Kategória: Táplálkozás és egészség

Az egészséges kávé

„A kávé, bármily meglepő, annak ellenére, hogy élvezeti cikk, nem ártalmas. Hogy oly könnyen elhiszünk róla minden rosszat, csak arról szól, hogy nem tiszta a lelkiismeretünk, ha élvezünk valamit.”
(Szendi Gábor)


A kávé
99% víz,
1% valami más


Erről az 1%-ról – még politikamentesen is – sok mendemonda, egymásnak ellentmondó híresztelés kering. A rajongók kávéházakba járnak, internetkávézót vagy blogot nyitnak, esetleg boltba küldik a férjüket egy zacskó kávéért. Ideológiák születnek a kávéházak társas magányáról, forradalmi szelekről, a széles látókör kötelezettségeiről, és arról, hogy ez valóban a legtöbb-e, mi adható.

Miért kávézunk?

Milyen egyszerű lenne azt mondani, amit az újdonsült szerelmesek: mert szeretem.
De megszoktuk, hogy magyarázkodunk: a gyerekünk előtt, hogy miért nem érünk rá vele foglalkozni, a férjünknek a plusz kilóinkról vannak kidolgozott elméleteink, a főnökünknek mindennap új mesét találunk ki késésünk okáról és az anyánknak… mindig, mindenről.
Szükségünk van (ezekre az) önigazolásokra? Ha nagyon a nyakunkba lihegnek az ellenzők, és mi meg akarjuk hallani a vészjósló hangokat, bizonyára igen.
Ki az a – mégoly eltökélt – kávébolond, akit soha nem bizonytalanított el az a bűnlajstrom, amit a kávé rovására írnak?!
Az elsőt, a legfontosabbat nem szívesen nevezzük nevén, és legfőképpen kamaszgyerekünk előtt nem valljuk be őszintén: igenis drogozunk. A koffein eredeti (növényi eredetű gyógyhatású anyag) és mai értelmében is (pszichoaktív szer, a központi idegrendszert befolyásolva hangulat- és tudatmódosító hatású) drog. Bűntudatunkat enyhítendő: legális serkentő.
Gyakran írják a koffein számlájára a magas vérnyomást, a koleszterinszint emelkedését, a csontritkulást, esetenként (ó, jaj!) a vetélést… a sor végeláthatatlan. Kedvenc kávés cikkemet Szendi Gábor írta a vészmadarakról és a kávé rehabilitációjáról.
A koffein hatása sokkal összetettebb annál, mint hogy – nemes egyszerűséggel – „jónak” vagy „rossznak” nevezhetnénk.
Az életünk éppen ilyen bonyolult. De – akár a kávé – természetesen jó!

Te már egészséges kávét iszol?

Hiszem, hogy betegségeink lelki eredetűek (elsősorban a stressznek és a zaklatott életmódnak köszönhetően). Na, jó! Van, ami génfüggő. Nem is beszélve a pH-értékről!
Mondd, ki a felelős a te egészségedért? A te véred pH-értékéért? Nem okolhatod mindenért a multikat!

Ha Te – velem együtt – Földünk felnőtt lakosságának azon 80%-ába tartozol, aki szerint a kávé élvezet… akkor most arra kérlek: dőlj hátra és lazíts!

Hozom a kávét!

Nekem a kávé… de még inkább a kávézás: élmény, hangulat!
Nyári délutánok, árnyas kert, hintaágy. Tartalmas beszélgetések, női csacsogások.
Az élet nagy kérdései, a körülöttünk nyíló virágok szépsége. Meleg barna lágyság, a keserű édessége, az érzékek játéka.
Szenvedély és kicsi, hétköznapi valóságok.
Tétova útkeresések, a bizonytalanság fájdalma és a biztonság törékenysége.
Szertartás zenével vagy anélkül.
Jin és Jang. Fekete kávé a fehér csészében.

Szerintem a kávé nőnemű.
Felpörget, éberré tesz, ha a főnököd ezt várja tőled.
Csökkenti az étvágyad, ha kell, nagyobb fizikai teljesítményekre sarkall.
Felvidít, ha társaságra vágysz.
De jól vigyázz! Ha nem tiszteled eléggé, még magányosabb leszel. Gondolj a kapkodó, szürke téli reggelekre! A kihűlt, cukor nélküli kávékra (az élet úgyis keserű?!).
Pedig „nincs jobb – olvasom a neten –, mint belebújni egy jó meleg fotelba, és a kezünkbe venni egy csésze forró kávét. A kávé maga a hangulat.” (URLguru–somotogp)
Mosoly az arcodon, derű a lelkedben…
Őrizd ezt a hangulatot, és keresd, akiknek tovább adhatod!
(A cikket beküldte: Ildiki)Gyomorpanaszok megoldása gyorsan, hatékonyan
Az ünnepek közeledtével fontosnak gondoltuk, hogy még mielőtt megkezdődik a karácsonyi és újévi bőséges étkezések időszaka, felhívjuk a figyelmeteket néhány dologra, mely az emésztésünket és gyomrunkat érinti. »

Önzőek vagyunk, mi, gyerekek
Egy kedves hoxás barátom és az anyukám súlyos betegsége ébresztett rá, hogy milyen önzőek vagyunk mi gyerekek, nem vesszük figyelembe, lehet észre se vesszük, hogy az anyukánk mit szeretne, mert csak egy önző cél hajt, meg kell gyógyulni az ANYUKÁMNAK! »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.