Kategória: Egyéb cikkek

"Új évszak, új kezdet”

Ismét elérkezett hát!
Gyerekként a legkevésbé sem vártam. Túl hirtelen jött. Egy percre nem figyeltem oda, majd a következő pillanatban arra eszméltem, hogy a nyári szünet utolsó napjai telnek, én pedig egyre feszültebb, szomorkásabb vagyok. Néha felsejlik egyre halványodó emlékeim közt az a különös izgatottság, amelyet tanévkezdés előtt éreztem.
Már felnőttem. Nincs több nyári szünet, nincs több tanév.


Az ősz viszont még ma is változást hoz. Jó ez a változás?
Nyilvánvalóan megoszlanak a vélemények a témát illetően, s hosszan sorakoztathatjuk fel érveinket pro és kontra.
Először mindig a lelkünk reagál, tudattalanul és tudatosan. Akciót reakció követ- testünk válaszol. Készüljünk hát fel lelkileg az őszre, majd fizikálisan, hogy ne a negatív hangulatváltozást, a megbetegedéseket jelentse számunkra!


TESTBEN ÉS LÉLEKBEN

A globális felmelegedésből adódóan egyre szélsőségesebb viszonyok tapasztalhatók hazánkban - kiszámíthatatlanabb az időjárásunk, az átmeneti évszakok hirtelen köszöntenek be.
Ahogy a napsütéses órák száma csökken, fáradtnak, levertnek érezhetjük magunkat. A fény hiánya miatt szervezetünk jóval kevesebb szerotonint termel, amely a tryptophan nevű esszenciális aminosavból képződik és táplálékkal juttatjuk a szervezetünkbe.
Főleg a tejben, tejtermékben, szárnyasok húsában, marhahúsban, tojásban, borsóban, dióban, mogyoróban és burgonyában található meg.
Azonban, hogy a tryptophanból ténylegesen szerotonin képződjön, napfényre van szükség.
Amikor lehetőségünk adódik, igyekezzünk szabad ég alatt tölteni az időnket! Lazítani, sportolni, kiadós sétákat tenni.

EGÉSZSÉGÜNK

Amint eljön az ősz, sajnos eljön a náthás megbetegedések időszaka. A jó hír, hogy ez megelőzhető! Hogy megerősítsük szervezetünk immunrendszerét, fordítsunk több figyelmet a kiegyensúlyozott táplálkozásra, juttassunk be elegendő vitamint.
Fogyasszunk sok citrusfélét és különböző, évszak nyújtotta gyümölcsöket.
Ilyen például sokak nagy kedvence, a szőlő. Magas cukortartalma miatt fogyasztása azonban csak mértékkel ajánlott. Az őszibarack és a szilva is erősíti az immunrendszert. Az őszibarack hatásos a káros szabad gyökök ellen, remek a keringésre, szívre, érrendszerre gyakorolt hatása. Ezek a gyümölcsök fokozzák a szervezet stressz-tűrését is és kiváló feszültségoldók.
Egész évben jó hatásúnak bizonyul egy jól megválasztott gyógytea is. Az orbáncfű, a citromfű nyugtató, a téli depresszió ellen hatékony lehet.
Kiváló gyógyír a rétek, útszélek, de akár még a parlagok egyik leggyakoribb gyomfaja a lándzsás útifű, melynek forrázata köhögéscsillapító, köptető hatású.
Szintén igen gyakori, a kis termetű százszorszép. A levelek főzete inulint, szaponinokat, cseranyagokat tartalmaz, s alkalmas légcsőhurut, köhögés tüneteinek enyhítésére.
Azonban a megfelelő, réteges öltözködésre ügyelve, könnyebben elkerülhetjük a meghűlést.A TERMÉSZETBEN

Az ősszel a természetben megtalálható növények nem csak egészségük védelmében játszhatnak nagy szerepet, de a szemet is gyönyörködtetik.
Ilyenkor a természet új ruhát ölt. Gyönyörű rozsdabarna, aranysárga, piros, és egyéb tarka színekben pompázik a táj.
A kert ilyenkor a legszebb. A virágok pompájával csak a fák, bokrok leveleinek színorgiája vetekszik. Virítanak a dáliák , az őszirózsák és krizantémok.
A legszebb őszi színeket a páfrányfenyő ,a sokféle juhar, a bükk, a nyír és a kocsányos tölgy mutatja.
Mindenképp érdemes tehát ilyenkor nagy sétákat tennünk a természetben és elmerülnünk a táj szépségeiben.


GONDOLATOK, ÉRZÉSEK

Az ősz , a lombhullás, sokak számára az élet mulandóságát jelképezheti. A változékony időjárás, az intenzív színvilág, rengeteg embert ihletnek meg, gondolkodtatnak el, késztetnek alkotásra. Költőket, festőket, zenészeket, nőket, férfiakat.
Ki ne ismerné Petőfi Sándor Szeptember végén, vagy az Itt van az ősz, itt van újra című szerzeményeit, esetleg Szinyei Merse Pál csodálatos őszi tájképeit?
Az önkifejezés hasznos és szórakoztató módja, ha tollat ragadunk, ecsetet, hangszert, ragasztót, vagy ami éppen eszünkbe jut és kreatívan juttatjuk kifejezésre gondolatainkat, érzéseinket.

Biztos vagyok benne, hogy sokak számára jelent valódi élményt az őszi időszak beköszönte.
Akik pedig eddig nem kedvelték, azoknak javaslom, hogy koncentráljanak a jó oldalára, lássák meg benne a szépet, hiszen a pozitív gondolatok nagyban befolyásolják egészségünket!
(A cikket beküldte: Timmy0520)Száműzzük az őszi depressziót!
Néhány gyakorlati tippet gyűjtöttem össze azoknak, akik szenvednek az őszi, borús hangulattól. Ezek az egyszerű receptek segítenek bárkinek, aki alkalmi, enyhe depressziós rohamtól szenved, legyen az akár szezonális, akár nem! »

Az egészség és a kivi
A kivi Kínában őshonos.Jó száz évvel ezelőtt kezdték termeszteni Új-Zélandon.Nevét az ország jelképéről,a kivimadárról kapta.De eredete miatt nevezik még kínai egresnek,sőt őshazájában majombaracknak is.Ma Ausztráliában, Dél-Amerikában, Olasz- és Franciaországban... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.