Kategória: Táplálkozás és egészség

Az árpa – (Hordeum vulgare)

Már évezredekkel ezelőtt mind keleten, mind nyugaton termesztették, így nem is lehet kétséges, hogy az egyik legrégebbi termesztett kultúrnövényünk.
Az árpa (Hordeum Vulgare L.) géncentruma a termékeny félhold vidéke, de Eurázsiában igénytelensége és nagy hőtűrőképessége miatt, már az újkőkor óta termesztik.


Eredete

- Az árpa a búza mellett az egyik legősibb gabonafajta, már a Kőkorszaki leletekben is megtalálható.

- Nagyon régi kultúrnövényünk, termesztéséről már Kr. e. 7000 környékéről is vannak adatok.
- Fő terméknek számított Egyiptomban a fáraók ideje alatt, az ősi Görögországban és Rómában, a Szentföldön a bibliai időkben és Tibetben is. A régi egyiptomi emlékeken 6 és 4 soros árpa található, kovásztalan tészták és lepények készítéséhez használták.
- Megbecsülését mutatja, hogy az i. e. II. században Kínában a rizs, a búza, a füge és a szójabab mellett az ötödik szent növény volt.
- A Közel-Keleten az Új-testamentum korában az árpa volt a legfontosabb gabonaféle. Ebből készítették a kenyerek java részét és a kását, alapélelem volt a bibliai ember számára.
- A toklászos kétsoros árpát (Hordeum vulgare subsp. distichum Zoh.) Belső-Ázsiában éppúgy ismerték, mint a Kárpát-medence őslakói; árpa szavunkat és a növény kultúráját hoztuk magunkkal. Pécsről XI. századi árpa-leletünk van.

Hagyományai
- A mítosz szerint Demeter a gabonatermesztők Istennője, azt kérte az emberektől, hogy árpával mutassanak be áldozatot neki.
- Platón leírja, hogyan választották az emberek az eszményien pompás árpát, legfőbb táplálékul.
- Már 6000 évvel ezelőtt olyan táplálék hírében állt, mint amely a legtöbb életerőt adja. Ennek bizonyítéka, hogy testük építésére, kondíciójuk növelésére a gladiátorok is rendszeresen fogyasztották.
- Később megfigyelték – főleg Közép-Keleten -, hogy azokon a tájakon, ahol az árpa, akár gabona, akár liszt formájában főételként szerepel, ott kevés szívbeteg van. !!!!!! Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az árpa jót tesz a szívnek, s ezt a mai kutatások is igazolják.
- A néporvoslás kiváló „gyógyszerészeti csomagnak” tartja az árpát, mely segít elhárítani a székrekedési bajokat, sőt a rákot is távoltartja.
- A nyugati medicina atyja, Hippokratész az árpalevest ajánlotta az egészség és a vitalitás visszaszerzésére, azt mondta, hogy segít az egyes betegségek által legyengített erőnlétet visszahozni.
- Hegyi beszédében Jézus – az „utolsó vacsorán” – árpakenyeret osztott szét.
- Az áldozati ostya, amelyet a mise során a pap megszentel, majd kiosztja a gyülekezetnek, azért kerek és lapos, mert az őskeresztények kovásztalan árpakenyeret készítettek.
- Jelenleg a kovásztalan árpakenyér készítése néhány, Nepálban és Tibetben élő ázsiai népcsoportra korlátozódik, valamint ez a gabonaféle képezi az északnyugat-afrikai berberek táplálkozásának alapját.
- Az árpa, a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje, származási helye Tibet. Itt az árpaszemeket homokkal összekeverve forrósítják, majd kiszitálják, megmossák, a napon megszárítják, hogy megőrizze a belső nedvességét, végül lábbal addig tapossák, míg leválik a héja. Úgy tartják, hogy az így pirított és őrölt árpa, hidegen fogyasztva, fizikai erőt ad.


ÁRPA

- Az árpa – mint a gabonanövények többsége – a pázsitfűfélék családjába tartozik.

- Rendkívül változatos faj, Európában, az USA északi részén, Argentínában és Ázsiában is termesztik.
- Az árpa /Hordeum vulgare L./ a Hordeum nemzetségbe tartozik, amelyhez kb. 16 vad árpafaj tartozik, de a kultúrárpák is formagazdag növények.
- Az árpák rendszerezése: a kalász szerkezete, a kalászon lévő megtermékenyült kalászkák sorai, valamint a kalászok tömöttsége alapján történik.
Az árpának több változata /convar./ van, ezek közül hazánkban csak két változatnak van jelentősége:
a./ Többsoros árpák /Hordeum vulgare L. convar. vulgare MSF./
b./ Kétsoros árpák /Hordeum vulgare L. convar. distichon /L./ ALEF./
- A ma élő, termesztett árpa őse a vad kétsoros árpa (Hordeum spontaneum) volt, mely pl. Izraelben, Törökországban még ma is szabadon él.
Növénytani jellemzés

- Az őszi és tavaszi árpák biológiai sajátosságai több vonatkozásban eltérnek egymástól.
- Az őszi árpának dús gyökérzete van és igénytelen, míg a tavaszi árpa sekélyen gyökerező, tápanyagigényes növény. Különbség még az is, hogy az őszi árpának hosszabb és durvább szára van, mint a tavaszi árpának. Ezért az őszi árpa szalmája csak almozásra való, a tavaszi árpa szalmája viszont értékes takarmányszalma.
- Virágzata /kalásza/. Az árpa kalászkái - a többi gabonáéval ellentétben - mindig egyvirágúak és hármasával ülnek a kalászorsó padkáin. A többsoros árpa padkáin mind a három virág megtermékenyül.
- Az árpa öntermékenyülő növény. Meleg, száraz időjárásban a tavaszi árpa gyakran már a levélhüvelyben /hasban/ megtermékenyül.
- A többsoros árpák rendszerint hatsorosak, de a kalászkák elhelyezkedése lehet szabályos vagy szabálytalan. A szabálytalanul hatsoros árpák kalászán a középső kalászka nagyobb és a kalász tengelyéhez simul; a szélsők kisebbek és elállók, ezért a kalász felülről nézve négysorosnak látszik. A hazai őszi árpa fajtáink nagyobb része a szabálytalanul hatsoros árpához tartozik.
- Kétsoros árpák. A kétsoros árpánál a kalászorsó padkáján lévő három virág közül csak a középső termékenyül meg. A tavaszi árpa fajtáink mind ide tartoznak.
- A szemtermés. Az árpának pelyvás szemtermése van, de vannak csupasz szemű változatok is. A szemtermés beltartalma, vagyis a táplálószövet /endospermium/ keményítő- és fehérjearánya a fajtától, talajtól és főleg az időjárástól függően változó.
- A takarmányárpánál az a jó, ha nagy a fehérje tartalma.
- A sörárpánál viszont az a kívánatos, hogy minél kevesebb fehérjét és minél több keményítőt tartalmazzon. A jó minőségű sörárpa szemtermése fehérjében szegény, keményítőben gazdag. A fehérje tartalom ne legyen több 10-12%-nál. A 12,5%-nál nagyobb fehérje tartalmú árpák már nem tekinthetők sörárpának.
- A malátakészítésnél fontos az egyenletes nagyságú sörárpa szem.
A szemtermés ezen kívül legyen telt, nagyszemű és "finomhéjú". Fontos még a szín is; ne legyen túl sötét, sem túl világos, hanem egyenletesen fehéres sárga (szalmasárga).

Csoportosítása, változatai

- Kétféle árpa létezik: tavaszi és őszi, a tavaszit szokták sörkészítéshez használni.

Tavaszi-, kétsoros – vagy „sörárpa”

- Egyéves, tavaszi vetésű, a búza, kukorica és rozs után a legkiterjedtebben termesztett gabonafélénk.
- Meleg, páratelt, csapadékos éghajlat alatt terem értékes, fehérjékben szegény, (legfeljebb 8-10%), jól malátásítható, lisztesmagvú árpát.
- Két fontos termővidékünk van:
- a nyugat-magyarországi /Sopron vidéke és a Rába völgye/,
- az észak-magyarországi /Hatvan, Gyöngyös, Miskolc, Szerencs vidéke).
- A sör – és whiskyiparban a maláta fontos nyersanyaga.

Őszi-, négysoros

- Egyéves, áttelelő, őszi vetésű gabonanövény. Összes gabonafélénk közül a legkorábban vetik, a legkorábban érik, s így ez a növény adja az első magot.
- Rendszerint nagyobb termést ad, mint a tavaszi változata és termése fehérjében gazdagabb.
- Az ország egész területén, a csapadékban szegényebb tájegységeinken is sikeresen termelhető.

Őszi-, hatsoros

- A különbség a négysoros árpa és a hatsoros árpa között röviden annyi, hogy a kalászban hármasával ülnek a szemek, a kalászorsó padkáin, így a kétoldali sor hatszögletesnek látszik.

Összetétele

- Az árpa igen gazdag keményítőben, fehérjékben, cukrokban, vitaminokban (A, B1, B2, B5, B6, E) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, szilícium, vas), azonban nátriumban szegény.
- A kovasav tartalma is magas.
Élettani hatásai
- Az árpa a szervezet számára nagyon könnyen emészthető és igen tápláló, kellemes, szelíd ízű gabona.
- Számos olyan, kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra sajnos nem mindig jellemző. A teljes árpa gazdag nyomelemekben: káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz - méghozzá kétszer annyit, mint a barna rizs - mindezek pedig elengedhetetlenek a normális szív és agyműködéshez.
- Az árpa rendszeres fogyasztása segít megelőzni a székrekedést, javítja a bélműködést, így csökkenti a bélproblémákat.
Pl: izraeli orvosok 19 olyan krónikus székrekedésben szenvedő páciensen próbálták ki az árpaliszt hatását, akiknek mindig hashajtót kellett szedniük. A páciensek naponta háromszor kaptak árpalisztből készült süteményt 4 héten keresztül. Egy sütemény élelmi rosttartalma 7-8 g volt. Az eredmény rendkívül figyelemreméltónak bizonyult:
- 15 személynek rendeződött a székletürítése,
- 12-nek a puffadása,
- 10-nek a hasi fájdalma,
- 14 páciens örökre „elfelejtette” a hashajtókat.
- Megfigyelték, hogy azokon a tájakon, ahol az árpa, akár gabona, akár liszt formájában főételként szerepel, ott kevés szívbeteg van. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az árpa jót tesz a szívnek, s ezt a kutatások is igazolták.
- Az árpa ß-glükán-tartalma figyelemre méltó mértékben csökkenti a vér koleszterinszintjét. Ezt tudományos kísérletek igazolják.
Pl: egy vizsgálatban több héten át naponta háromszor „árpás” ételt adtak a vizsgálatban résztvevőknek és a vér koleszterinszint 15%-os csökkenését tapasztalták. Csak a teljes őrlésű árpaliszt hatásos.
- Az árpa étel fogyasztása a szervezeten belül a sejtépítést is serkenti.
A manapság oly széles körben elterjedt kötőszöveti gyengeség (ami a rossz testtartással párosul) és a porckorong-elváltozások bizonyos mértékig gyógyíthatók, sőt megelőzhetők, ha a gyermek idejekorán kap árpa eledelt.
- Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően jól alkalmazható bélrendszeri, vér- és légzőszervi gyulladások megelőzésében, gyógyításában.
- Méregtelenít, ásványi anyagokkal tölti fel szervezetünket, erősíti a csontrendszert.
- Nyugtat, tonizál (máj, szív, idegrendszer).
- Hatékony vizelethajtó, s egyben kiváló lúgosító is.
- Kiváló szabadgyökfogó (a szabadgyökök felelősek többek között a szervek elöregedéséért is).
- Kiválóan alkalmas betegkosztnak, gyógyító hatása a belektől a mellkasig terjed. Könnyű emészthetősége ideális étellé teszi kisgyermekek, idős, legyengült szervezetű, beteg emberek számára (roboráló hatás).
Az árpának ez a tulajdonsága ősidők óta ismert tény. Az árpa-nyákban találhatók a fontos életerőt adó elemek.
- Foszfortartalma alapján ajánlható mindazoknak, akik szellemi munkát végeznek, legyen az idegi vagy stressz okozta megterhelés.
- Emellett megnyugtatóan hat az idegrendszerre és vízhajtó hatású is egyben.
- Mivel fehérjében igen gazdag, ezért fogyasztásakor a vesepanaszoktól szenvedőknek különös elővigyázatossággal kell eljárniuk! Könnyen felfúvódást okozhat!

Előfordulása

- Teljes értékű árpa – kizárólag a legkülső pelyvaleveleitől fosztják meg, mintegy levetkőztetik. Így rendelkezik a legtöbb létfontosságú tulajdonsággal, és az íze is teljesen más. Mindez annak köszönhető, hogy megőrizte a csirában és a mag különböző rétegeiben lévő bionutricionális összetevőket, nem bontották meg benne az összetevők egyensúlyát.
- Hántolt árpa – (gersli) – középutat jelent a teljes értékű és a gyöngyárpa között. A hántolási eljárás során a maghéj néhány külső részét eltávolítják, de valamennyit megőriz jó tápanyagbeli tulajdonságaiból.
- Gyöngyárpa – az emberi élelmezésben leggyakrabban használt, nem teljes értékű formája. Elég csak arra gondolnunk, hogy a külső részek eltávolításával csökken a fehérjeszázalék, csökken a zsírok és ásványi sók mennyisége, néhány vitamin pedig csaknem teljes egészében eltűnik. A pelyvától és a korpától megfosztva, amit még fehérítő és fényező eljárásoknak is alávetnek.
- Pörkölt árpa – kiváló helyettesítője a kávénak, nem tartalmaz koffeint, kiváló kávét készíthetünk belőle azoknak a felnőtteknek, akik nem fogyasztanak koffeint.
- Árpapehely – amelyet összepréselt, majd hőkezelt magokból nyernek.
- Árpaliszt – a magok megőrlésével nyerhető.
- Árpamaláta (Extractum malti) „MALTEX”– amely könnyen emészthető (sok gyermekeknek készült termékben fordul elő).
A csíráztatott árpából malátát – „gabona mézet”- is előállítanak. A malátának különleges aromájú édes íze van. Kedvezően hat legyengült, kimerült gyermekeknek, betegeknek, időseknek, áldott állapotú és szoptatós anyáknak. Székrekedés, dizentéria-baktériumok, rothadási diszpepszia és étvágytalanság gyógyítására is használják.

Receptek

A helyesen elkészített árpát jól feldolgozza a szervezet, de ahhoz, hogy a tápértéke és emészthetősége maximális legyen, hántolatlanul és valamilyen formában hőkezelve, megfőzve, illetve csíráztatva fogyasszuk.
- A magokat felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd háromszoros vízmennyiségbe áztassuk be, legalább 6 órára, de legjobb 1 napra. Főzés előtt ismét öblítsük le, és főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve, a közepesen meleg sütőben hagyjuk dagadni (maximum fél - egy órát). Célszerű lágy vizet használni – szűrt vizet például -, mert ezzel jelentősen lerövidül a főzésidő.

Árpapehely leves
Hozzávalók:
- 100 g árpapehely,
- 2 db hagyma,
- 1 csokor petrezselyem,
- 1 ek Shoyu,
- 1 ek tojáspótló por,
- 1 pohár magtej, (tönköly tej, köles tej)
- 1 l tisztított víz,
- olívaolaj.
Elkészítése:
- Szeleteljük fel vékonyra a hagymát, és egy kevés olajban pároljuk meg.
- Ezután öntsük hozzá a vizet és az árpapelyhet, főzzük közepes lángon tovább.
- Miután megpuhult tegyük bele a Shoyut is és a gázról levéve, lefedve, hagyjuk a pelyhet kb. húsz percen keresztül duzzadni.
- Közben a tojáspótlóval és a magtejjel készítsük el a habarást, majd tálalás előtt keverjük a levesbe.
- Végül szórjuk meg aprított petrezselyemmel és tálalhatjuk is.

Zöldséges árpa leves
Hozzávalók:
- 1 maréknyi hántolt árpa
- 2 szál sárgarépa,
- 2 szál szárzeller,
- 2 szál újhagyma,
- 3 db zsályalevél,
- 3 evőkanál olívaolaj,
- 1 db „Gemüzebrühe” (salzarm),
- 1 csipet borsikafű,
- Shoyu
- szűrt víz
Elkészítése:
- Egy fazékban melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és a zsályalevelet, pároljuk pár percig.
- Öntsük fel másfél liternyi vízzel, adjuk hozzá a zöldségleveskockát, borsikafűvet és az árpát.
- Lassú lángon főzzük tovább.
- Ha az árpagyöngy megpuhult, tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát és a felszeletelt zellerszárat.
- Főzzük még további pár percig, majd tálalhatjuk.
- Tetejét frissen reszelt tormával szórhatjuk meg.

Csalános árpakása
Hozzávalók:
- 200 g hántolt árpa,
- 200 g frissen szedett, zsenge csalánhajtás,
- 2 db hagyma,
- 1 ek Shoyu,
- olívaolaj,
- szűrt víz
Elkészítése:
- Az előkészített (megmosott, áztatott) árpát 3x-os vízben feltesszük fönni.
- Közben kevés olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, és adjuk hozzá a csalánleveleket, kíméletesen pároljuk meg.
- Ha megfőtt az árpa öntsük rá a hagymás csalánra és keverjük össze, ízesítsük.
- Levéve a tűzről kb. tíz percig pihentessük, hagyjuk egy kicsit összeérni.

Bácskai árpás szejtán (rizses hús helyett)
Hozzávalók:
- 30 dkg előző este beáztatott árpa,
- 20 dkg szejtán,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 db zöldpaprika,
- 3 db szárított paradicsom,
- 20 dkg zöldborsó,
- kömény, majoránna, pirospaprika, borsikafű, Shoyu, olívaolaj
Elkészítése:
- A hagymát az olajon pároljuk meg, majd tegyük rá az apróra vágott zöldpaprikát, a zöldborsót és pároljuk tovább.
- Ha a borsó már majdnem puha, jöhet a szejtán, mely szintén kap néhány percet.
- Ha ezzel is megvagyunk, a paradicsomot is tegyük a lábasba, némi vízzel lazítsuk, és kicsit forraljuk össze.
- A külön megfőzött árpát is tegyük hozzá, fűszerezzük a fenti felsorolásból nekünk tetszőkkel (lehetőség szerint mindegyikből tegyünk bele), egy kicsit melegítsük össze és gyakorlatilag kész is.
- Aki szereti a fokhagymát, az tálalás előtt tegye bele az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát, úgy jellegzetesebb az íze.

Árpakrém (édes)

Hozzávalók:
- 200 g árpaliszt / árpapehely,
- 0,5 l magtej, (tönkölytej, kölestej, rizstej)
- 200 g aszalt gyümölcs, (barack, datolya, mazsola, szilva)
- 1 rúd fahéj, (1 tk őrölt-fahéj, őrölt-gyömbér)
- MALTEX
- szűrt víz

Elkészitése
- Áztassuk be az aszalt gyümölcsöt 3-6 órával előbb.
- A fahéjjal ízesített tejet tegyük fel, amikor forrni kezd, állandó keverés mellett, szórjuk bele az árpalisztet / pelyhet. Kb. negyedóráig főzzük, ha nagyon besűrűsödne, egy kis tejet/vizet töltsünk hozzá.
- Közben csöpögtessük le az aszalt gyümölcsöt, és egy kis tejjel vagy vízzel turmixoljuk össze.
- Vegyük le az árpát a tűzről és keverjük hozzá az aszalt gyümölcs krémet.
- Ha nem elég édes, miután langyosra hűlt adhatunk hozzá egy kis MALTEX-et.
- Kis tálkákba / kelyhekbe porciózzuk ki, hűtsük le.

Desszertnek, nassnak finom, egészséges, tartalmas krémet kapunk.
(A cikket beküldte: apokrif)Gyűjtsünk medvehagymát!
Itt a tavasz! Gyönyörűen süt a nap, a madarak csicseregnek. Egyszerűen hív a természet. És ha már elindulunk kirándulni, túrázni miért ne köthetnék össze a kellemest a hasznossal? Gyűjtsünk medvehagymát! Lombos erdeink talaját tavasszal szőnyegként beborítja a... »

Ahol a betegnek kell diagnosztizálni magát!
A mai orvostudomány nagyon fejlett. Nyugodjon meg, meggyógyítjuk - mondják az orvosok, de lehet, hogy épp ahhoz a betegséghez nem értenek, félrekezelnek. Előfordul, hogy az orvos olyasmit próbál gyógyítani, amiben még tapasztalata sincs. Legyünk hát óvatosak! »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.