Kategória: Táplálkozás és egészség

Párosan szép az élet

Megfognak lepődni: így van ez a táplálkozásban is! Vannak olyan ételféleségek, amelyeket célszélszerű párban fogyasztani. Jótékony egészségügyi hatásaik így felerősödnek. A kiegyensúlyozott étrend nemcsak a megfelelő ételek kiválasztásán múlik, Nem mindegy, hogy mit mivel együtt fogyasztunk! Jó példákat említünk.

Grillezett tonhal brokkolival
A cél: serkenti a szervezet rák elleni védekezését
A magyarázat: a halban lévő szelén és a növényben lévő méregtelenítő enzim 13szorosára növeli az étel rákmegelőző hatását. Fontos szelénforrások a szárnyasok is, az említett enzimből sok található a káposztában is.

Spenót avokádóval
Cél: védje szeme világát
A magyarázat: ha avókádót eszik a spenót mellé-ezzel nagyon jót tesz szemének! Az avokádó a zöld levelű zöldségekből felvehető lutein mennyiséget. Ez a kémiai anyag igen fontos a szembetegségek kivédése, például a makuladegeneráció ellen. Az időskori vakságok egy része e betegség miatt alakul ki.(Sok lutein van a zöldbabban is.)

Kesudió narancslével
A cél:megelőzi a vérszegénységet
A magyarázat: a kesudió igen jó vasforrás, és a vas elemi fontosságú vérszegénység ellen. Több szivódik fel vasból, ha valamilyen C-vitaminban gazdag élelmiszert is fogyaszt s kesudió mellé.Például narancslét! A C-vitamin olyan kémiai változásokat hoz létre létre, amelyek a zöldségfélékben lévő vasat könnyebben feldolgozhatóvá teszik a szervezet számára.

Párolt Lazac joghurttal
A cél: erősitse csontjait
A magyarázat: a kalcium alapvetően fontos az egészséges csontok miatt, de D-vitamin jelenlétére is szükség van ahhoz, hogy feltudjon szivódni a bélből. Mindkét anyag megtalálható a sajtban és a zsíros tejben, csakhogy ezek fogyasztása növelné koleszterinszintet. Egészségesebbb választás a D-vitaminban gazdag lazacot sovány joghurttal fogyasztani!

Répa vajjal
A cél: serkentse immunrendszerét
A magyarázat: a répa az egyik legjobb béta-karotin-forrás, az a növényi hatóanyag, amelyre elemi szükség van az erős immunrendszerhez. A párolt vagy főtt répa egy kis vajjal vagy egyéb zsiradékkal(pl:olivaolajjal) jobb, mint nyersen fogyasztaná. Az ebben a formában elfogyasztott répa zsírban oldódó béta-karotinjának 60-70 százalékát is felszivja a szervezet, míg a nyers répa esetén csak a hatóanyag 2-3(!) százaléka hasznosul.

Paradicsom kevés napraforgóolajjal
A cél: hogy karban tarsa a szívét
A magyarázat: a zsiradék kiséretében fogyasztott paradicsomból több zsirban oldódó lilkopén( ez is antioxidáns) hasznosul. A lilkopén a szivbetegség és a rák megelőzésére kiváló. A napraforgóolaj gazdag E-vitaminban. A lilkopén és az E-vitamin együtt sokkal hatásosabb a magas koleszterinszint okozta érelzáródások megelőzésére.
(A cikket beküldte: Eliske)



Fokhagyma és egészség
A fokhagyma nagyszerű gyógyhatásáról volna szó ebben a rövid cikkben. Tapasztalatból és más emberek elbeszéléséből, úgy gondoltam, másnak is tudnia kell erről az egyszerű kis növényről, melynek rengetek jó tulajdonsága van... »

Miért kell puhán maradó anyag, alsó fogsorokba
Egy naplót végigolvasva, gondoltam, hogy segítségül leírok egy rövid cikket, az alsó fogsort viselők szenvedéseinek enyhítésére. Bár az általam is leírt megoldásra jutottak néhányan, véleményem szerint feleslegesen szenvedtek hetekig, hónapokig. Egy jó... »




Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.