Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ




Kategória: Táplálkozás és egészség

Savanyú káposzta, a nagy vitaminbomba

Most, hogy már végérvényesen beköszönt az ősz, bizony sokkal nagyobb szüksége van szervezetünknek a vitaminokra, mint a nyár folyamán bármikor. Elfogynak lassan a friss gyümölcsök, zöldségek, és nélkülük sajnos sokan visszatérünk a nehéz étkezésekhez, vitaminban és ásványi anyagban szegény menükhöz. Hogy mégse legyen ez így, nagy segítségünkre lehet egy egyszerű vitaminbomba, a savanyú káposzta.

Szerintem nincs is olyan ember, aki ne ismerné ezt a hazánkban oly népszerű, és oly sok módon elkészített és feldolgozott gasztronómiai csodát. Amellett, hogy tele van a legkülönfélébb vitaminokkal, jó társ lehet a fogyókúrában, és a szervezet méregtelenítésében is.
Hatásosan szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a koleszterinszintet is. A savanyú káposzta erjesztése során olyan, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a bélflórára, megakadályozva ezzel a káros mikrobák megtelepedését. Külön szerencsés dolog, hogy a káposzta a savanyítás után is megőrzi nagyon magas C-vitamin tartalmát.
A savanyú káposzta készítéséhez felhasznált fűszerek (a mustármag, babérlevél, bors, köménymag, torma, stb.) mind gyógynövények, s ezek a káposztával kifejtik a légutakban és az emésztőrendszerben jótékony hatásukat.
Amennyiben módunkban áll, érdemes szétnézni a piacon, és megkeresni a legjobb savanyú káposztát. Mert bizony káposzta és káposzta között is van különbség. Az igazi házilag savanyított káposzta színe sárgás, míg a vegyszerekkel savanyodásra bírté inkább fehér. Személy szerint én mindig megnézem azt is, hogy milyen vastagra van gyalulva a káposzta.
Biztosan ízlés kérdése, de én a vékony hosszú szálú, sárgán fénylő savanyú káposztát részesítem előnyben. Persze az ízesítés sem egységes.
Mi már évek óta egy idős nénitől szerezzük be heti szinten az adagunkat. Ő szeletelt birsalmát, morzsolt kukoricát, babérlevelet és csípős paprikacsövet is tesz a hordóba a káposzta közé. Van aki kaporral bolondítja meg, de akad olyan is, aki són és borson kívül mást nem kever a felcsíkozott káposzta közé.
Nem kell azonban feltétlenül előre zacskózott vagy piacon árult káposztát vennünk, mert kis idő ráfordítással magunk is elkészíthetjük otthon házi vitamincsemegénket. Számos erre vonatkozó recept található ma már az interneten vagy éppen a különféle magazinokban.
A savanyú káposzta nem csak nyersen fogyasztható, bár a jól összeérett ízek talán így élvezhetőek leginkább. Kitűnő saláták, levesek, főételek is készíthetőek belőle.
Akinek van savanyú káposztás receptje, vagy tippje a házi savanyú káposzta készítéshez, ossza meg velünk...
(A cikket beküldte: siti)



Az árpa – (Hordeum vulgare)
Már évezredekkel ezelőtt mind keleten, mind nyugaton termesztették, így nem is lehet kétséges, hogy az egyik legrégebbi termesztett kultúrnövényünk. Az árpa (Hordeum Vulgare L.) géncentruma a termékeny félhold vidéke, de Eurázsiában igénytelensége és nagy... »

Amikor egy Anya a végsőkig elmegy gyermekéért...(folytatás)
Én nem adom fel, hogy a gyerekem teljes és egészséges életet élhessen mindenféle kötszerek és harisnyák nélkül! - így fejeztem be lányomról szóló cikkemet. Most adhattam volna más címet is, mint pl. Csoda történt velünk...vagy az orvosok szalagmunkájáról is... »




Minden jog fenntartva © 2021, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.