Kategória: Egészségügyi problémák

Visszér

Képesek vagyunk azt gondolni, hogy a visszér a nagymamák, vagy az időskor problémája, de ebben nem lehetünk biztosak. Az első jelek serdülőkorban megjelenhetnek.
Tehát miért, és hogyan keletkeznek a "kék villámok"?


Az első jelek serdülőkorban megjelenhetnek. Kezelésüket nem érdemes halogatni, hatékonyabb az eredmény, ha az elváltozást idejében orvosoljuk.

A visszér tágulat kialakulásának oka:
Ehhez szükséges megismerni a vénák működési elvét. A vénák apró billentyűkkel vannak ellátva, melyek teljesen a vénafalhoz simulnak, nyitva vannak, nem akadályozzák a véráramlást. Amikor a vér nem a szív felé, tehát visszafelé áramlik, a billentyűk elhajlanak, összezáródnak és akadályt képeznek. A véna lezárul a vér visszaáramlása akadályozott. A folyamatot nagyrészt a szív pumpafunkciója tartja fent, a történések minden szívverésnél periodikusan ismétlődnek: kinyílnak és összezáródnak.
Élettani körülmények között ez a mozgássor a vért a szív irányába segíti és megakadályozza, hogy az a végtagokban, főképp a lábfejben összegyűljön.
Kóros körülmények között a vér áramlása a szív irányába akadályozott, így a végtagokban egy idő után összegyűlik.

A jelenséget különböző okokkal magyarázhatjuk:

- lehet, hogy véredényeink kötőszöveti elemei lazábbak – ez általában családi örökség
- lehet hogy a vénákat körülvevő izmok – melyek segítik a vér visszaáramlását – elégtelenül működnek – ez általában a mozgásszegény életmód, a hosszan tartó egy helyben állás gyakori következménye.

Ezek a tényezők egyenként, vagy együtt a vénák falának tágulatához vezetnek.
Az erős kötőszövet a szerencsének köszönhető, sajnos az emberek jelentős hányada nem a szerencsés kategóriába sorolható. Ehhez hozzájárul a sok ülés, mozgásszegény életmód és a visszerek már serdülőkorban kialakulhatnak.

Az erek rostjai tehát nem bírják a terhelést. Ahogy az ér tágul a billentyűk már nem tudják feladatukat ellátni. A bőr alatt kék-piros villámszerű vonalak, vénatágulatok jelennek meg melyet a köznyelv visszérnek nevez. Hosszabb idő elteltével a folyamat a mélyebben fekvő vénákat is eléri, mely már a végtag működési zavarát is okozhatja. Ezeket nem szabad félvállról venni mert megnövelhetik a trombózisra, illetve az embóliára való hajlamot. A felduzzadt vérerecskék, melyekben lelassul a véráramlás károsíthatják a bőr tápanyagellátását és ennek akár lábszárfekély is lehet a vége.

Vénaproblémákra utaló tünetek:
- kicsi, kanyargós, kidomborodó, kék erek főként a boka környékén és a lábszáron ill. a comb felső felszínén
- viszkető száraz bőr a tágult erek környezetében
- barnás pigment foltok megjelenése a bokák felett
- hosszas álldogálást követően kialakult lábduzzadás.

Gyógymódok:

Megelőzés: fehérje és vitamindús táplálkozás, rendszeres sporttevékenység. Az arra hajlamosak főleg álló munkakör esetén, viseljenek elasztikus harisnyát, mely elősegíti a normális vénás visszaáramlást. A hideg-meleg fürdők váltogatása nagyon jó értorna.

Már kialakult betegség esetén a helyzet súlyosbodásának megakadályozását kell szem előtt tartani. Célszerű a lábakat gyakran felpolcolni. Gyakran rendelnek az ilyen betegségek esetén különböző véralvadásgátló gyógyszereket. Terhesség esetén kerülni kell a túlzott súlygyarapodást.

A kialakult vértágulatok egyik kezelési lehetősége az ér mesterséges elzárása kémiai úton, érbe adott anyagokkal. A szklerotizáló kezelés során a tágult eret roncsolják, mely a ráhelyezett rugalmas kötés hatására elzáródik, a keringés megszűnik benne. Elsősorban enyhébb elváltozások esetén főleg fiatalabb korban ajánlják. Általában csak a felületes vénák elváltozásai esetén, kizárólag egészséges embereknél alkalmazható.

A másik radikálisabb kezelési mód a tágult vénák sebészeti eltávolítása. Számos műtéti módszer ismert, melyeknek célszerűségük mellett hátrányuk, hogy a végtagon heg visszahagyásával gyógyulnak.

Kerülendők:
- súlyfelesleg
- hosszas álldogálás, ülés
- kialakult tágulatok esetén hosszas hőhatás (pl: napozás)
- durva sportok
- bizonyos hormonkészítmények

Ajánlott:
- hideg-meleg lábzuhany váltogatása
- rövid kb. 10 perces szaunázás, utána mindig hideg lábfüdő
- torna és sport
- gyógynövények pl: vadgesztenye-gél

Forrás: Shape
(A cikket beküldte: Jay)Technológiai forradalom a lézeres látásjavításban
A technológiai fejlődés a lézeres látásjavítás terén is érezteti hatását: a legújabb berendezések a korábbinál sokkal pontosabbá és biztonságosabbá teszik az eljárást, ráadásul egyre több embernek lehet visszaadni az éles látás örömét. »

Víz & Só
Az emberi test két legfontosabb alkotóeleme a víz és só. Mivel vizet és sót mindennap veszítünk, folyamatosan pótolnunk kell ezeket. Se só, se víz nélkül nem lenne élet a földön. A só koncentráció biztosítja a vérplazma ozmotikus nyomását, amely a vér és szövetek... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.