Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Táplálkozás és egészség

A bio étkezés

A bio étkezés Annak ellenére, hogy többségünkben pozitív benyomást kelt a ’bio’, vagy ’öko’ kifejezés, általában nem tudjuk mit is jelent az élelmiszereken szereplő jelzés, miért is lenne fontos jobban preferálnunk ezeket a termékeket.

Manapság, amikor az ár és a reklámok a meghatározóak vásárlási szokásaink befolyásolásában, rohanó életvitelünk miatt könnyen átsiklunk a fogyasztott cikkek összetételének tüzetes vizsgálatán. Ahhoz, hogy megértsük miféle pluszt nyújt egy ’bio’, vagy ’öko’ jelzéssel ellátott termék, meg kell értenünk, hogy miben különbözik ezeknek a termékeknek az előállítása a hagyományos élelmiszerekétől.

Elég, ha megnézzük a boltban a termék összetevőit. A sokat emlegetett ’E’ összetevők mind mesterséges anyagok, amelyek javítani hivatottak a silány minőségű, mesterségesen manipulált élelmiszerek állagát. Gondoljunk csak bele, hogy olyan termékeket fogyasztunk nap mint nap, amelyeket az élőlények – a vegyszerezés következtében – messziről elkerülnek termőföldön. Mivel az előállítás nagyüzemi körülmények között felgyorsítva, mesterséges anyagokkal (műtrágya, vegyszer, hormon, állományjavítók) manipulálva történik, a hagyományos élelmiszereknek jóval kisebb a bel, a vitamin- és élőflóra tartalma, ellenben rengeteg immunrendszert gyengítő anyagot tartalmaznak.

A hagyományos étkezés eredménye, hogy gyermekeink zsíros és szénhidrátban dús, rendkívül cukros, vitamint, ásványi sót, stb. nem, vagy csak alig tartalmazó ételeket esznek. Így nem csoda, ha állandóan betegek.

Már az elnevezés is meghökkentő; amíg a múlt század közepéig a ’hagyományos’ elnevezés a ’bio’, illetve ’öko’ termékminőséget takarta, addig most ezek a termékek a kínált élelmiszerek elenyésző hányadát jelentik, és külön jelzéssel kell ellátni, mert manapság már a vegyszerezés a ’hagyományos’ termesztési mód.


Tehát, ha mindezek függvényében valaki még mindig arra hivatkozna, hogy azért nem engedheti meg magának az egészséges bioétkezést, mert mintegy másfél-kétszeresébe kerül, mint a hagyományos étkezés, tegyük fel a következő, származékos kérdéseket.

Hányszor vagyunk betegek egy évben? Többször, vagy kevesebbszer, mint az elmúlt években? Mekkora kiesést jelent ez a munkából, illetve mennyi bosszúságot okoz?

Mennyit költünk táplálék-kiegészítőkre, vitaminokra, ásványi anyagokra? Miért van erre szükségünk, mikor a tápláléknak tartalmaznia kellene ezeket az alapvető anyagokat?

Miért tartjuk elérhetetlennek a ’bio’, ’öko’ termékeket, amikor a magasabb beltartalom miatt jóval kevesebb is elég belőlük?

Miért van az, hogy külföldön ugrásszerűen növekszik a biotermékek aránya, és megfelelő sajtót kap a bioétkezés népszerűsítése?


Az egyik legnépszerűbb biotermékeket árusító cég honlapjának megtekintéséhez kattints a képre:


(A cikket beküldte: bioszallito)


Gyűjtsünk medvehagymát!
Itt a tavasz! Gyönyörűen süt a nap, a madarak csicseregnek. Egyszerűen hív a természet. És ha már elindulunk kirándulni, túrázni miért ne köthetnék össze a kellemest a hasznossal? Gyűjtsünk medvehagymát! Lombos erdeink talaját tavasszal szőnyegként beborítja a... »

Pá-pá bütyök! II.
Addig üssük a vasat, amíg meleg! Bölcs mondás.Túl voltam a (számomra) nem kis parával járó első műtéten. A doki ellenjavallatával szemben a nyár kellős közepén vállalkoztam a másik lábam műtétjére. Ugyanis ő azt mondta, hogy az ilyen beavatkozást kora tavaszon,... »

Minden jog fenntartva © 2020, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.