Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Amit beviszünk, beszedünk

Téli vitaminpótás: a csíra

Az én családom igazi csíra-rajongó család. Általában salátában, vagy szendvicsben fogyasztjuk őket előszeretettel. Télen gyakrabban esszük, mert a csírával sok anyagot és ásványi anyagot pótolhatunk, ami szükséges a szervezetünk számára, hogy könnyebben megküzdhessen az ilyenkor jellemző fertőző betegségekkel.

A csírákat megtalálhatod a boltokban a zöldséges részlegen található hűtött pultokban, vagy magad is elkészítheted otthon.

Ha az utóbbi mellett döntesz, akkor feltétlenül vedd figyelembe az alábbi szabályt:
CSAK ÉTKEZÉSI CÉLRA ALKALMAS BIO MAGOKAT CSÍRÁZTASS! A vetésre szánt magok nem felelnek meg, egy részül eleve csávázott, de emellett a vetőmagokat sokszor penész és kártevők ellen vegyi anyagokkal kezelik. Érdemes megvenni a csíráztatásra szánt magokat, még ha kicsit drágábbak is, nehogy nagyobb kárt okozzunk magunknak a kártékony adalékanyagokkal, mint hasznot.


1. lépés: MOSÁS

A magokat alaposan mossuk le egy szűrőben folyó víz alatt. Rázogassuk meg, hogy mindenhol érje a víz.


2. lépés: ÁZTATÁS

A csírázás megindulásához a magoknak magukba kell szívnia a nedvességet. Ehhez rakjuk őket egy tálkába és engedjünk rájuk annyi (tiszta, esetleg szűrt) vizet, hogy ellepje őket. Az áztatás ideje magtípustól függ, általában fél-egy nap, de a vastagabb héjú magoknál ennél több idő szükséges. Az áztatás hatására a magok láthatóan meg fognak duzzadni.


3. lépés: ÖBLÍTÉS

A megduzzadt magokról szűrő segítségével alaposan öblítsük le az áztatóvizet csap alatt.


4. lépés CSÍRÁZTATÁS + ÖBLÍTÉS

A csíráztatás történhet speciális csíráztató edényben, vagy anélkül is. A speciális edény lényege, hogy a leöblített magokat egy lyukacsos tálba helyezzük, amelyet rárakunk egy vízzel teli edényre (a magos edény nem ér bele a vízbe!) Mindezt el lehet érni úgy is, hogy a szűrőben hagyjuk a magokat és egy műanyag tálban vizet teszünk alájuk. Végül az egészet lefedjük egy másik lyukacsos tálkával, vagy akár egy tányérral.
Azért kell a víz alájuk, hogy párás, nedvdús közegben csírázhassanak, de ne álljanak közvetlenül a vízben.

Naponta többször érdemes rápillantani a magokra és 2-3 alkalommal víz alatt le kell őket öblíteni. Ez egyrészt pótolja a vizet a felületükön, másrészt megelőzhető vele, hogy nyálkásak vagy penészesek legyenek.
A csírázásra az ideális hőmérséklet 17-25 °C. Legyenek fényben, de soha ne helyezzük őket közvetlen napsütésbe!


5. lépés SZÜRET

A csírázás időtartalma a magtól függ. Minden csomagoláson feltüntetik erről a szükséges információkat. A kis hajtásokat maggal, vagy mag nélkül is elfogyaszthatjuk. Legajánlatosabb nyersen megenni, mert így tartalmazza a legtöbb hasznos tápanyagot, de akár főzni, sőt sütni is lehet.
Ha nem tudjuk őket azonnal elfogyasztani, tegyük őket egy száraz helyre, hogy a felesleges nedvesség eltávozhasson a felületükről, majd zárt dobozban a hűtőszekrényben akár 1-2 hétig is frissen tarthatóak.

Kezdőknek azt ajánlom, hogy egyszerre egyfajta maggal kísérletezzenek és kis mennyiséggel indítsák a folyamatot. Minél több a mag, annál nagyobb az esély arra, hogy nyákos vagy penészes lesz és hamar elmegy tőle a kedvünk (és az étvágyunk is).

A csíráztatás érdekes folyamat, amely örömet is rejt magában. Az ember végignézheti a gyors fejlődést és növekedést, majd végül kiélvezheti az friss, harsogó ízét és rendkívül jó hatását is az egészségre.
(A cikket beküldte: babyapocakban)Az egészség és a kivi
A kivi Kínában őshonos.Jó száz évvel ezelőtt kezdték termeszteni Új-Zélandon.Nevét az ország jelképéről,a kivimadárról kapta.De eredete miatt nevezik még kínai egresnek,sőt őshazájában majombaracknak is.Ma Ausztráliában, Dél-Amerikában, Olasz- és Franciaországban... »

Száműzzük az őszi depressziót!
Néhány gyakorlati tippet gyűjtöttem össze azoknak, akik szenvednek az őszi, borús hangulattól. Ezek az egyszerű receptek segítenek bárkinek, aki alkalmi, enyhe depressziós rohamtól szenved, legyen az akár szezonális, akár nem! »
Minden jog fenntartva © 2020, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.