Kategória: Külsőnk egészsége

Mi is az a műköröm?

Manapság egyre elterjedtebb és egyre nagyobb divatot kapott műköröm sokak fantáziáját megmozgatja. Ám azzal kevesen vannak tisztában, hogy a szebbnél szebb műveknek milyen előnyei, illetve hátrányai származnak, valamint hogyan dönt egy szakmabeli arról, hogy a vendégének melyik fajtát milyen díszítéssel és formával ajánlja.

Miért kell a műköröm?
Sokan csak divatból szeretnének ennek a tulajdonosai lenni, ám vannak akik kifejezetten valamilyen szakma, munka, kezük szebbé tétele miatt. Gondoljunk csak a lerágott körmökre, vagy lepattogzott lakkokra, esetleg egy olyan kézformára, amit egy műköröm széppé tud tenni vagy idő hiányában nincs erőnk minden este a beszakadt körmöket reszelgetni, átlakkozni. Hiszen azért azt valljuk be: a mai világban - főleg ha nőről van szó -, kötelező az ápoltság.

Kinek milyet?
Zselés, porcelán, épített, tippes? A nagy fejtörés, hogy kinek melyiket ajánlják. Szerintem ahhoz, hogy mindenki ki tudja választani a magának megfelelőt, tisztában kell lenni a különbségekkel, előnyeivel, hátrányaival.
Alapvetően két féle műköröm létezik (most még..:-) ): zselés és porcelán.
Zselé: zselé állagú, rugalmas anyag, ami csak UV fény alatt köt meg. Ebből kifolyólag sokkal könnyebb vele dolgozni ha még nincs elég tapasztalatunk, hiszen addig lehet formázgatni a körmön, amíg csak akarjuk, csak akkor fog megkötni, ha UV lámpa alá kerül.
Porcelán: az úgynevezett „liquid” (speciális folyadék) hatására a porcelánpor levegőre megköt. Ezért nagyon gyorsan kell vele dolgozni és ügyeskedni, hiszen ha nem vigyázunk, akár cm-es vastagságú körmök is kialakulhatnak! Kevésbé rugalmas, sőt, nagyon törékeny! Viszont erősebb és masszívabb.
Ha sikerült kiválasztani, hogy melyik a szimpatikusabb alapanyag, amiből a műkörmöt szeretnénk, akkor nézzük tovább. Milyen módszerrel kerüljön fel a kezünkre?
Először is mérlegeljük, hogy szeretnénk-e meghosszabbítani a körmünk nagyságát. Amennyiben nem, akkor lehetőség van „saját köröm megerősítésére”. Ilyenkor a saját köröm hosszát alakítjuk a kívánt formára és ezt erősítjük meg zselével vagy porcelánnal.
Ha a saját hossz nem megfelelő, akkor lehetőség van a hosszabbításra. Ez történhet tippel vagy építve.
Tipp: 10 féle méretű „műanyag darab”, amit a körmök végére ragasztunk speciális műköröm ragasztóval. Itt nagyon fontos a szakszerű felhelyezés, hiszen számtalan hibát lehet elkövetni, aminek nagyon rossz következményei lehetnek (pl. ha levegős marad a tipp alatt, egyrészt gyorsan leválhat, másrészt pedig elkerülhetetlen, hogy víz ne folyjon alá és mivel nem tud kiszáradni bármilyen körömbetegség kialakulhat.) A ragasztás után méretre igazítjuk a tippeket, kialakítjuk a végek formáját, majd egybereszeljük a saját körmöt és a tippet. Erre fog rákerülni a zselé vagy porcelán.
Épített: Sablon segítségével is – amit a meglévő körömhossz alá helyezünk – megtudjuk hosszabbítani a körmöt. Ennek a lényege, hogy a sablonra „építünk”, amit az első réteg felhelyezése után ki is veszünk és onnantól úgy funkcionál, mintha egy tipp lenne rajta. Viszont sokaknak ez nem olyan tartós (főleg egy nagyon igénybe vett kéz esetében), hiszen a saját anyagából tartja a hosszt. Ha tartósra szeretnénk akkor pedig beleeshetünk abba a hibába, hogy vastagabb lesz, de ez nem mindig olyan szép. Ebben az esetben még nagyon fontos, hogy legalább egy kis saját köröm hossznak lennie kell, különben nem tudjuk mi alá helyezni a sablonokat.


Előnyei-hátárnyai?
Rengeteg előnnyel jár, többek között a műköröm nem igényel napi ápolgatást, lakkozást. Erről nem pattog le a lakk (egyébként manapság már mindenféle színben kapható zselé és porcelánpor is, ezért legtöbben nem lakkozzák, hanem automatikusan a díszeket is bele építik. pl. francia..). Nem nagyon kell vele foglalkozni, kibírja a mosogatást, a főzést, a kert kigyomlálását is. Azt nem mondom, hogy tönkretehetetlen, de sokkal strapabíróbb, mint a természetes köröm!
Viszont ennyi jó után nézzük a hátrányokat. Tény, hogy egy körömnek nem olyan egészséges, ha nem tud „szabadon levegőzni”. Az is lehet, hogy pár hónap műköröm viselése után ha lekerülnek, töredezettek lesznek a saját körmeink (erre is van már amúgy rengeteg megoldás, de ez másik cikk..:-) ). Fontos, hogy szakszerűen legyen minden szakasz elvégezve, hiszen körömbetegség kialakulhat.

Nem szeretnék senkit sem lebeszélni, sőt. Nem véletlenül olyan elterjedt dolog ez! De őszintén: tudunk akár egy olyan dolgot mondani a mai világban, aminek nincs káros hatása??

Remélem sikerült mindenkinek világossá tenni a szakma néhány alapvető fogalmát!
(A cikket beküldte: Henie)Növényekkel az egészséges hajért
Szeretnéd, hogy hajad ne zsírosodjon gyorsan? Felszámolnád a korpát? Csökkentenéd a hajhullást? Esetleg gyorsítanád a hajad növekedését? Jó lenne, ha nem lenne száraz, és nem töredezne? Kondicionálnád egészségének megóvása érdekében? Ha szereted a természetes... »

Csírákkal az egészségért
Csírákat enni jó és egészséges. (Receptekkel) Az ember lánya oly sokszor hajlamos előítéletekkel viseltetni az új dolgok iránt, hogy emiatt számos kedvező élettani hatású alapanyagot nélkülöz a mindennapi étrendjéből. Így voltam ezzel jómagam is, amikor az... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.