Kategória: Amit felkenünk

Kozmetikumok összetételének magyarázata

A hétköznapi embernek segítenék rövid írásommal a hatóanyagokkal és emulgeálóanyagokkal kapcsolatos mindennapi eligazodásban. Pár gyakran előforduló összetevőt emeltem ki, amikről nem árt tudni. Célom, hogy azok, akik nem nézik meg a krémeket tartalmazó anyagokat, a jövőben ha nem is a krém hátoldalát vizslatva, de felvilágosítva érezzék magukat és érdeklődve vásárolhassanak kozmetikai készítményeket! Remélem sokan elgondolkoznak azon mit és milyen árért vásárolnak! Nem mindegy az összetétel és az ár aránya a mai termék dömpingben.

Számos termékcsalád és különböző krémek csomagolásán, hátoldalán megtalálható az összetétel. Nos, amelyiknek nem találja a vásárló az összetételt, azt a krémet nem szabad megvenni! Vagy engedély nélküli, vagy egyéb ismeretlen forrásból származhat, ami veszélyes lehet a felhasználóra nézve.

Nézzük meg pár anyag funkcióját, szerepét.

Stearic Acid (sztearinsav): A legfontosabb zsírsav, avasodhat a krémekben, ezért avasodásgátlót raknak hozzá. A száraz krémek legfontosabb alkotórésze, fontos elmondani, hogy szappanokat is lehet belőle csinálni.

Titanium Dioxide: A leggyakrabban előforduló pakolássűrítő és elsősorban töltőanyag. Oldhatatlan közönséges oldószerekben nem képes oldódni (pl. víz). A bőrre nem káros anyag (indifferens). Púderekbe is gyakran alkalmazzák, illetve fényvédőként is alkalmazzák (fizikális fényvédő).

Urea (húgysav): Fehérjék bomlástermékéből származó a bőrvédő hatású színtelen anyag. A vízben oldhatatlan anyagok "oldásközvetítője". Nagyon jó különféle ekcémás, kirepedezéssel járó gyulladásos folyamatok kezeléséhez.

Triethanolamine (TEA): Olyan folyadék ami kitűnő szappanképző, habosító hatású (lúgos pH-jú). Általában olyan kozmetikumban használják, ami szennyeződés távolít el (szempilla lemosó, arclemosó, stb).

Glycerin: Háromértékű alkohol, amely kiválóan oldódik vízben és jól oldja a vízben oldódó anyagokat is. Nedvszívó, könnyen kiszáríthatja a bőrt, ha nagy koncentrátumban tesszük a kezelendő felületre, ám ha kellő koncentrátumú, akkor rendkívül jól hidratál. Általában hidratálókban, minden "könnyebb" vizesebb kozmetikumban megtalálható.

Cocamide MEA: Olyan anyag (felületaktív) ami emulgeál két különböző anyagot (olaj és víz). Igazából azért van a krémben, hogy az összeálljon. Semmi hatóanyag nincs benne. Ilyen még a Cocamidopropyl Betain is.

Sodium Laureth Sulfate (nátrium-laurilszulfát): Olyan anyag, ami megkönnyíti más anyagok bejutását, emulgeál is egyben. Semmi nemű hatóanyagot nem tartalmaz.

Sodium PCA: Bőrpuhító emulgeáló.

Nos sorolhatnám még tovább is, de a hatóanyagokról írnék többet mert ezekkel érdemes foglalkozni:

Triclosan: Klórtartalmú fenol származék. Gyakran samponokban használják, fertőtlenít és gyulladáscsökkentő hatású. Volt idő, amikor támadták, mert rákkeltőnek volt titulálva, ám mára ez a teória feledésbe merült. Kissé bőrizgató lehet, hajas fejbőrön okoz néha tüneteket.

Tocopheryl Acetate: E-vitamin, amiről minden földi jót el lehet mondani. Öregedés ellenes, szabadgyökfogó, ráncellenes hatóanyag. Önmagában is avasodásgátló anyag.

Sarcosine: Bőrtápláló, hidratáló hatású aminosav (fehérjéket építi fel). Általában arckrémekbe, érett bőrre használható krémekbe rakják.

Placenta Oil: Placenta olaj, ami tökéletes az érett, megereszkedett, ráncosodásra hajlamos bőrre, ami nem túl érzékeny, mert a placenta izgathatja a bőrt! Hidratáló, anyagcserefokozó, hámképző, stb. Fantasztikus anyag, de hamar romlik, ezért nem szabad lejárat után használni az ilyen jellegű krémeket. Vitaminok, fehérjék,ösztrogén hormonok, nukleinsavak az összetevője. Hormon benne csakis tisztított állapotban van!

Lecithin: Vízben nem oldódik, de duzzad. Nagyon jó hidratáló, ránctalanító, liposzómák készítésére használható.

Linoleic Acid: Linolsav. Félig száradó olajokhoz tartozik, az F-vitamin alkotója. Nagyon jó bőrtápláló. Hamar avasodik.

Linolenic Acid: Linilénsav. Az F-vitamin alkotója. Érett bőrre bőrtápláló. Gyorsan avasodik.

Collagen: Kollagén. Enyvadó (zsírozó anyag). A bőr irharétegének (kötőszövet) alkotója. Rugalmassá teszi a bőrt. Hidratáló hatású is.

Elastin: Elasztin. Rugalmasítja a bőrt, a kollagénhez hasonlóan a kötőszövetben van, mennyisége az évek előrehaladtával csökken, lassul. Pótlásra szorul.

Dead Sea Mud: Holt-tengeri iszap. Ásványi sókat, szerves anyagokat tartalmaz, anyagcserefokozó , keringést javító, regeneráló anyagok vannak benne. Szeborreás (pattanásos) bőrre igen jó hatású!


Nos a teljesség igénye nélkül pár anyagról írtam jellemzőket, amik talán eligazodást jelentenek a fogyasztó számára. A kozmetikumok nagy része sok olyan anyagot tartalmaz, ami a konzisztenciája (kenhetőség , külalak. . stb) miatt kerül a krémbe. Olyan emulgeátorokat, amik szükségesek, de nem feljebbvalólak, mint a fent említett hatóanyagok. A krém hátoldalán található sorrend mindig úgy értelmezhető, hogy ami a legelején található, abból van a legtöbb a krémben.
Általában meg lehet nézni, a parfüm hol foglal "helyet" az összetevőkben. Ha valaki tudja magáról, hogy érzékeny a bőre, ne használjon olyan készítményt arcra, amiben az ELEJÉN található a Parfume kifejezés.

Megemlítendő még az a tévhit a hétköznapi vásárlóknál, hogy amit használ testápolónak az jó arcra is. Nos, nem szabad, mivel sok olyan emulgeátor és illatanyag van, ami nem való az arcra ilyen koncentrációban. Ezt pénztakarékossági okokból "elfelejtik" az emberek vagy nem figyelnek rá.

A különböző AHA-készítmények (Alfa-hidroxi savak) hámlasztó készítmények alkalmazása is kozmetikusi tanácsra szorul (a boltban kaphatókra gondolok elsősorban). Ugyanis ezek hámlást okozhatnak túlzott alkalmazás esetén. A szaruréteg ingerlése során a leválás felgyorsulhat és pikkelyek sokasága jelenik meg a bőrön. Be kell tartani a hátoldalon található utasítást, vagy ne féljünk megkérdezni egy kozmetikust, patikust. Apropó patika! Az ott vásárolható krémek nagy részében ugyanaz megtalálható, mint a profi krémek többségében, ám sok olyan, a nagy "multik" által előállított krémbe a patikus által megfizethetetlen hatóanyag kerül, ami miatt a patikai krémek alapkrémeknek tekinthetőek (mégis tudom ajánlani őket sok sok embernek). A patikus által készített krémek is nagyszerű tápláló és hidratáló hatásúak lehetnek, a pH- értékük is helytálló lehet, ha leteszteljük őket (indikátor papírral). Érdekünk tudni és érteni, hogy mit kenünk arcunkra, remélem segítettem.

"Szépnek lenni nem csak álom,hanem minden asszony lehetősége. " /M. E. Landau/
(A cikket beküldte: erakozmetikus)Előfordul, hogy szégyenkezned kell a bőrhibáid miatt?
Érzed néha azt, hogy villámgyorsan suhannak el az évek a fejed felett? Nap, mint nap szembetalálom magam ezzel, amikor gyermekemre nézek. Aki olyan gyorsan felnőtt, hogy szinte észre sem vettem, mikor történt mindez. »

Amikor egy Anya a végsőkig elmegy gyermekéért...(folytatás)
Én nem adom fel, hogy a gyerekem teljes és egészséges életet élhessen mindenféle kötszerek és harisnyák nélkül! - így fejeztem be lányomról szóló cikkemet. Most adhattam volna más címet is, mint pl. Csoda történt velünk...vagy az orvosok szalagmunkájáról is... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.