Kategória: Táplálkozás és egészség

Az egészséges kávé

„A kávé, bármily meglepő, annak ellenére, hogy élvezeti cikk, nem ártalmas. Hogy oly könnyen elhiszünk róla minden rosszat, csak arról szól, hogy nem tiszta a lelkiismeretünk, ha élvezünk valamit.”
(Szendi Gábor)


A kávé
99% víz,
1% valami más


Erről az 1%-ról – még politikamentesen is – sok mendemonda, egymásnak ellentmondó híresztelés kering. A rajongók kávéházakba járnak, internetkávézót vagy blogot nyitnak, esetleg boltba küldik a férjüket egy zacskó kávéért. Ideológiák születnek a kávéházak társas magányáról, forradalmi szelekről, a széles látókör kötelezettségeiről, és arról, hogy ez valóban a legtöbb-e, mi adható.

Miért kávézunk?

Milyen egyszerű lenne azt mondani, amit az újdonsült szerelmesek: mert szeretem.
De megszoktuk, hogy magyarázkodunk: a gyerekünk előtt, hogy miért nem érünk rá vele foglalkozni, a férjünknek a plusz kilóinkról vannak kidolgozott elméleteink, a főnökünknek mindennap új mesét találunk ki késésünk okáról és az anyánknak… mindig, mindenről.
Szükségünk van (ezekre az) önigazolásokra? Ha nagyon a nyakunkba lihegnek az ellenzők, és mi meg akarjuk hallani a vészjósló hangokat, bizonyára igen.
Ki az a – mégoly eltökélt – kávébolond, akit soha nem bizonytalanított el az a bűnlajstrom, amit a kávé rovására írnak?!
Az elsőt, a legfontosabbat nem szívesen nevezzük nevén, és legfőképpen kamaszgyerekünk előtt nem valljuk be őszintén: igenis drogozunk. A koffein eredeti (növényi eredetű gyógyhatású anyag) és mai értelmében is (pszichoaktív szer, a központi idegrendszert befolyásolva hangulat- és tudatmódosító hatású) drog. Bűntudatunkat enyhítendő: legális serkentő.
Gyakran írják a koffein számlájára a magas vérnyomást, a koleszterinszint emelkedését, a csontritkulást, esetenként (ó, jaj!) a vetélést… a sor végeláthatatlan. Kedvenc kávés cikkemet Szendi Gábor írta a vészmadarakról és a kávé rehabilitációjáról.
A koffein hatása sokkal összetettebb annál, mint hogy – nemes egyszerűséggel – „jónak” vagy „rossznak” nevezhetnénk.
Az életünk éppen ilyen bonyolult. De – akár a kávé – természetesen jó!

Te már egészséges kávét iszol?

Hiszem, hogy betegségeink lelki eredetűek (elsősorban a stressznek és a zaklatott életmódnak köszönhetően). Na, jó! Van, ami génfüggő. Nem is beszélve a pH-értékről!
Mondd, ki a felelős a te egészségedért? A te véred pH-értékéért? Nem okolhatod mindenért a multikat!

Ha Te – velem együtt – Földünk felnőtt lakosságának azon 80%-ába tartozol, aki szerint a kávé élvezet… akkor most arra kérlek: dőlj hátra és lazíts!

Hozom a kávét!

Nekem a kávé… de még inkább a kávézás: élmény, hangulat!
Nyári délutánok, árnyas kert, hintaágy. Tartalmas beszélgetések, női csacsogások.
Az élet nagy kérdései, a körülöttünk nyíló virágok szépsége. Meleg barna lágyság, a keserű édessége, az érzékek játéka.
Szenvedély és kicsi, hétköznapi valóságok.
Tétova útkeresések, a bizonytalanság fájdalma és a biztonság törékenysége.
Szertartás zenével vagy anélkül.
Jin és Jang. Fekete kávé a fehér csészében.

Szerintem a kávé nőnemű.
Felpörget, éberré tesz, ha a főnököd ezt várja tőled.
Csökkenti az étvágyad, ha kell, nagyobb fizikai teljesítményekre sarkall.
Felvidít, ha társaságra vágysz.
De jól vigyázz! Ha nem tiszteled eléggé, még magányosabb leszel. Gondolj a kapkodó, szürke téli reggelekre! A kihűlt, cukor nélküli kávékra (az élet úgyis keserű?!).
Pedig „nincs jobb – olvasom a neten –, mint belebújni egy jó meleg fotelba, és a kezünkbe venni egy csésze forró kávét. A kávé maga a hangulat.” (URLguru–somotogp)
Mosoly az arcodon, derű a lelkedben…
Őrizd ezt a hangulatot, és keresd, akiknek tovább adhatod!
(A cikket beküldte: Ildiki)Tarka ételek
Nem csak a ruhát érdemes szín alapján válogatni mosás előtt. Már a diétáknál hallani lehetett erről. De csak diétázóknak fontos szétválogatni a színek szerint az ételeket? Egyáltalán jó ez valamire, vagy csak hangzatos? Nos, úgy tűnik a színek nagyobb hatással... »

Nőgyógyász kálvária
Megint egy nőgyógyászatos cikk. Elnézést azoktól, akik unják a témát, de úgy gondolom, hogy nekünk, nőknek nagyon fontos a megfelelő szakember megtalálása. Én úgy vagyok vele, hogy még a háziorvosnál is kellemetlen levetni a pólót, és alig várom, hogy... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.