hogy bár korábban már próbálkoztam ezzel a dologgal, de nyáron mindenképp fokozott a faggyútermelés, ahogy az arcbőröm is sokkal jobban fénylik, így lehet, amiatt nem vált be. No tavasz, megújulás, tesztelések ideje. Igaz, nem bírtam több hónapon át csinálni ezt a dolgot (munka és egyéb miatt), de két hónap sikertelen próbálkozás után is elkönyveltem eme praktikát hasztalannak. Úgy gondolom ennyi idő elegendő, hogy legalább minimálisan látszódjék, már annyira nem zsíros, nem vészes. Nem látszódott. Sőt, zsíros hajam párosult egy jó kis hajhullással, mely utóbb kiderült, a sok zsírral eltömődött pórusok miatt volt, a hajhagymáim nem tudtak lélegezni. Remek.

Natúr sampon után kerestem valamit, ami még a natúrnál is natúrabb. Így találtam rá egy kézműves samponszappanra, amit nagyon akartam szeretni, de sajnos nem sikerült. Legfőbb problémám vele az volt, hogy nem oldotta le a 2 napos zsírt sem a hajamról. Hajat mostam, de mégsem. Nem az én hajamra találták ki. Szomorú, de sajnos ez van.

Bejött egy-két hajszesz is, de érdemi változást náluk sem vettem észre. Mintha mégsem lenne annyira zsíros 2. napon, de ha van is különbség, annyira halovány, hogy nem is vagyok benne biztos.

Kénytelen kelletlen vettem meg életem első és egyben utolsó száraz samponját. Ez utóbbi speciel sokaknak nagyon jó gyógyír, de nekem hatalmas csalódás volt. Mintha liszttel szórnám be a fejem, kényelmetlen a viselése, a hatása sem elég meggyőző. Tulajdonképpen nekem 2 órára elmattította a hajam, egyébként később minden úgy volt, ahogy lenni szokott. Bár itt hangsúlyoznám ki, hogy ezzel azért érdemes próbálkozni, mert sokan elégedettek vele.

Végső elkeseredésemben úgy döntöttem most már elég lesz az internetes kisokosokból, ideje megkérdezni egy szakembert is, mit gondol erről. Online már találtam egy videót, ahol bőrgyógyász szakember mondja el, hogy ha igényli a haj, meg lehet mosni akár kétnaponta, naponta, csak próbáljunk egy nem nagyon irritatív sampont beszerezni, s azt is hígítsuk. Ez nekem nem volt elég, személyesen akartam meggyőződni róla, hogy mi az igazság. Ellátogattam tehát egy magán bőrdokihoz. Lássuk csak mit is mondott. A hajzsírosodásának több kialakító tényezője is lehet. Vannak emberek, akiknek a helytelen életmód, rossz hajviselet miatt van ilyen problémájuk. Aztán vannak olyanok is, mint én, akik egyrészről olyan korban is vannak (kamaszkor, fiatal felnőttkor), másrészt genetikailag is elképzelhető a zsíros haj. Ahogy az arcbőröm is zsíros, úgy a fejbőröm is. Miért ne? Csak egy kérdés merül fel bennem ilyenkor: az arcbőröm faggyútermelését próbálom csökkenteni azzal, hogy nem mosok 2 hétig arcot? Természetesen nem. Akkor mit akarok a hajammal? Szakember győzött meg tehát, hogy ezeknek a nagyon hangoztatott praktikáknak az én és hozzám hasonló esetekben nem sok értelmük van, próbálkozni lehet, de ha nem válik be, akkor bele kell törődni. Ajánlott ugyan konkrét terméket, de itt is kihangsúlyozta, genetikát ez sem változtat meg, márpedig ha valaki így vagy úgy van kódolva, akkor ilyen vagy olyan lesz a bőrtípusa és kész.

Cikkem végére érve elnézést, hogy kisregényben foglaltam össze, amit kellett, de úgy érzem, így sikerült mindenre részletesen kitérnem. Amit én személy szerint tudok tanácsolni az egy bőrgyógyász megkérdezése, de aki olyan helyzetben van, mint én, az sokat sajnos nem remélhet, marad tehát a gyakori hajmosás, mint egyetlen bevált módszer - egyelőre.
(A cikket beküldte: Fanny44)Jön a tavasz, töltődjünk fel D vitaminnal!
A téli napok alkalmával erősen lecsökkent a szervezetünkben a D vitamin, amely nemcsak a kedvünket, hanem az egészségünket is nagyban befolyásolja. Itt az idő, hogy pótoljuk a hiányt, akár az első tavaszi napsugarak, akár a szolárium vagy akár a gyógyszer beszedésével. »
Stevia (sztívia) természetes édesítőszer
Mit vegyünk be: a lejáratási kampányt vagy ezt a természetes édesítõt? Ez a növény Paraguayban õshonos, ahol a helyi guarani indiánok használják többszáz éve teaédesítésre, étvágycsillapításra, bõrbetegségek (dermatitis, eczema, seborrhoea) ellen,... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.