Kategória: Táplálkozás és egészség

Pomelo

A narancs, a citrom, a mandarin és a grapefruit mellett a pomelo, azaz a Citrus grandis is egy citrusféle. A szappanfavirágúak rendjébe, azon belül a rutafélék családjába tartozik. A Maláj vidékén volt őshonos, de mostanság Kína déli részén és Indiában termesztik, emiatt az európai piacokra ritkábban kerül, mint más citrusfélék. Távol-Keleten a Holdújévi ünnepek kísérője, ott nemcsak csemege, hanem kultikus gyümölcsféle is.

Az óriás narancs egy legfeljebb 15 méter magas alacsonyan és terebélyesen elágazó fán terem, ágai lehetnek tövisesek vagy tövis nélküliek is. Levelei a narancséhoz hasonlóak, virágai nagyok, fehér színűek, mint a grapefruité. Termései nagyobbak, mint más citrusféléjé, méretük általában 20-30 cm átmérőjűek, de elérhetik akár a 40 cm-es átmérőt és a 6-8 kg-ot is.
Bogyói körte alakúak, héjuk színe zöldessárga, éretten citromsárga és jóval vastagabb 1-4 cm és savanyúbb, mint a grapefruitnak, ebből kifolyólag nem lehet megállapítani, hogy jó-e a gyümölcs. Általában 11-18 gerezdre tagolódik, a gerezdek vöröses vagy sárgás színűek, sok levet tartalmaznak és mint a legtöbb citrusféle, a pomeloban is vannak magok.
Illatuk kellemesen fanyar, ízük, mivel több fajtája is létezik pl. édes pomelo, körte alakú édes pomelo, kanári pomelo, thai édes pomelo stb. a keserűtől az édesig bármilyen lehet.

Vásárláskor mindig a gyümölcs héjának színét kell alapul venni, azt érdemes megvenni aminek a színe már a citromsárgába hajlik, mert ez a legédesebb.

Tárolása hűvös helyen történjen, így elállhat 3-9 hétig is, úgy hogy nem veszít a tápanyagtartalmából.

Mint más citrusfélének, a pomelonak is magas a C-vitamin tartalma, de emellett kifejezetten magas a kalcium és a kálium tartalma, az utóbbinak köszönhetően jó a vérnyomás szabályzására és az immunrendszer erősítésére.

Fogyasztása általában ugyanúgy történik, mint a grapefruitnál, a termést meghámozzák, gerezdjeire szedik, a hártyás válaszfalat lehúzzák. A terméshús leve is nagyon finom. Délkelet-Ázsiában becses ital, ott a levelekből, a virágokból és a kéregből főzetet készítenek, amit epilepsziára, kolerára, duzzanatok és ekcéma ellen alkalmazzák.
Ideálisak koktélok készítésére, pomelo az egyik hozzávalója pl. a Pink Fruits, a Tropical Taste nevű koktéloknak is.
Alacsony az energiatartalma is, csupán 52 kcal, 217 kJ/100 grammban. Ezért fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják.
Legfontosabb fajtái a hirado, double chandler, mato, tahitian és a thong dee.

Én is vettem a minap egyet, nem is vészes az ára, 600 ft körül mozog.
Nekem nagyon ízlett, annak ellenére, hogy nemigen vagyok oda a citrusfélékért, a grapefruitot kimondottan utálom, de a pomelo nagyon ízlett. :D
Remélem a leírtak alapján megtetszett nektek is a pomelo és a vásárlási tanácsokat betartva vesztek egyet, s remélhetőleg nem fogtok csalódni. :)

Mivel nagyon megtetszett nekem ez a citrusféle, a jövőben is szeretnék majd még vásárolni, s különböző ételeket, italokat készíteni belőle.
Akinek van esetleg valamilyen pomelo-val készült étel- vagy italreceptje megoszthatná velem és a fórumozókkal, akár a cikk hozzászólásaként vagy a receptek közé feltehetné.

Szerintem sokan meg fogják kóstolni a pomelot, főleg azok, akik szeretik a citrusféléket, de pusztán a kíváncsiság is hajthatja őket az új gyümölcs megismerése iránt, és véleményem szerint kipróbálnának pomeloval készült étel-és italrecepteket is. ;)
(A cikket beküldte: tinendo)Téli ételkalauz
Vége a bőség zavarának – sajnos egyre kevesebb az igazi szezonális friss zöldség-gyümölcs, így aztán egyre szűkösebbek a lehetőségeink a vitaminpótlás terén. Pedig mostantól jön el az az időszak, amikor többszörösen is létfontosságú, hogy minél erősebb és... »

Elhidegülés, potencia probléma vagy agydaganat?
Nem megy a szex... Nem kíván a párom... Ezek olyan dolgok, amikről az ember nem beszélget idegenekkel. Tabu téma. Mi úgy döntöttünk a Párommal, hogy megosztjuk Veletek a történetünket. Kb. 7-8 évvel ezelőtt kezdődött minden. Csak akkor még nem tudtunk semmit. »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.