Kategória: Amit beviszünk, beszedünk

Az egészség és a kivi

A kivi Kínában őshonos.Jó száz évvel ezelőtt kezdték termeszteni Új-Zélandon.Nevét az ország jelképéről,a kivimadárról kapta.De eredete miatt nevezik még kínai egresnek,sőt őshazájában majombaracknak is.Ma Ausztráliában, Dél-Amerikában, Olasz- és Franciaországban is termesztik.Íze aromás,kellemesen édeskés-savanykás,magva ehető.

Gyümölcssalátákhoz,süteményekhez,szörp,bólé és sörbet készítéséhez is kiváló.A kiwi kiemelkedik C-vitamin-tartalmával egy nagyobb gyümölcs egy felnőtt ember napi szükségletét fedezi.Kálium tartalma kedvezően hat a vérnyomásra,és segíti a normális szívműködést.A sok ásványi anyag jó az izomfogyás megelőzésére.A K-vitamin tartalma a vér alvadékonyságágát biztosítja.
A vesékre is jó hatással van.A csontozatot is erősíti.Fáradékonyságot,és a stresszet megelőzi.

Oldható élelmirost-tartalma a tápcsatornában lévő koleszterin egy részét megköti,így hozzájárul a vérkoleszterin csökkentéséhez.Sportolóknak különösen ajánlott,mert egy különleges fehérjebontó enzimet (actinidint) tartalmaz,mely segíti a vele együtt elfogyasztott nagyobb mennyiségű húsféleség,tejtermék,tojás, emésztését.Az éretlen kemény gyümölcs hüvös helyen akár egy hétig is eltartható.A C-vitamin könnyen bomlik,ezért a kivit főleg nyersen érdemes fogyasztani.

A kivi szárnyashúsok,pármai sonka,lazac mellé kitűnő nyers köret/kiegészítő lehet.Ha grillezés előtt a hússzeleteket kivivel bedörzsöli és kb. 20 percig pihenteti, a hús puhább lesz.A kivi utóérő gyümölcs.Ha gyorsan fogyaszthatóvá akarja varázsolni, egy-két szem almával együtt rakja zacskóba,és egy napig zárja le.A kivi hozzáadása zselatinhoz(pl.gyümölcskocsonya) és tejhez turmixnak kerülendő,mert a benne lévő enzim miatt a zselatin nem alvad meg rendesen,a tej pedig kicsapódik.

Szobanövényként is nevelhető,de lehet lugasnak is háztetőre,garázsra futtatni.Védett helyre kell ültetni.Télen lekell takarni,és akkor kibírja a telet.Nagyon vízigényes növény.
(A cikket beküldte: Rika1)



Grapefruit jótékony hatása
A grapefruitról csupán a 17.-ik század közepén tettek említést.Először a karibi térségben,majd egyre több trópusi,szubtrópusi országban termesztették,legnagyobb exportálója jelenleg azonban az USA.Nagyméretű,lédús frissítő hatású,a citrusfélék családjába... »

Tények és tévhitek a zsíros hajról II.
Itt a folytatás azoknak, akik inkább rövidített verzióban olvasnák el naplóm tartalmát. Tulajdonképpen az első rész folytatása, de talán annyival hasznosabb is. Próbálkozásaim tárháza bővült, itt már nem apró trükkökkel próbálok valamit is kezdeni magammal, hanem... »




Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.