Kategória: Amit beviszünk, beszedünk

Stevia (sztívia) természetes édesítőszer

Mit vegyünk be: a lejáratási kampányt vagy ezt a természetes édesítõt?
Ez a növény Paraguayban õshonos, ahol a helyi guarani indiánok használják többszáz éve teaédesítésre, étvágycsillapításra, bõrbetegségek (dermatitis, eczema, seborrhoea) ellen, vágási sebek esetén is, mert gyorsan hat, különösebb forradás jele nélkül. A Stevia Rebaudiana Bertoni leveleibõl készített kivonatok becslések szerint többszázszor édesebbek a cukornál. Az édes ízt fõleg a növény leveleinek akár 13 %-át is kitevõ stevioside adja, ami egy szénhidrát alapú glycoside, fehér por alakban is kivonható, amit elõször 1931-ben francia tudosóknak sikerült elérni. Továbbá a növény steviolbioside (nyom), rebaudioside A (2-4%), B (nyom), C (1-2%), D (nyom), E (nyom) és dulcoside A (0.4-0.7%) tartalma is további édesítõ kémiai járulékanyagok.


A STEVIA TERMÉKEK MEGVÁSÁROLHATÓK A BIOSZÁLLÍTÓ WEBBOLTBAN!

Hol termesztik?

Próbaültetvényes kísérleteket végeztek Spanyolországban, Kanadában, Ausztráliában, de számos más országban is, például 1998 óta még a Cseh Köztársaságban is A. Nepovím, H. Drahošová, P. Valícek, T. Vanek kutatók vezetésével. Paragayban, Brazíliában, Mexikóban és Ázsia jelentõs részén (pl Japán, Kína, Dél-Korea, Malaysia, Thaiföld) már nagyon rég óta termesztik és használják. Paragayban több mint száz éve, Japánban 33 éve, Kínában 18 éve fogyasztják. Eddig egyetlen egy mellékhatásos esetet sem regisztráltak sehol, semelyik kontinensen. A Shanghai Star tavaly (2002) március végi kiadása idézi Shanghai város Egészségügyi Felügyelõ Intézetének igazgatóját, aki szerint "az utóbbi 17 évben egyetlen dokumentált eset sem fordult elõ a stevia édesítõszer betegségkeltõ hatásaira".

Akkor miért korlátozzák?

Jó kérdés. Válaszul álljon itt ez az oldal. Ha végigolvassa az egészet, akkor fokról fokra megvilágosodnak az okok.

A negatív kampány

Különösen érdekes egybeesésnek tekinthetõ, hogy a sztívia ellenes hisztéria egy évvel azután kezdõdött hogy Monsanto 1985-ben megvásárolta G.D. Searle and Co.-t, ami az aszpartám mesterséges édesítõ egyedüli gyártója volt az Egyesült Államokban. Searle Co. 1985-1995 között ezután is kutatásokat pénzelt az aszpartám hatásaira, és ismét érdekes módon a kapott eredmények alapján nem találtak különösebb okot a Nutrasweet® ellen. Pedig minden független kutatás komoly mellékhatásokat mutatott ki az aszpartámról. Errõl többet is olvashat egy korábbi cikkemben.

1986-ban az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenõrzõ Hivatal (FDA) cégfeljelentést kapott egy a Celestial Seasonings által forgalmazott stevioside-ot tartalmazó tea ellen. Röviddel ezután a feljelentést tevõ vállalat és jogi képviselõinek nevét kitörölték ebbõl a feljelentésbõl! Az információterjesztés "szabadsága" miatt közzétett iratokban a feljelentõ cég neve helyén csak befeketített sorok állnak. A feljelentés hatására az FDA vizsgálatot rendelt el és azonnal korlátozni kezdte minden ilyen termék árusítását. Hogy mennyire komolyan vették ezt, arra az utal hogy 1987 táján szinte minden jelentõsebb forgalmazót "rutinszerûen" ellenõriztek, vajon árulja-e még a hivatalosan nem engedélyezett termékeket. Rob McCaleb (Gyógynövény Kutató Alapítvány) szerint akkoriban az egyik FDA ellenõr nyiltan bevallotta neki hogy Monsanto panasztevése miatt akarja a Hivatal megállítani a stevia forgalmazását.

1995-ben enyhítettek és csakis "ételkiegészítõ"-ként forgalmazva engedélyezték, de édesítõ adalékként már nem. Semmiféle édesítõ-, vagy gyógyhatását nem lehet a termékek címkéjén feltüntetni.

A sztívia-ellenes kampány 1998-ban váratlan eseményekben tetõzött: az FDA elrendelte a Stevita vállalat által terjesztett számos sztívia információs könyv, brossúra elégetését. Különösen két könyv ellen léptek fel agresszívan: James Kirkland: Cooking with Stevia ("Fõzés sztíviával") és Kay Randall (eredeti nevén Patricia Rodes): The Natural Choice ("A természetes választás"), meg más egyéb könyvkiadvány is elbírálás alá került, például Oscar Rodes, vagy David Dean Richard, Linda & Bill Bonvie és Donna Gates könyve. Az indítóok szerint ezek a szerzõk többsége a Stevita vállalatvezetésében is érdekelt volt és saját terméket méltató könyvekkel próbálták a sztívia-forgalmat növelni, ami az FDA szerint törvénysértõ élelmiszerek esetén. Csak az elsõ három szerzõ állt kapcsolatban Stevitával, Rodes-ék könyvei ma is tiltottak. Ugyanezen okból azév februárjában a vámon elkobozták a Stevita által rendelt sztívia-szállítmányt. De nemcsak Stevitának nem engedélyezték ezeket a kiadványokat terjeszteni, hanem azonnal betiltották mindegyiket és elrendelték a könyvek elégetését.

Dr. Julian Whitaker számolt be az eseményekrõl késõbb, ugyanis az õ ügyészei (Emord & Associates) pert indítványoztak az FDA ellen a könyvek megsemmisítésének elrendelése miatt, ami szerintük alkotmányellenes. Erre az FDA irányt váltott és Gary J. Dykstra, az akkori Ügyvezetõ Szabályozási Megbízott szerint a könyvek elégetése nem volt elrendelve, bár azt elismerte hogy a Hivatal 1998 május 19.-i hivatalos levelében ez állt: "egy új leltárt kell venni, amit egy kiküldött ellenõrnek kell elkészíteni, aki egyúttal tanúként jelen kell hogy legyen a szakácskönyvek, irodalom és más publikációk megsemmisítésénél ami abból a célból van hogy ellenõrizze a rendelkezések betartását." Dykstra szerint arról volt szó, hogy Stevita "talán saját maga fogja elrendelni a könyvek elégetését". Ezt Oscar Rodes cáfolta, hiszen nem azért írták a könyveket, hogy röviddel rá megsemmisíthessék azokat.

Dan Burton (az Állami Felügyelet és Reformok Bizottságának Elnöke) 1998 október 26.-i keltezéssel írott levelében az áll hogy az FDA nem kapott felhatalmazást a kongresszustól hogy jelenlegyen a könyvek megsemmisítésénél. Sõt, az Elsõ Jogszabálymódosítás figyelembe vételével inkább a "könyvek megsemmisítésében való részesedés megtagadása" lett volna várható az FDA-tõl, hiszen "nagyban alkalmatlan" a Hivatal május 19.-i levelének állásfoglalása.

FDA szerint az FD&C törvényt nem sérti ahogyan fellépett ebben az esetben. Késõbb pedig, biztos ami biztos, módosították a saját Betartási Eljárásmódok Útmutatóját (Compliance Policy Guide), eszerint már lehetõség van "alkalmazni további irányadást könyvek és más nyomtatott anyagok megsemmisítése esetén, amik minõsítettnek tekinthetõk".

A mai napig csak azok a könyvek menekültek meg, amelyekben nem esik szó a Stevita Company-ról, ezek ma is beszerezhetõek. James Kirkland átírta szakácskönyvét és kiegészítette a címet "Sugar-Free Cooking With Stevia", illetve "Low-Carb Cooking With Stevia"-ra. A könyvek jelenleg kaphatók.

Dan Burton, a kongresszusi bizottsági elnök továbbá azt is írta, hogy "én a Hivatal stevia-eljárását érthetetlennek találom, hiszen biztonságosnak nyilvánítja mint egy étel-kiegészítõ, de veszélyesnek tartja mint egy étel-összetevõ." Végülis függetlenül attól hogy a sztívia tiltott mint élelmiszer-összetevõ, de engedélyezett mint élelmiszer-kiegészítõ, az eredmény ugyanaz hiszen az emberek ígyis-úgyis beveszik és megeszik.

Mennyire biztonságos?

Az Európai Únió Élelmiszer Tudományos Bizottsága (SCF) 1999 jún. 19.-i véghatározatában semlegesen tartózkodó álláspontot képvisel: "nincs (a birtokukban) kielégítõ adat" annak eldöntésére, hogy ezeket a termékeket biztonságosan forgalmazni lehessen, ezért átvették az amerikai álláspontot. "Az egyetlen benyújtott toxikológus adatcsoport alapjában véve mind a növény stevioside alkotóanyagára vonatkozott. Semmilyen adat nem érkezett (a bizottsági hivatalba) ami lehetõvé tenné a növény nagyüzemben termesztett termékei biztonságának meghatározását." Azt az álláspontot, hogy egy élelmiszer akkoris biztonságosnak tekinthetõ ha már nagyon régóta fogyasztva nem mutat mellékhatásokat, a sztívia esetén sem az USA-ban, sem Európában nem fogadták el.

Az FDA 19 forrásra hivatkozva titltotta be a sztívia "ételösszetevõ"-kénti forgalmazását. Ezek egy része nem is tudományos értekezés, mert van köztük levél, vagy rövid kivonat is. Továbbá szerepel köztük Mauro Alvarez brazil professzor számos kutatási publikációja is, aki nagyon felháborodva vette tudomásul, hogy az FDA teljesen félreértelmezte azokat. A jobb oldalon levõ linkkel letölthetõ egy válaszlevele, miszerint "mint egy tudós, aki több mint 15 éve kutatja a Stevia és számos más növény biztonságát ételként és ételadalékként, meggyõzõdve mondhatom, hogy a mi következtetésünk ezekben a különbözõ tanulmányokban arra utal, hogy a Stevia biztonságos emberi fogyasztásra a felhasználni szándékozott mennyiségben, azaz mint édesítõszer".

Majd a következõ kijelentést tette: "A másik köntörfalazás amit a ... válaszlevelükben találtam az a beismerés hogy az FDA tudósok nem olvasták el ezeket a tanulmányokat. Ha meg nem olvasták ezeket a tanulmányokat, akkor miért közlik állandóan az amerikai néppel hogy a tanulmányok eredményei káros hatást mutatnak? De még ha el is olvasták ezeket a tanulmányokat, az egyetlen valószínû oka azt közölni hogy az eredmények káros hatásról számolnak be, ha az információt a szövegösszefüggése nélkül ragadják ki. Ebben az esetben arra gondolhatunk, hogy ezek az FDA tudósok alkalmatlanok és felelõtlenek, vagy ha nem, akkor meg egy valamilyen összeesküvõ csoportba kell hogy tartozzanak és fenntartanak egy rosszindulatú ágenda-rendszert e növény ellen azzal a szándékkal hogy távoltartsák az amerikai fogyasztóktól azáltal hogy biztonsági ügyeket keltenek, amik nem léteznek."- zárta be levelét dr. Alvarez.


Gyógyászati felhasználhatósága

A szárított levelek, vagy kivonatai édesítõszerként használva terjednek. Úgy tûnik, a fõ steviol glycoside-ok különösebb lebontás nélkül emésztõdnek és ezért kalória-értékük rendkívül kicsi. Cukorbeteg páciensek is fogyaszthatják. Sõt néhány tanulmány szerint (dán, brazil) a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentõ, hasnyálmirigy-segítõ hatásairól számolnak be, valamint segíti a máj és lép mûködését azáltal hogy szabályozza a vércukor-szintet a testben. Bizonyos ásványi anyagtartalma sem mellékes (A és C vitamin, cink, rutin, magnézium, vas stb). Bõrbetegségek ellen is használt (Paraguay). Iszonyatosan nagy mennyiségben beadva bizonyos toxikusságot mutatott fõleg hörcsögöknél, de patkányoknál kevésbé, és kis mértékben terméketlenséget keltett hím patkányoknál. De az ilyen hatások kiváltásához igen nagy mennyiségû hatóanyag-kivonat kellett. A jelenleg ételekben, italokban engedélyezett aszpartámot ilyen mennyiségben beadva, vajon a kísérleti állatok életben maradnának-e egyáltalán? Néhány Ázsiai országban sztívia az engedélyezett cukorhelyettesítõ édesítõszer az aszpartám helyett. Embereknél a mai napig egyetlen egy toxikus eset sem ismert.

A steviol glycoside-ok, az aszpartámmal ellentétben, fõzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le. Sztíviát fehér porkivonat, zöld színû szárított levélörlemény, vagy áttetszõ folyadék alakban árusítanak. A legelsõ formában - mivel rendkívül tömény édesítõszer, önmagában fogyasztva meglehetõsen émelyítõ hatású. Viszont folyadék formában vagy ételben, italban felhígítva már nem az. Ha élelmiszerben is émelyítõnek találja, akkor túlságosan is sokat használt. A növény hazánkban is képes lenne megteremni, bár a telet nem bírná ki. Ha nem tudja beszerezni, vagy drágának tarja, termessze házilag, akár cserépben is. Rovarok nem nagyon támadják meg mert túl édes.

Végül egy jótanács leendõ magyar forgalmazóknak: ha hivatalosan azt mondják Önnek, hogy a Stevia az Európai Únióban nem engedélyezett, akkor válaszolja azt hogy nem engedélyezett mint stevioside porkivonat, vagy mint élelmiszer-összetevõ ("food additive"), de engedélyezett mint élelmiszer-kiegészítõ ("food supplement"), vagy mint gyógynövény, levelei (szárítva, darálva) csakis így forgalmazható, a növény szabadon termeszthetõ. Ne hagyja magát, más nyugat-európai országban is kapható.

A levelei nyersen összeaprítva és salátákba szórva is fogyasztható. Egy csipetnyi kivonat egy teáskanálnyi cukrot helyettesíthet, a cukor komoly mellékhatásai nélkül.

A STEVIA TERMÉKEK MEGVÁSÁROLHATÓK A BIOSZÁLLÍTÓ WEBBOLTBAN!

Forrás: http://www.geocities.com/all_are_one.geo
(A cikket beküldte: bioszallito)Téli vitaminpótás: a csíra
Az én családom igazi csíra-rajongó család. Általában salátában, vagy szendvicsben fogyasztjuk őket előszeretettel. Télen gyakrabban esszük, mert a csírával sok anyagot és ásványi anyagot pótolhatunk, ami szükséges a szervezetünk számára, hogy könnyebben... »

Amikor azt mondod: Ne küzdj!
Az ember azt hinné, vele nem történhet meg, az ő családjában nem lehetséges. Aztán mikor minden összecsap, meghallod a diagnózist, ott vagy, de nem látsz, nem hallasz. Mit tegyünk? Mi legyen? Hogyan? Merre? Segítenie kell valakinek! Akkor megtanulod, hogy az élet... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.