Kategória: Amit felkenünk

Igazság az olajos hajpakolásokról

Akik foglalkoznak a hajnövesztéssel és hajápolással, egész biztosan hallottak már a növényi olajok és zsírok hajjal szembeni jótékony hatásáról. Azonban miután bele is vágnak egy-egy ilyen hajpakolás elkészítésébe, a dolog nem mindig a kívánt eredményt hozza el, sőt... Van, hogy visszájára sül el, és marékszámra hullik ki a haja az embernek, mikor lemossa az olajat. Most szeretném veletek megosztani a saját tapasztalataimat ezekről a pakolásokról, ugyanis tényleg nagyon hasznos dolgok, csak tudni kell velük bánni.

Jómagam már lassan harmadik éve foglalkozom aktívan a hajnövesztéssel. Engedjetek meg nekem egy kis személyes felvezetőt...
3 évvel ezelőtt vállig érő hajam volt, feketére festett. Platinaszőke akartam lenni, és otthon szőkítőpor+hidrogén kombóval szépen elkezdtem világosítgatni a hajam. Volt olyan is, hogy hetente kétszer is szőkítettem. A végére már sikerült egy csibesárga hajszínt elérnem, de a hajam már akkor is iszonyú állapotban volt, az utolsó szőkítés után pedig konkrétan leégett az egész. Körülbelül 8-10 centit vágtunk le belőle, de ami megmaradt, az is egy szénakazal volt. Már akkor is a hajam volt a mindenem, szóval enyhén szólva érzékenyen érintett a dolog. Akkor döntöttem el, hogy komolyan fogok foglalkozni a hajápolással és növesztéssel. Az interneten kutakodva az elsők közt találtam rá az olajos hajpakolásokra.

3 év alatt sokféle olajat kipróbáltam már, sokféle módon vittem fel őket a hajamra, változó ideig hagytam rajta, stb... Mostanra sikerült kitapasztalnom, hogy hogyan lehet elérni a kívánt hatást, és hogy ne hulljon ki annyi haja az embernek egy-egy mosás alkalmával, amennyiből egy parókát is össze lehetne már hozni.

Ricinusolaj, olívaolaj, argánolaj, kókuszolaj, mandulaolaj...
Azt hiszem, ezek a legismertebbek. Ezek közül a ricinushoz, az olívához, és a kókuszhoz volt eddig szerencsém. Én személy szerint az olívaolajat kedvelem legjobban. Mindegyik olajból a legjobb az extra szűz, így az olívából is. Az ára is kedvező a többi olajhoz képest, a bőrt is szépíti (kívülről és belülről egyaránt), gyakran használom a konyhában is.

Csak a hajhosszra, vagy mehet a fejbőrre is?
Szigorúan csak a hajhosszra, főleg ha vékonyszálú hajad van! Az olajtól nem jut oxigénhez a fejbőr és a hajhagymák, ezáltal lemosáskor tapasztalhatod, hogy elég sok hajszál fog a kezedben maradni. Maximum annyit szoktam csinálni, hogy ha a kezem olajos marad miután belemasszíroztam a hajhosszba az olajat, utána átmasszírozom a fejbőrömet is az olajos kezemmel. Viszont azt, hogy vakoljátok az olajat a hajtőre, felejtsétek el!

De akkor mi a helyzet a ricinus hajnövesztő hatásával, ha nem lehet a fejbőrre kenni?
Jogos kérdés. Ahogy fentebb írtam, körülbelül egy teáskanálnyi mennyiséget szétkensz a tenyereden, és ezt belemasszírozod a fejbőrödbe. A ricinussal kell vigyázni leginkább, ugyanis nagyon sűrű, ezáltal méginkább eltömíti a hajhagymákat. Ez egy olyan olaj, amiről nagyon megoszlanak a vélemények. Van aki szerint semmit nem ér hajnövesztés szempontjából, de ismerek olyanokat is, akiknek bevált. Én is sokszor belefogtam már a ricinusos hajnövesztésbe, de sosem láttam eredményét.

A kevesebb néha több!
Tehát az olajat a hajhosszra visszük fel. Átfésüljük, átmasszírozzuk a kezünkkel. A lényeg, hogy ezt sem kell literszámra vakolni. Elég, ha maximum 2-3 evőkanálnyit szétkensz rajta (hajhossztól függően). Ha tocsog az olaj a hajadon, sokkal nehezebb másnap lemosni, és fenn áll a veszélye, hogy mosás után még olajos marad itt-ott. Én már jártam így, nem is egyszer, pedig igazán csekély mennyiséget viszek fel mindig. Nem mellesleg pedig a nagyobb mennyiséget úgysem bírja beszívni a haj, szóval pocsékba megy, mert lemosod.

Fent van az olaj a hajamon. Ezután?
Ezután jól összegumizod, vagy befonod, hogy a hajszálak szorosan legyenek és tartsák a nedvességet, benedvesítsék egymást. Ezután át lehet melegíteni hajszárítóval, bár szerintem nem feltétlen szükséges. Utána zuhanysapka. Vagy akár fóliával is betekerhetjük, az még jobb. Fogunk egy törülközőt, és azt is feltekerjük a fejünkre. Így dunsztoljuk a hajunkat. Miért is kell ez? A fólia alatt hő és pára termelődik, ezáltal a hajszál külső rétege megnyílik a melegtől és a nedvességtől, így sokkal több tápanyagot képes beszívni.

Mennyi ideig hagyjam rajta?
Akár aludni is lehet benne, bár szerintem nem ajánlatos. Néha én is szoktam, ha nincs arra időm napközben, hogy legalább 4-5 órát rajta hagyjam. Ne felejtsük el, hogy a dunsztolás alatt szintén kevesebb oxigénhez jut a fejbőrünk. Ahhoz, hogy a hajunk beszívja az olajat, elegendő maximum 6 óra, fölösleges lenne egy éjszakáig fullasztani szegény hajhagymáinkat.

Ha mindent jól csináltunk, a törülköző és a fólia levétele után azt tapasztaljuk, hogy a hajunk szinte az összes olajat beszívta. Ezután samponnal megmossuk (ha úgy érezzük, hogy egyszer kevés, lehet kétszer is), utána balzsam, vagy bolti pakolás, vagy akármi, tetszés szerint. Most már csak a szárítás van hátra. Ha igazán puha hajat akartok, a hajszárítót a legkisebb fokozaton használjátok mindig, vagy hagyjátok magától megszáradni, amikor csak van időtök.

Egy ilyen olajos pakolást 2 hetente egyszer érdemes végezni. Hosszútávon nagyon jól meg lehet vele előzni a gyors hajtöredezést, és a haj kiszáradását. Remélem, hasznos volt számodra a cikkem :)
(A cikket beküldte: ~Fluttershy)Miért érdemes a kozmetikumainkat házilag készíteni?
Rengeteget hallunk a kozmetikai szerekben lévő káros anyagokról. Nehéz eligazodni a sok latin név között és sokszor ugyanarról az anyagról eltérő véleményeket hallani. Ha biztosra akarunk menni otthon is sok mindent elkészíthetünk, és akkor tényleg az van az... »

Az ivóvízről
A tiszta víz az ember létezésének egyik elengedhetetlen feltétele. A felnőtt emberi szervezet 60-70%-át, a gyermeki szervezet 80%-át alkotja víz. Az öt hónapos magzat 95% -a víz, ezért is különösen fontos, hogy a terhes nő minőségi vizet fogyasszon. Általában... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.