Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Külsőnk egészsége

Rosacea-Couperosa avagy rózsás bőr, borvirágos orr

Mivel kozmetikus vagyok és találkozom sokszor keringési problémákkal(arcon), ezért gondoltam, hogy írok az oly sokat átkozott rosaceáról. Egy előadáson voltam a minap és sok új ténnyel találkoztam, ami arra ösztönzött, hogy "tollat ragadjak " és írjak róla.

Rózsásan iruló-piruló lánykák a múlt század elején..
...hát igen, sok férfi számára ez volt az ideális nő akkor. Ma már ez egy esztétikai probléma, ami sok ember (hölgyek és férfiak) életét teszi tönkre. 30 éves kor után, de jellemzően 50-60 éves korosztályon alakul ki gyakrabban nőknek az orca két oldalát érinti jellemzően, férfiaknak pedig az orrkörnyékét, orrot. Az arc kétoldali gyulladásos, sokszor aknés alapokon nyugvó állandósult keringési problémája. A súlyosbodását előidézhetik nagy hőkülönbségek, melynek során a hajszálerek nem képesek eredeti keresztmetszetükre visszaállni - tágultak maradnak. Ez egy érbeidegzési zavar.
A kozmetikai gyakorlat megkívánja, hogy tudjunk erről a betegségről és minden újdonság, ami a kezeléssel kapcsolatos tudomásunkra jusson.
Nos, a betegség kialakulásban nagy szerepet játszanak a különböző kórokozók, atkák, ilyen kórokozók: pl. a Propionne baktérium, a Bacillus Oleronius (egy bőrpatogén atkán élősködő baktérium), illetve a Helicobacter Pylori is. Ezek elszaporodása és bizonyos genetikai faktorok megléte (Fitz-Patrick I,II-es típusú bőrű egyén-világos haj, szem érzékenység a napra..stb.) adja a hajlamosító tényezőket a rosacea kialakulására.
Az először keringési rendellenességgel kezdődő (szétfolyt pirosas foltok) elváltozás kezdetben nem képez tágult hajszálereket az arcon és gyakran vissza is szorítható különböző gyulladáscsökkentő szerekkel. Amikor állandósulnak a piros foltok stresszhatásra, hőhatásra..stb., akkor már jól láthatóak a tágulatok, erek az orcán és az orron, állon.
Ezek burjánzásba torkollanak és sok esetben kötőszöveti megvastagodáshoz vezetnek. Ilyenkor javallt már az orvosi segítség, mert ez a státusz hamar állapotromláshoz vezethet. A jól ismert "Antal Imre orr" a végfázisa a betegségnek. Ilyenkor a megoldás sebészi (lézer, szike). A differenciál diagnózisban el kell különíteni a száj körüli bőrgyulladást, aknés megbetegedéseket egyebeket.
Sok esetben azt sem tudják a páciensek, vagy vendégek, hogy kihez forduljanak, vagy hogy egyáltalán ezt lehet kezelni és nem szabad hagyni elharapódzni...
Remélem nem fogalmaztam túl érthetetlenül és ha bármiben segíthetek, akár rosaceás fórumozónak, akár kozmetikusnak, írjatok bátran.
(A cikket beküldte: erakozmetikus)Márciusi divat, avagy tél és tavasz között
Miért nem találunk megfelelő ruhákat márciusban? Megfigyeltem, hogy ez a kora március és késő februári időszak nem tartogat külön viseletet. A téli ruhák már túl melegek erre a hónapra, de a tavasziak túl lengék. »

Az egészséges kávé
„A kávé, bármily meglepő, annak ellenére, hogy élvezeti cikk, nem ártalmas. Hogy oly könnyen elhiszünk róla minden rosszat, csak arról szól, hogy nem tiszta a lelkiismeretünk, ha élvezünk valamit.” (Szendi Gábor) »
Minden jog fenntartva © 2022, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.