Kategória: Külsőnk egészsége

Tények és tévhitek: a hajápolásról

Két cikkem jelent már meg hasonló címmel, azonban mindkettőben a zsíros haj elleni küzdelmeim taglalom. Így e cikkem egyéb hajápolással kapcsolatos tényeket és tévhiteket közöl, melynek nagyrészét saját bőrömön (azaz hajamon) tapasztaltam, de nem restelltem mélyebbre ásni, véleményeket gyűjteni barátok körében, interneten.

1. Ha nem szárítjuk meg a hajunkat, megfázik a fejbőrünk és kihullik a hajunk.

Ez speciel félig-meddig igaz is, amennyiben vizesen egy 10 fokos szobában tartózkodunk. A fejbőr ugyanis egy normál 20 fokos helyiségben nem fázhat meg, bármennyire vizes is. Az átlag hosszúságú frizurával rendelkezők haja 2-3 óra alatt megszárad bent a szobában, szárítás nélkül. Ez persze függ a haj vastagságától, sűrűségétől. A jelenleg hátközépig érő, vékony szálú, de sűrű hajam 3 és fél óra alatt teljesen megszárad. Aki mégis úgy érzi, hogy csak-csak hideg van a szobában, annak elég csak magát a fejbőrét megszárítania. A hajvégeinken keresztül nem fogunk megfázni. :) Persze mindenki maga döntse el, hogyan kényelmes neki, de az ne legyen ok a hajszárításra (és ezáltal a haj roncsolására), hogy megfázik. Megfázik, ha vizes fejbőrrel kimész havat lapátolni, de egy 20 fokos szobában nem.

2. Hővédő sprayk

A hajvasaló korát éljük, vannak lányok, akik egyenes hajukat vasalják csak a divat miatt, s vannak olyanok is, akiknek a frizurájuk igényli, hogy rendszeresen legyen egyenesítve. Hogy a hő nem tesz jót a hajnak, azt mindannyian tudjuk, ahogy azt is, hogy a rendszeres (mindennapos) vasalás nagyon hamar tönkreteszi. Megjelent a megoldás, használjunk hővédő sprayt. Egy a gond: rendszeres vasalás esetén bármit, bármilyen mértékben fújhatunk a hajunkra, az nem nyújt annyi védelmet, hogy ne károsodjon a haj szerkezete. Aki heti 1-2 alkalommal formázza csak a haját, annak még talán meg is éri. - bár jó, ha tisztázzuk: a legtöbb hővédő sajnos csak mese habbal - de egy mindennapos vasalásnál „halottnak a csók”. A haj, akárhogy is nézzük, nem arra való, hogy ennyire igénybe legyen véve.

3. A gyakori hajvágástól gyorsabban nő a hajunk.

Egyik kedvenc kis tévhitem, amit már rengetegszer megcáfoltak, de valamiért még mindig él a köztudatban. Semmiféle élettani alapja nincsen. A haj egy halott anyag, ha a végéből vágunk, attól még a hajhagyma nem lesz egészségesebb, a hajunk nem fog gyorsabban nőni. Persze fontos a rendszeres hajvágás, de szimplán csak azért, hogy maga a hajvég legyen "egészséges", egy agyon égetett, széttört haj sajnos nem épp a legszebb látvány.

4. A haj növése megáll

Épp csak egy kérdés merül fel itt: mégis mitől áll meg? A haj - ahogy a körmünk, vagy akármelyik szőrszál a testünkön - életünk végéig nő (egyesek szerint egy ideig halálunk után is), olyan nincs, hogy valakinek megáll a növekedése. Azt azonban fontos tisztázni, hogy emberek vagyunk, viszont különbözőek más-más genetikai háttérrel, így valakinek egy hónap alatt 2-3 centit is nő a haja, másnak meg 2 hónapba is beletelik, hogy 1 centivel hosszabb legyen. Aztán ott van a belső tápláltság, amennyiben valamiféle vitaminhiányunk van és amiatt lassul le a növekedés, akkor annak pótlásával ismét a mi egészséges ütemünkben nőhet, nem is beszélve a külső tényezőkről, egy jól vagy épp rosszul megválasztott samponról, szennyezett levegőről. Viszont olyan nincs, hogy megáll a növekedés. Bizonyos hosszúság után, szinte nem is látszik, hogy nőtt. Gondoljunk arra, mikor mondjuk egy derékig érő hajú lány vágat belőle 5 centit - senki nem veszi észre, maximum azt, hogy épebb a vége. De ugyanezt megteszi egy vállig érő hajú valaki, az azért már feltűnőbb, hiszen most már csak állig ér neki. Ugyanez igaz a haj növekedésére. Mikor vállig érőtől kezdtem növeszteni, akkor szinte minden hónapban láttam a különbséget, most hátközépnél én magam is azt lesem, hogy nő e egyáltalán. Persze nő, hiszen festem, ott a lenövés, de ekkora hajhossznál már az az 1-2 centi abszolút nem releváns.

5. Törik a hajam, pedig nem festem, nem vasalom, nem formázom

Ilyen is akad. Hajunk szerkezetét, növekedési ütemét, állagát, strapabírását elsődlegesen genetikánk határozza meg. Ehhez jönnek hozzá az egyéb tényezők (tehát a vasalás, a nem megfelelő táplálkozás, meg a többi). Egy vékony szálú, gyenge haj sokkal hamarabb eltörik, mint egy erős, vastag szálú, szívós, hiába ápolják mindketten ugyanúgy. Továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy a mai samponok direkt úgy vannak gyártva, hogy valamelyest szárítsák magát a hajat és rákényszerüljünk a hajbalzsamok, pakolások használatára. Aki ezeket elhagyja, az sokkal inkább számíthat rá, hogy száraz, törött hajvégeket kap, annak ellenére, hogy amúgy vigyáz rá és nem veszi igénybe. Ennélfogva a megfelelő sampon megválasztása elengedhetetlen. Hiába kenjük elvileg csak a fejbőrre, akkor is jut belőle bőven magára a hajhosszra, a végekre.

6. A drága, márkás hajfesték nem roncsolja a hajunk

Én abszolút hiszek az olcsó húsnak híg a leve mondásban, viszont a saját bőrömön tapasztaltam, hogy ez sem mindig igaz, legalábbis a hajfestékeknél semmiképpen sem. Fodrászkellékesnél vásároltam nagyon sokáig ugyanabból a márkából - a korábbi fodrászom kezdte vele festeni a hajam - és bár ritkán, 6-8 hetente festettem csak be és mellette semmilyen más módon nem vettem igénybe, mégis nagyon durván roncsolódott, 1 héttel (!) a hajvágás után már ismét törött volt. Másfél évig tartott mire rájöttem: attól, hogy a lehető legdrágább hajfestéket veszem, még sajnos nem biztos, hogy az az én hajtípusomra való. Kiderült ugyanis, hogy az kifejezetten vastag szálú, erős, sötét hajra (olasz) való, az ilyen inkább északi típusú, szőke kis vékony szálúra nem ajánlják. Se a termékleírásban nem szerepelt erről semmi, a volt fodrászom sem beszélt erről. Mindenesetre aggasztó, hogy egy fodrász, aki elvileg ezt tanulta, nem tudta, hogy mivel festheti be a hajam. Így kedves hajukat festő lányok (és fiúk, ha akad itt ilyen), ne féljetek kísérletezni akár a legolcsóbb fajtákból is, mert nem biztos, hogy a legmárkásabb a legjobb!

7. A szilikonok ártanak a hajunknak, mert egy réteget képeznek a hajon, ezáltal nem engedik levegőzni

Én erre csak annyit tudok mondani - megrögzött szilikonmentes termékeket vásárlóként -, hogy ha valakinek valami bevált, akkor azért ne váltsa le, mert néhány ember szerint az nem egészséges. Miben nem egészséges? Mi bajunk lesz tőle, ha szilikonos hajvégápolót használuk? Senki eddig még nem tudott semmiféle "tünetet" mondani, egyszerűen valakinek a szilikontartalmú készítmény nem vált be, másoknak viszont igen. Így az én tanácsom az, hogy persze ha nem muszáj, akkor próbáljuk kerülni a vegyszereket, viszont ha valami bevált, akkor nem kell feltétlenül rögtön a kukába dobni, csak mert a szomszéd szerint az nem jó. Mindig saját magunkat kell nézni, a mi hajszerkezetünket, típusunkat, hogy mivel van igénybe véve és kell e neki egyáltalán bármilyen plusz ápolás.

8. Végül pedig a sokat szidott szulfátok a samponokban

Tény és való, hogy elég erős vegyszerek, hiszen egy samponnak nem feltétlenül kell egyáltalán haboznia, ezzel szemben a hagyományos szulfátos samponok kész habfürdős élménnyel ajándékozzák meg fejbőrünk, azonban legyünk őszinték: én még nem találkoztam olyan emberrel, akinek konkrétan szulfátos sampontól lett volna bármi baja. Mint állandó kísérletező, volt már egy pár típusú sampon a kezemben, hagyományos szulfátostól kezdve, babasamponokon át, a házi tojássamponig szinte mindent próbáltam és a vicc, hogy a különbség teljesen elenyésző volt. Mindegyikkel tiszta lett a hajam, egyikből ugyan kevesebb kellett, mint a másikból, de lényegi különbség nem volt. Nem állítom azt sem, hogy a tojássampontól olyan sokat erősödött volna a hajam, mert még csak ez sem történt meg. Amíg nem állítanak elém egy olyan embert, akinek tényleg konkrétan a szulfátos termékektől lett valamilyen egészségügyi problémája, addig itt is ugyanazt tudom mondani, mint a szilikonoknál: ha bevált valami, akkor tekintsünk el az épp aktuális divattól, a nagy reklámoktól, mert az a fontos, hogy a termék számunkra jó legyen. Az emberek különbözőek, valakinek tényleg nagyon roncsolhatják a haját a szulfátok, de ha velünk ilyesmi nem fordult elő, akkor miért kéne váltani?

Cikkem végére érve pedig tényleg szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ahány ember annyi haj, hajas fejbőr, egyikre sem lehet egy konkrét dolgot ráhúzni, ami valakinek bevált, a másiknak nem biztos. Sosem szabad 100 %-osan elhinni mindent, amit épp kikiáltanak csodaszernek, vagy az örök élet titkának, egy teszt erejéig adhatunk hitelt neki, de ha nem vált be, akkor nem velünk van baj. Viszont ha már voksoltunk egy termék mellett, amivel elégedettek is vagyunk, ne cseréljük csak azért le, mert valaki épp azt állítja, hogy az hú, de nagyon káros. Érdekes véleményeket lehet olvasni fórumokon, ahol ugyanazzal a termékkel az egyik maximálisan elégedett, a másik viszont a kukába dobta. Ez is csak egy bizonyíték arra, hogy mindenkinek más válik be és ami nekünk személy szerint jó, az nem jelenti azt, hogy másnak is az lesz.
(A cikket beküldte: Fanny44)Hogyan nézzünk ki fiatalabbnak?
Az időt nem lehet megállítani. Ezt mindenki tudja. Az emberek öregszenek, bármit is teszünk, eltelnek az évek. Sokan a különböző kezelésekre és a plasztikai sebészet csodáira esküsznek, de vannak egyszerűbb módszerek arra, hogy az öregedés külső bizonyítékainak... »

Mire való a háziszappan valójában?
A címben feltett kérdésre bizony mindenki másképp válaszol. Vannak, akik a szappant a bőrápolás területén mindenhatónak tartják. A szappankészítők másik csoportja úgy gondolja, hogy a szappan csak egy tisztítószer. Se több, se kevesebb. »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.