Kategória: Táplálkozás és egészség

E- 412, avagy amit a Guármaglisztről tudni akarsz

Napok óta hangos a sajtó az E-412 körüli botránytól. Az ember eleinte csak hallgatta és fogalma sem volt róla, hogy miről szólnak a híradások. Így voltam ezzel én magam is. Kiváncsi ember lévén "beástam" magam egy kicsit a témába és mondhatom meglepő dolgokra bukkantam.....

Először is lássuk a dolog pontos megfogalmazását:

E 412 - Guármagliszt [BIO]

Egyéb elnevezések: guár, guárliszt

A guárnövény magjának endospermiumnak nevezett része főképp hosszú szénláncú szénhidrátokat tartalmaz, amelyek jellegzetes módon mannózból és galaktózból állnak. Ennek a résznek az őrleménye a guármagliszt.

Hosszú láncú szénhidrogénjei nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni; már kis mennyiség elegendő a folyadékok besűrítéséhez. Más anyagokkal együtt a guármagliszt alkalmas gélek kialakítására is. Erős mechanikai behatásra, például rázásra vagy keverésre, az anyag átmenetileg híggá válik. A cukor tartósan csökkenti sűrűségét. A guármagliszt más növényi sűrítőanyagok hatását is jelentősen erősíti; gyakran használják szentjánoskenyérmag-liszttel (E 410) együtt is.

Fagylaltgyártás során a guármagliszt csökkenti a jégkistályok képződését, és javítja az olvadékonyságot. Emellett a sűrítőanyagot gyakran használják energiaszegény élelmiszerekben, ahol alacsony kalóriaérték mellett kell krémes, tejszínes állományt kialakítani.

(Tehát azokban az élelmiszerekben fordul elő leggyakrabban, amit mi állandóan fogyozó hölgyek és gyermekeink fogyasztunk nap mint nap.)

Előállítás
A guármaglisztet a guárfa magjából állítják elő. A magból elkülönítik a csíra körül található tápanyagszövetet (endospermium), majd ezt az endospermiumot őrlik és hőkezelik.

Használat
A guármagliszt az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Nem alkalmazható továbbá szárított élelmiszerekben sem, amelyek elfogyasztáskor megduzzadnak.

Egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Péksütemény (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Levesek és szószok (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Dzsem, lekvár és zselé (max. 10 g/kg)
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fagylalt, desszertek és tejitalok (mennyiségi korlátozás nélkül)

Biztonság
A gyanúk szerint a guármagliszt elősegíti az allergia kialakulását, és maga is képes allergiás reakciót kiváltani. Vannak jelzések arra vonatkozóan, hogy a szójaallergiában szenvedőknél a guármaglisztre keresztallergia alakulhat ki.

Nagy mennyiségben fogyasztva gyomorgörcsöt és felfúvódást okozhat.

Ezekbe a típusokba tartozik:
Sűrítő anyagok
Zselésítő anyagok
Térfogatnövelő szerek
Lisztjavító szerek

A sorok olvasása után megfogalmazódott bennem az a gondolat, hogy tulajdonképpen az lenne a legcélszerűbb, ha visszatérnénk a régi idők önellátó gazdálkodásához. Az ember megtermelné az alapanagyokat, majd utána mindenféle élelmiszert előállítana szükségletei szerint.
Ez csodálatos lenne, de napjaink rohanó világában ezt nagyon kevesen engedhetik meg maguknak.
Más lehetőség nem lévén, csak úgy védekezhetünk a szervezetünket ért ilyen jellegű szennyezésektől, ha alaposan áttanulmányozunk mindent mielőtt megvennénk.
Igen, DE....
És bizony itt valóban megjelenik az a bizonyos "DE". További kutatásom eredményeképpen a cikk folytatásában közzéteszek egy listát, mint ilyen szempontból kerülendő élelmiszerek listáját.
Mit mondjak? Magáért beszél!

Folyt.köv.
(A cikket beküldte: Gyöngyös)Az egészséges kávé
„A kávé, bármily meglepő, annak ellenére, hogy élvezeti cikk, nem ártalmas. Hogy oly könnyen elhiszünk róla minden rosszat, csak arról szól, hogy nem tiszta a lelkiismeretünk, ha élvezünk valamit.” (Szendi Gábor) »

Nem vagy egészséges, de annak látszol!
Bekapcsolom a TV-t, és jönnek a reklámok! Egészségesnek TŰNŐ haj, egészségesnek TŰNŐ bőr. És mi az igazság? Nos, az igazság eléggé lehangoló! Nézd csak meg mi áll a sampon hátoldalán, amitől egészségesebbnek tűnik majd a hajad! Tudod, annak ellenére, hogy hétfőn göndör, kedden sima volt! »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.