Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Egészségügyi problémák

A betegségek elleni legjobb védelem a stabil immunrendszer

A stressz nemcsak közvetlenül a sejteket terheli, hanem tápanyagrabló is lehet.
Adott körülmények között nagy mennyiségű fehérjét, vitamint vagy nyomelemet vesz igénybe, ez pedig később a sejtekben és mindenekelőtt az immunrendszerben hiányt okoz.


A természet egyik legegyszerűbb mechanizmusa a stressz és az immunrendszer állandó kölcsönhatása. Minden stressz, amit csak teszünk, vagy gondolunk.
Lehet akár egy hunyorítás csupán, egy futó gondolat, de lehet stretching gyakorlatok végzése, vagy favágás a ház mögött. Az autóvezetés, a golf, a nyaralás megtervezése, a szerelem, a játék a gyerekekkel - mind mind stresszhatás.

Az egyik szinte észrevehetetlen, a másik súlyosabb. Nem csak a gondok és problémák követelnek sokat testünktől, de az ötös találat a lottón vagy a szerelmi érzések is.
A stressz mindegyik esetben gyengítő hatással van a sejtekre, hacsak az egészséges immunrendszer nem veszi védelembe őket.
A baktériumok és az egyéb mikrobák stresszfaktorokká válnak a táplálék emésztése során éppúgy, mint az éhség vagy a szomjúság érzékelésekor. Minél többször és minél hosszabban tesszük ki magunkat stresszhelyzeteknek, annál fontosabb, hogy védőbástyát képezzünk az immunrendszerből, hogy az a stressz által legyőzött sejtek miatt soha ne legyen sebezhető és védetlen a betegségokozó mikroorganizmusokkal, így a baktériumokkal, a vírusokkal vagy a szabad gyökökkel szemben.

Immunrendszerünk felépítése meglehetősen bonyolult, négy különböző összetevőből áll:

1-A csecsemőmirigy tulajdonképpen az immunrendszer legfontosabb eleme. Bizonyos fehérvérsejteket szabályoz:a T-limfocitákat , közéjük tartoznak a természetes ölősejtek, az ellenséges baktériumok, gombák, vírusok , paraziták és egyéb kórokozó mikrobák rémei.
A csecsemőmirigy a kor előrehaladtával fokozatosan összezsugorodik, és veszít teljesítőképességéből. Hogy erőteljes maradhasson, mindenekelőtt C-vitaminra (friss gyümölcsökből) E-vitaminra (a növényi olajakból), szelénre és cinkre (a teljes kiőrlésű gabonakészítményekből), valamint karotinra (a sárga , zöld vagy piros gyümölcs-és zöldségfélékből) van szüksége.

2-A fehérvérsejtek immunrendszerünk katonái. Több fajta létezik belőlük:neutrofilek, eozinofilek, bazofilek, monociták és limfociták, valamennyi a kórokozók esküdt ellensége.
A fehérvérsejtek termeléséhez és feladataik megfelelő teljesítéséhez elegendő tápanyag bevitelre van szükség, az egészséges táplálkozás tehát alapkövetelmény.

3-A lép nagyszerű tisztító szerv. 150-200gramm súlyú, lebontja az elhasznált immunmolekulákat, majd kimossa, és újakkal pótolja őket.
A lép limfocitákat is termel.

4- A nyirok világossárga folyadék, nem más , mint vérünk nedves része, a vérplazma.
A nyirok kilép az igen vékony vérerekből, és extracelluláris folyadékként , illetve a nyirokerekben keringő nyirokfolyadékként összegyűlik. A nyirokfolyadék összegyűjti a mérgező és káros részeket és összetevőket, majd a nyirokcsomókhoz szállítja őket , ahol elpusztulnak.

Immunrendszerünk is immunvédelemre szorul.
(A cikket beküldte: Elviracska)Szedjük vagy ne az antibiotikumokat?
Sokan használnak antibiotikumot, anélkül, hogy tisztában lennének azzal, miért és hogyan kell alkalmazni. Íme, a leggyakoribb tévhitek! Jó ezeket szem előtt tartani. »

Most bárki lehet hollywoodi sztár!
Tudta, hogy számos híresség visel előszeretettel színes kontaktlencsét? Hollywoodban szinte mindennapos viseletnek számít: a sztárok a ruhájukhoz illő szemszínt választanak, amikor megjelennek valahol. S bár itthon is sokan viselnének a szemük színét kiemelő vagy... »

Minden jog fenntartva © 2019, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.