Kategória: Amit beviszünk, beszedünk

Szemünk fénye, az A-vitamin

Már az ókorban felismerték az A vitamin gyógyító hatását.
Rájöttek, hogy egyes táplálékok elfogyasztása gyógyító hatással van az éjszakai látászavarra, de magát az A-vitamint csak 1913-ban sikerült beazonosítani.
Először Paul Karrer írta le az A-vitamin kémiai szerkezetét, amiért 1931-ben Nobel-díjat kapott.


Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, felhalmozva a májban található meg. Egy egészséges felnőtt szervezet akár egy-két évre elegendő A-vitamint is képes eltárolni.
Az A vitaminnak két formája van, az egyik az állati eredetű retinol (ez a vegyület kémiai neve, régi neve: axeroftol), a másik a növényi eredetű karotin, és egyéb karotinoidok, amelyet előanyagnak is szoktuk hívni. Az utóbbiak közül a legaktívabb a béta-karotin (amely a májban alakul át) 1/6-a alakul A-vitaminná, ezzel szemben a többinek csak 1/12 része.

Az emberi szervezetnek az A vitaminra elsősorban egy pigment, a rodoszpin (látóbíbor) előállításához van szüksége, amely a sötétben való látást teszi lehetővé. De fontos szerepe van még az egészséges bőr megőrzésében, az ajkak és a tüdő nedvesen tartásában, elősegíti a baktériumok, vírusok és élősködők okozta fertőzések leküzdését, csökkenti a pattanások számát, csillapítja a bőrmegbetegedéseket.

Megtalálhatóak A vitamin formájában: a belsőségekben (máj, vese, szív, stb.), a tej és tejtermékekben, a tengeri halakban, a tojássárgájában, narancsfélékben, provitamin formájában: a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben.

Felszívódását a kevés olaj vagy zsiradék segíti, viszont a cinkszegény étrend, a kolesztiramin tartós szedése és a savlekötők csökkentik. A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul.

Mivel a retinol formájú A vitaminnak nagyobb az aktivitása, mint a karotinoid formájúnak, így különböző az adagolásuk. Az A vitamint nemzetközi egységben (NE), angolul IU (International Unit), míg a karotinokból keletkezett A vitamint retinol ekvivalensben (RE) mérik.

Fél éves kor alatt 420 mg, 7 hónap és 3 év között 400 mg, 4-6 év között 500 mg, 7-10 év között 700 mg, 11 év felett és a várandóság ideje alatt a nők esetében 800 mg, a férfiak esetében 1000 mg, szoptatás alatt 1200 mg a napi adag, utóbbi esetben nem haladhatja meg az 1200 mg-ot a napi adag, különben a babáknál fejlődési rendellenesség alakulhat ki.

A-vitamin hiányában szenvedünk, ha a következő tüneteket tapasztaljuk: szempanaszok, száraz bőr, törékeny körmök és hajszálak.
A vitaminhiány esetében elhalnak a nyálkatermelő sejtek, helyettük szaruréteg képződik a gyomorban, amelynek következtében emésztési zavarok, gyomorfájás, gyulladások lépnek fel, szemünk nehezebben alkalmazkodik a sötétséghez, súlyosabb esetben szürkületi vakság alakulhat ki. Ha hosszabb távon is fennáll az A-vitamin hiányállapota, akkor akár teljesen meg is vakulhatunk.

A másik véglet sem szerencsés, ha túladagoljuk magunkat A-vitaminnal, mert a többlet, a sejtek anyagcseréjét összezavarhatja, de ehhez legalább két hétig napi 50.000 NE A-vitamin bevitel kellene.
(A cikket beküldte: tinendo)Nem lehet elégszer a vitaminokról
Az emberi élet genetikailag 120 – 140 évre van beprogramozva a szervezetében! „Minden természetes halállal elhunyt ember vagy állat az elégtelen táplálkozás miatt hal meg, vagyis tápanyag hiánya miatt!” »

Hogyan szoktam le a dohányzásról
Nagyon hosszú ideig dohányoztam, de tavaly Júniusban sikerült leszoknom minden külsô segitség nélkül. Azt vallom, hogy csak akarat és kitartás kérdése. Ha vannak barátaid, akik motiválnak ebben nagyon hasznodra válnak. »
Minden jog fenntartva © 2022, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.