Kategória: Testünk egészségéért

Védd a fogínyed!

Amíg nincs vele gond, sokan nem is gondolunk rá. Pedig a fogak ápolása mellett nem feletkezhetünk meg fogínyünkről sem, mert ha így teszünk, könnyen előfordulhatnak olyan problémák, amik majd akkor emlékeztetnek létezésére, amikor már esetleg késő.

Több módszer is létezik a fogíny egészségesen tartására, ami azért fontos, mert a fogíny állapota hatással van a fogak állapotára is. A fogíny megbetegetése nem csak kissé kellemetlen tünetekkel járhat, de fogszuvasodához és a fog elvesztéséhez is vezethet akár!


MEGELŐZÉS

Alapvető fontosságú a megfelelő fogmosási-technika. Ehhez jó minőségű fogkefét kell választani. A medium (közepes) keménységű fogkefék a legalkalmasabbak a lepedék eltávolítására, miközben a sörték nem sértik fel a fogíny felületét.
Vannak kiegészítő eszközök, amelyek hatásosabbá teszik a fogmosást. A fogselyem tisztán tartja a fogak közötti réseket. A szájzuhany szintén eltávolítja a lerakódásokat és masszírozza a fogínyt.
Kaphatóak már különféle fogkrémek és szájöblítők. Keressük meg a számunkra legmegfelelőbbet, ebben kérjük ki a fogorvos tanácsát! Léteznek fogíny gyulladását csökkentő, antibakteriális öblögetők is, amelyek megfelelő gyakorisággal használva megelőzhetik a bajt.
Emelett javasolt évente két alkalommal szakemberhez fordulni és eltávolíttatni a fogkövet, elvégeztetni a teljes ellenőrzést a fogakon és az ínyen is.
Érdemes odafigyelni a megfelelő táplálkozásra, a szükséges vitaminok állandó bevitelére is.


TÜNETEK

Amikor már fellép valamilyen probléma, annak jelei is vannak. Az íny megduzzadhat, vörösesen elszíneződhet. Érintésre, nyomásra fájdalmat érezhetünk. Egyes helyeken akár vissza is húzódhat a fog gyökere felé. Egy tükör segítségével otthon is megvizsgálható és ha ilyen jeleket látunk rajta, érdemes még időben fogorvoshoz fordulni.


KÖVETKEZMÉNYEK

A fogíny gyulladába léphet. Ez fájdalmassá teheti a fogmosás, de még az étkezést is. Kellemetlen szájszag alakul ki. A folyamatos gyulladás a fogak mentén egyre mélyebre hatolhat. Emellett a fogíny deformálódik, elsorvad. Így akár a fog meglazulását, kiesését is okozhatja.


KEZELÉS

Bármilyen panaszt érzékelünk, érdemes mielőbb fogorvosi segítséget kérni. A fogakat és a fogínyt megtisztítják a fogkőtől, a lerakódott lepedékektől, ha szükséges antibiotikum kúrát kell végezni.
Ha a probléma már komolyabb, nem úszhatjuk meg ennyivel. Az íny nem "nő vissza", ilyenkor speciális technológiákkal segítenek a fog megtartásában a szakemberek, vagy fogpótlásra is szükség lehet.


KONKLÚZIÓ

Ne akarj csak túl lenni a fogmosáson. Sajátítsd el a jó technikát és azt végezd a megfelelő eszközökkel, az előírt ideig legalább kétszer naponta, de legjobb minden étkezés után!
Használj fogselymet, szájvizet!
Ellenőrizd az ínyed!
Ne halogass! Bármilyen vérzést, fájdalmat tapasztalsz, fordulj fogorvoshoz!
Évente 2 alkalommal ellenőriztesd a fogaid és a fogínyed állapotát, távolíttasd el a fogkövet!
(A cikket beküldte: babszemkirálykisasszony)Finomságokkal az ép fogakért
Néhány mondatban leírtam a fogaink ápolására szolgáló néhány fajta növényt. A mai világban már a fog megcsináltatása szinte vagyonokba kerül. Miközben egy kis odafigyeléssel nem csak a fogainknak tehetünk jót, de egészségesebben és olcsóban is élhetnénk. »

Évek múltán is tökéletes látás
Előző cikkünkben csokorba gyűjtöttük a lézeres látásjavítás mellett szóló legfőbb érveket: a gyógyulás végleges, a nem várt következmények kialakulásának kockázata minimális, a kezelés gyors és fájdalommentes, ráadásul anyagilag is megéri. De vajon hogy látják a... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.