Kategória: Egészségügyi problémák

Fejfájás és migrén ellen testmozgással és relaxációval

A fejfájás és migrén ellen több természetes módszer is létezik. Az endorfin, a legjobb természetes fájdalomcsillapító, mely testmozgás során keletkezik. A relaxáció és a nyújtógyakorlatok csökkentik a stresszt és lazítják a váll és a nyak izomfeszültségeit, ezáltal enyhítik,megszüntetika fejfájást

Szüntesd meg a fejfájást tabletták nélkül, természetesen

Gyógyszerek nélkül is megszüntethető a fejfájás? Sok esetben rendkívül hatékony lehet egy sor, természetes módszer, köztük a testedzés, a relaxáció, a nyújtógyakorlatok és néhány táplálkozási ötlet.
Ha a lenti módszerek használatával nem enyhül a fejfájás és hagyományos fájdalomcsillapítók sem segítenek, fordulj szakemberhez tanácsért!

Endorfin, a természetes fájdalomcsillapító – Testedzéssel a fájdalom ellen

A rendszeres testmozgás csökkenti a fejfájás és a migrén gyakoriságát és intenzitását - állítja Dr Ramadam, a chicagói Diamond Fejfájás Klinika kutatója.
A testmozgás során ugyanis szervezetünk endorfint termel, ami a legjobb természetes fájdalomcsillapító. E mellett a testedzés élénkíti a vérkeringést, csökkenti a feszültséget, a stresszt, jobb és mélyebb alvást eredményez.

A testedzés közben mindig figyelj a következőkre:
• Hidratálj – a kevés vízfogyasztás ugyanis önmagában is fejfájást eredményezhet, ezért igyál mindig elegendő folyadékot.
• Lélegezz folyamatosan és mélyen
• Kerüld az alkoholt és a koffein tartalmú italokat
• Bemelegítés fontossága – ne ugorj egyből a maximumra egyik gyakorlatnál sem, melegíts be megfelelően

Milyen gyakorlatokat végezzek a fejfájás megelőzésére?

4 perces szakaszos villámedzés minden nap és a 15 perces Hiit alapú tréningek kétnaponta időtakarékos és hatékony választás. De bármilyen más kardió alapú testmozgás, úszás, kiadós séták, kerékpározás is hasznos! A lényeg, hogy rendszeresen végezd és válassz olyan mogzást, amit szívesen csinálsz.


3 relaxációs módszer a fejfájás és migrén csökkentésére és megelőzésére

A fejfájások többségét az izmok és ízületek merevsége okozza a váll és a nyak környékén. Néhány egyszerű gyakorlattal csillapíthatod a fejfájást a nyak- és vállizmok lazításával. Íme három egyszerű gyakorlat, melyeket reggel felkelés után, és nap közben az íróasztalodnál is végezhetsz. A gyakorlatokhoz nincs szükség semmire, és néhány perc alatt kész.
1. Nyújtózás ülve
Ülj rá a bal kezedre, a jobb kezeddel pedig nyúlj át a bal füledhez a fejed fölött, és finoman húzd a fejed jobbra, és tartsd így 2-3 másodpercig. Most csináld ugyanezt a másik irányba. Ismételd háromszor mindkét oldalon.
2. Fejfordítás
Helyezd a bal kezed a jobb válladra és fordítsd a fejed balra amennyire tudod és nézz át a vállad felett 2-3 másodpercig, majd kézcsere, fejed jobbra fordítod a váll felett és csináld ugyanezt. Ismételd nyolcszor! Ez nagyszerűen lazítja a nyak ízületeit
3. Vállkörzés
Finoman körözz a válladdal, mindkét oldalon előbb előre, majd hátra öt alkalommal.

3 stresszkezelő módszer a fejfájás és a migrén ellen

Ha képes vagy kezelni a stresszhelyzeteket, jelentős mértékben csökkentheted a migrén és fejfájás gyakoriságát és intenzitását. Néhány hasznos módszer a stressz csökkentésére
1. Mélylégzés
Segít a fejfájás kialakulásának megelőzésében. A módszer egyszerű: Számolj lassan ötig és közben lélegezz be mélyen, majd ugyanígy fújd ki a levegőt. Ezt fokozatosan lassíthatod, nyújtsd meg a belégzést és a kilégzést is, amennyire tudod. Ismételd 6-8 alkalommal egymás után reggel és este.. Ez segít a test ellazításában.

2. Lazítás zenével
Hallgass nyugtató, relaxáló zenét legalább 5 percen át esténként (vagy mikor rádtör a fejfájás és módodban áll zenét hallgatni). Néhány tipp:
https://www.youtube.com/watch?v=VnQ8AhkX7bQ
Komolyzene kedvelőknek pedig
https://www.youtube.com/watch?v=Z8uvPLsah0s

3. Relaxációs gyakorlat – 8 perc
Feküdj le, vegyél egy mély levegőt, majd fújd ki lassan. Haladj végig a testeden gondolatban a lábujjaktól a fejtetőig, közben lélegezz természetesen. Állj meg gondolatban ott, ahol feszültséget vagy fájdalmat érzel és egy mély levegővétellel engedd el. Majd indulj el a fejtetőtől a lábujjak irányába, és csináld ugyanezt. A gyakorlat végén vegyél egy mély levegőt, fújd ki lassan a befejezéshez.

A fenti gyakorlatok rendszeres alkalmazása segít a legtöbb migrén és fejfájás enyhítésében és megszüntetésében. Fontos, hogy tudd: ezek a gyakorlatok nem úgy működnek, mint a fájdalom csillapító tabletták, amit beveszel és 10 perc múlva elmúlik a fejfájás. Itt a rendszeres és kitartó, napi szintű gyakorlás hoz eredményt.

Egyéb tippek a fejfájás megelőzésére / kezelésére

A minőségi alvás erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, és segíti az ellazulást! A kevés alvás viszont növeli a migrén vagy a fejfájás esélyét!

A rossz testtartás is fejfájáshoz vezethet. Figyeld magad a nap során, hogy egyenes-e a gerinced? A vállaid kihúzva? A testtartás korrekciója segít a fejfájás megelőzésében!

Táplálkozás - kerülendő ételek: alkohol, csokoládé, érlelt sajt

Illóolajok: Migrén esetén néhány csepp menta és levendulaolaj keverékét maszírozd a halántékodra és a tarkódra. A feszültség és stressz okozta fejfájásra eukaliptusz és menta olaj keverékét maszírozd a haléntékodra, a tarkódra és a csuklódra.

Gyógyszerek helyett próbálj magnézium készítményeket szedni.
Ha mégsem csillapodik a fejfájásod a fentiek hatására, próbáld ki a következő hármas kombinációt:
1000 mg C-vitamin, 100 mg Niacin (B 3 vitamin) – 1 tabletta, Aspirin tabletta (500 mg)

Ha tartós és intenzív fejfájás vagy migrén gyötör, fordulj orvoshoz tanácsért!

Szerző: Szegedi András Életmód Kutató és Tanácsadó
forrás: http://bodyhiit.hu
(A cikket beküldte: andrewsun)Az egészségtől a bénulásig és vissza...
Történetemet azért írom le, hogy mások is erőt merítsenek belőle. Egészségesnek gondoltam magam és mire ráeszméltem, tulajdonképpen hastól lefele lebénultam. Elviselhetetlen és borzalmas érzés, mikor a pályaudvaron ahol nap mint nap jársz, részegnek néznek, mert... »

Önzőek vagyunk, mi, gyerekek
Egy kedves hoxás barátom és az anyukám súlyos betegsége ébresztett rá, hogy milyen önzőek vagyunk mi gyerekek, nem vesszük figyelembe, lehet észre se vesszük, hogy az anyukánk mit szeretne, mert csak egy önző cél hajt, meg kell gyógyulni az ANYUKÁMNAK! »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.