Kategória: Amit felkenünk

Miért érdemes a kozmetikumainkat házilag készíteni?

Rengeteget hallunk a kozmetikai szerekben lévő káros anyagokról. Nehéz eligazodni a sok latin név között és sokszor ugyanarról az anyagról eltérő véleményeket hallani. Ha biztosra akarunk menni otthon is sok mindent elkészíthetünk, és akkor tényleg az van az arckrémben, amit mi teszünk bele. Nem is szólva arról, hogy mekkora élvezet a kotyvasztás...

Érdeklődésem a házi kozmetikumkészítés iránt nem olyan rég kezdődött. A neten szörfözve véletlenül egy olyan oldalra akadtam, ahol részletesen elemeztek több olyan készítményt, amit én is nap mint nap használtam. Először hitetlenül, később döbbenten olvastam a rákkeltő, allergizáló, belső szerveket károsító anyagokról a tusfürdőmben és az arckrémemben.
Kis mennyiségek, megengedett határértékek - ezek a fogalmak sem vigasztaltak meg, hiszen sok kicsi sokra megy. Amikor odáig jutottam, hogy szinte minden kőolajból van (glicerin, olajok, zsírok, illatanyagok) mint amiből a műanyagok is, végképp kiakadtam. Megnéztem az otthoni tubusok és tégelyek hátoldalát, és a felsorolt dolgok nagy részét megtaláltam bennük. Ezután elkezdtem a neten utánanézni a megismert anyagoknak, de sajnos csak megerősítettek az eddig olvasottakat.

Ezek után mit tegyek, mit használjak? Találtam ugyan tisztának nyilvánított termékeket, de ezek ötször, sőt tízszer drágábbak voltak az általam használtaknál. Eddig Avon tanácsadónő voltam, de kiléptem, nem akartam olyan kozmetikumokat terjeszteni, amiknek nem vagyok meggyőződve a jó hatásáról.

Ekkor találtam véletlenül egy házilag elkészíthető egyszerű krém receptjére. Volt otthon hidegen sajtolt olíva olajam, egy méhviasz gyertyám, amit szétszabdaltam erre a célra, gyógynövény teám, és szerencsére az illóolajakkal már előtte összebarátkoztam. Megcsináltam, és szuper lett. Igazi krém állagú, kicsit zöld, de nagyon jó illatú. A hatása is szuper, hamar felszívódik és nagyon puha lesz tőle a bőröm. Úgyhogy vérszemet kaptam, és azóta kutatom, gyűjtöm, és próbálgatom a recepteket. Főleg angol nyelvű oldalakon keresek, ott már hatalmas irodalma van a témának, de néha már magyarul is lehet találni.

Hadd írjak tehát arról, hogy miért is érdemes magunk készíteni a kozmetikumainkat:
- te döntesz, mit teszel bele
Használhatsz bio alapanyagokat, vagy csak simán természeteseket, és ha valamire allergiás vagy, egyszerűen helyettesíted másik anyaggal. A kedvenc illatodat is felhasználhatod (nálam például mindennek jázmin illata van).
- olcsóbb, mintha boltban vennéd
Furcsán hangzik, de így van, még ha a legjobb minőségű alapanyagokból is készítesz krémet, egy kis tégely ára még mindig olcsóbban jön ki, mint a boltban. Nem kell ugyanis beleszámolnod a gyártási költséget, csomagolást, szállítást, raktározást, reklámot, nagyker és kisker árrést, és a gyártó óriási hasznát. Hallottad már, hogy egy jó nevű kozmetikum árának 30%-a a reklám?
- nem kell hosszú időre tartósítani
A bolti kozmetikumok kb. két évig kell, hogy elálljanak, ezért telerakják őket mindenféle tartósítószerekkel. Otthon viszont, ha kis mennyiséget csinálsz, biztos lehetsz benne, hogy elhasználod néhány hét alatt. Egy kis E vitaminon kívül nincs szükséged másra.
- környezetkímélő gyártás
Hacsak nem öntesz a másik kezeddel hipót a klotyóba, nem szennyezed a környezetet kotyvasztás közben.
- nagyon jó szórakozás
Ha szereted a kreatív hobbikat vagy a sütés-főzést, ezt is nagyon élvezni fogod. Az alkotás öröm, és ha jól sikerül, akár ajándékba is adhatod. A képen lévő ajakbalzsamot én is születésnapra készítettem, a helyes kis fémdobozt egy kreatív hobby boltban találtam hozzá.
(A cikket beküldte: LukreciaBorgia)A neem olajról
Nekem mindig hatalmas öröm, amikor valami olysmit foghatok a kezembe, amiről régen ábrándoztam, ami után régen vágyakoztam már. A neem olaj is ilyesmi volt: Egy időben sokat olvastam róla, és a neem fáról, aminek a terméséből sajtolják. Tudtam róla egy csomó... »

45 év után, csak úgy nem dohányzom!
A mai napig nem hiszem el a csodát, ami velem történt. Teljesen megváltoztam. Új én lettem. 45 év után, csak úgy nem dohányzom! Pedig nem is akartam abbahagyni a bagózást! Szeretek cigarettázni. Ha bánatom volt, rágyújtottam, örömömben azonnal a cigaretta után... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.