Kategória: Amit beviszünk, beszedünk

Jön a tavasz, töltődjünk fel D vitaminnal!

A téli napok alkalmával erősen lecsökkent a szervezetünkben a D vitamin, amely nemcsak a kedvünket, hanem az egészségünket is nagyban befolyásolja. Itt az idő, hogy pótoljuk a hiányt, akár az első tavaszi napsugarak, akár a szolárium vagy akár a gyógyszer beszedésével.

A D vitamin, más néven kalciferol, zsírban oldódó vitamin.
Háromféle D-vitamin különböztetünk meg: a D1 (a napfénnyel besugárzott táplálékból kristály formájában előállított anyag), a D2 (ergokalciferol) és a D3 (kolekalciferol) vitamint. A D2 vitamint inkább a növények, a D2 és D3 vitamint az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák.
Biológiailag a D3 vitamin a legaktívabb, ez a vitamin az ultraibolya sugárzás hatására képződhet a szervezetben a vitamin előanyagából.

A D vitamin szükséges a kalcium és a foszfor felszívódásához, beépüléséhez, a csontképzéshez, a csontritkulás megelőzéséhez.
A legújabb kutatások szerint védelmet nyújthat még a vastagbél- és emlőrák, a perifériás artériás érbetegség, a gümőkór (TBC) ellen, csökkentheti a vérnyomást, befolyásolja a gyulladásokat, hatással van a szívizmokra (védhet a szívinfarktustól, a szélütéstől) vagy csökkenti a légúti fertőzéseket is télen.

A napi szükséglet 0-18 év között, terhesség illetve szoptatás alatt 10 mikrogramm, 19-30 év között 5 mikrogramm, 31 év felett a nők esetében 6 mikrogramm, a férfiak esetében 5 mikrogramm.
De ha a szervezetbe pl. ólom, kadmium, illetve egyes gyógyszerek kerülnek, ezek növelik a szervezet D-vitamin szükségletét.

Felszívódását az olajok és zsírok elősegítik, mivel ezekkel együtt szívódnak fel a vékonybélből. Viszont a kolesztiramin és a hashajtóként alkalmazott ásványi olajak gátolják a vitamin felszívódását.

D vitamin hiány áll fent, ha a következő tüneteket tapasztaljuk: a csontok deformálódnak, könnyen eltörnek, nehezen gyógyulnak. Gyermekeknél angolkór is kialakulhat a D vitamin hiánya miatt.
De a szerveztünk nemcsak a vitamin hiányát, hanem a túladagolást is jelzi, mégpedig mérgezési tünetek formájában: hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás (amelyek következtében károsodhat a vesék működése, vesekő is kialakulhat), idegesség, némely esetben bőrviszketés, mivel a hipervitaminózis hatására megemelkedik a vér kalcium-szintje, túl sok kerül be a csontokba, az érfalakba növelve az érelmeszesedés kockázatát.

A D vitamin rengeteg élelmiszerben előfordul, pl. tojás, margarin, tej és tejtermékek (pl. a cheddar sajt), halmájolajok, hering, makréla, lazac, máj.
Meg ugye a bőrben is képződik, ha azt napfény éri.

Sajnos az emberek D-vitamin szintje messze alulmúlja az általános egészséghez szükséges mennyiséget, így ha meg szeretnénk akadályozni, hogy fennálljanak a D vitaminhiányának tünetei, javaslom, hogy jó idő esetén napozzunk, rossz idő esetén szolizzunk.
Az előbb felsorolt élelmiszerekből minél többet fogyasszunk, és bizonyos időközönként látogassunk el a háziorvosunkhoz, végeztessünk el egy vérvizsgálatot, és ha D-vitamin szintünk alacsony, szedjünk étrendkiegészítő vitamint.
(A cikket beküldte: tinendo)



Mennyi jódra van szükségünk?
A jód a periódusos rendszer VII-es főcsoportjába a halogénelemekhez tartozik (53. elem), fekete fémes fényű szilárd anyag, vízben alig oldódik (jodid ionok jelenlétében azonban vízben is oldódik, ekkor sárgásbarna, ún. Lugol-oldat keletkezik). Már... »

Zsíros kérdések
A zsírok a szervezetben létfontosságú szerepeket töltenek be, energiát szolgáltatnak. A koleszterin egy zsírféle, amely a sejtek falának egyik alkotóeleme, az idegszövet alapanyaga, de részt vesz az ásványianyag-transzportban, az epetermelésben, a csontképzésben,... »




Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.