Kategória: Amit beviszünk, beszedünk

Tudjuk, milyen fontosak a vitaminok – és mi a helyzet az ásványi anyagokkal?

Tudjuk, milyen fontosak a vitaminok – és mi a helyzet az ásványi anyagokkal? Az ásványi anyagcsere fontos része a biológiai folyamatoknak: megelőzi az emberi szervezetben az elektrolit-háztartás zavarait. Az ásványi anyagok egy része hasonló szerepet tölt be, mint a vitaminok.

Mindenki tudja, hogy a vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk helyes működéséhez, azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy az ásványi anyagok legalább ilyen fontosak. Az ásványi anyagok nélkül ugyanis a a szervezet nem tudja beépíteni a vitaminokat, így azok sem tudják kifejteni hatásukat. Az élő szervezetek képesek néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat azonban semmiképpen nem tudnak szintetizálni, azokat tehát kívülről kell bevinni, a táplálkozás révén.

Az ásványi anyagok környezetünkben a kőzetekben vagy ércekben előforduló vegyületek. A talajba kerülnek, és onnan szívódnak fel a növényekbe illetve oldódnak ki az ásványvizekbe, ezek közvetítésével kerülnek a táplálkozási folyamatba. Az ásványi anyagok megfelelő mennyisége és aránya elengedhetetlen szervezetünk zavartalan működéséhez.

A legfontosabb ásványi anyagok szerepe a szervezetben

Kalcium: csontok, fogak felépítése, idegrendszer működése, véralvadás, normális szívritmus fenntartása. Magnézium: csontok, fogak képzése, ingerület-átvitel és izom-összehúzódás, enzimek. Vas: hemoglobin (vérszegénység megelőzése), izomsejtek. Nátrium: sav-bázis egyensúly fenntartása, izomműködés, ingerület- átvitel biztosítása. Kálium: elektrolit-egyensúly fenntartása, ideg- és izomműködés. Foszfor: csontok, fogak, DNS alkotórésze. Fluor: csontok és fogak szilárdságának biztosítása. Jód: pajzsmirigyhormon fontos alkotórésze, alapanyagcsere szabályozása, a magzat ideális testi és szellemi fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Réz: enzimek, csontok, kötőszövet, vörösvérsejtek. Cink: enzimek, bőr.

Hogyan juthatunk elegendő ásványi anyaghoz?

Az ásványi anyagok szervezetbe juttatásának legkézenfekvőbb módszere az ásványvízfogyasztás. Tudjuk, milyen fontos az elegendő folyadékbevitel; az ásványvizekkel biztosítjuk szervezetünk számára a szükséges vízmennyiséget és az ásványi anyagokat is.
Magyarország közismerten rendkívül gazdag ásványvizekben. A természetes ásványvíz hazánk nemzeti kincse, nagyon értékes, egészséges, eredeténél fogva tiszta, minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől és emberi beavatkozástól mentes, természetes élelmiszer.

Az ásványvizek élettani hatása

A természetes ásványvizek a táplálkozás, valamint általánosan az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és kedvező mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket. Kiváló szomjoltó hatásúak, természetes szénsavtartalmuk segíti az emésztést, ugyanakkor energiát nem tartalmaznak. Az ásványvizekben oldott formában lévő ásványi sók könnyebben szívódnak fel, illetve hasznosulnak a szervezetben.Egészséges felnőttek korlátlan mennyiségű természetes ásványvizet fogyaszthatnak. Ihatjuk ugyanazt a fajta ásványvizet hosszabb ideig, vagy váltogathatjuk a különböző márkájúakat, így változatosabbá téve fogyasztásunkat.Sokan az ízük alapján különböztetik meg a vizeket. A természetes ásványvizek ideálisak fogyókúrázók és cukorbetegek számára, és nem jelentenek problémát tejfehérje- vagy tejcukor-allergia esetén sem, amikor is az ásványvizek fontos kalcium források lehetnek. Kiváló ásványi anyag forrás az ásványvíz az egyoldalúan táplálkozók, fizikai munkát végzők, sportolók és idős emberek számára.

A szonjúságot legjobban a szénsavas vizek oltják, ezek elősegítik a vizelet-kiválasztást és a húgyutak átöblítését, valamint gyomorgörcsoldó hatásuk is van. A refluxban szenvedők és a puffadásra hajlamosak viszont válasszanak a szénsavmentes ásványvizek közül, és kisgyermekeknek is a szénsavmentes illetve az alacsony ásványi só tartalmú vizeket kínáljuk.

A természet mindenre gondol...


(A cikket beküldte: asvanyvizek)


Gyógyulás placebóval
Csodálatos szerkezet a testünk: sejtek millióinak összehangolt munkája biztosítja jó közérzetünket, vitalitásunkat. Persze néha-néha porszem kerülhet a gépezetbe, és megbetegszünk. Ilyenkor aztán, hogy enyhítsük a kellemetlen tüneteket, és megtudjuk, kínjaink... »

Megváltozott életem
Amikor a kiírást megláttam, eszembe jutott, hogy tulajdonképpen anélkül változott meg az életem, hogy ezt én igazából akartam volna. A történetem azzal kezdődött, hogy magas, sőt igen magas cukorértéket mértek nálam, amikor januárban kórházban voltam. II. csoportú diabeteszes lettem. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.