Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Testünk egészségéért

Scheuermann-szindróma

Egy hónapja fájt a derekam! Azt hittem, hogy csak becsípődött egy ideg, vagy esetleg meghúztam a munkám során! Kenegettem mindennel, de semmi nem segített! Egészen addig nem foglalkoztam vele,míg egy nap elkezdett sugározni a jobb combomba! Megijedtem! Elmentem a háziorvosomhoz, mégig nyomkodta a csigolyáimat, és akkor az utolsó csigolyámhoz érve iszonyatos fájdalmat éreztem!

Azt mondta, hogy az L.V-S.I. csigolyámmal van a gond! Beutalt rtg-re, valamint ortopédiára! Adott injekciót, hogy az aznapot le tudjam trappolni (felszolgáló vagyok). Felhívtam a röntgent, hogy időpontot kérjek! Na,akkor ért a sokk! Azt mondták, hogy a legközelebbi időpont július 3, azaz egy hónap! Mondanom se kell iszonyatosan ideges lettem! Kértem máshova beutalót, akkor kaptam a Gerincközpontba! Rtg, és kiderült, hogy Scheuermann szindrómám van!
Scheuermann szindróma annyit tesz, hogy :a gerincoszlop betegsége. A csigolyatest fejlődési zavarának következtében a csigolyák ék alakúvá deformálódnak. Általában gyerekkorban alakul ki, és később ennek maradványtünetei látszódnak (mint nálam)!
Két féle rtg-t csinálnak: szemből, hogy hogy áll a gerincem, mennyire ferde, valamint oldalirányút, ahol ezeket állapítják meg:
- szabálytalan, feltöredezett fedőlemezvonalak a csigolyatesteken,
- legkevesebb 3 ék alakú csigolya,
- a porckorong darabok betüremkedése a csigolyatestbe, ezek a Schmorl-csomók, és
- a csigolyaközti rések beszűkülése.

Tinidzser kórban, vagy gyerekkorban veszik észre általában, vagy később aktív sportolóknál, fizikai munkát végzőknél!
10 és 16 éves kor között kezdődik, fiúknál és lányoknál megközelítőleg azonos arányban fordul elő. Gyakoribb a magas növésű fiataloknál.

17-18 éves korra zárul le a betegség, de a szövődményei, a korai "csigolyakopás", porckorong problémák, fájdalmak az egész élettartamra kihatnak.

A kezdeti stádiumban nagyon ritka a fájdalom, a betegség többnyire észrevétlenül kezdődik, akár már 8 éves kor körül is, viszont, minél korábban kezdődik, annál rosszabb a prognózis. A szülőknek a gyermek gyors fáradékonysága és hanyag testtartása tűnik fel. Az érintett csigolyák nyomásra, ütögetésre érzékenyek. Fokozatosan kialakul a gerinc mozgásainak beszűkülése, például a beteg nem tudja "kihúzni" magát, a hát domború marad.

A második, aktív vagy florid stádium, 12 és 18 éves kor között zajlik le, ekkor már sokkal gyakoribbak a fájdalmak, de a vezető tünet mégis inkább a háti gerincszakasz fokozott görbülete, a domború hát.

Az utolsó stádium végigkíséri az egész életet. Ekkor gyakoribbak a fájdalmak, mint az előző két stádiumban. A problémák egy része, a deformált gerinc miatt lép fel, a helytelen terhelés, a kopásos elváltozások talaján. A fájdalmak oka a megváltozott statikai viszonyok által a gerinc, az ízületek, izmok, szalagok túlterhelése.

Kezelés a hasizom, és hátizom erősítése, valamint az egyénre szabott fűző! Hátúszás, mellúszás valamint a gyógytorna!Műtétre csak kivételes esetekben kerül sor!Felnőtteknél Az utolsó stádium végigkíséri az egész életet. Ekkor gyakoribbak a fájdalmak, mint az előző két stádiumban. A problémák egy része, a deformált gerinc miatt lép fel, a helytelen terhelés, a kopásos elváltozások talaján. A fájdalmak oka a megváltozott statikai viszonyok által a gerinc, az ízületek, izmok, szalagok túlterhelése.

Megelőzés:például a has- és hátizmok rendszeres edzése, az úszás, az olvasás hason fekve, a helyesen beállított magasságú és dőlésszögű íróasztal és szék használata, kerülendő a versenysport, a nehéz terhek cipelése, emelgetése.
(A cikket beküldte: kiara25)Felfázás vagy megelőzés?
Ma már nem divat egy-egy derékvillantással kihívni magunk ellen a sorsot. Főleg mióta a hippsy néhány éve piacra dobta a derékmelegítőt, ami nem csak véd, de kiegészítőnek sem utolsó, hiszen remekül kombinálhatjuk ruhatárunk egyéb darabjaival. A visszajelzések... »

Párosan szép az élet
Megfognak lepődni: így van ez a táplálkozásban is! Vannak olyan ételféleségek, amelyeket célszélszerű párban fogyasztani. Jótékony egészségügyi hatásaik így felerősödnek. A kiegyensúlyozott étrend nemcsak a megfelelő ételek kiválasztásán múlik, Nem mindegy, hogy... »
Minden jog fenntartva © 2020, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.