Kategória: Amit beviszünk, beszedünk

Őszi allergia

Őszi allergia Hamarosan itt az ősz, lehullanak a levelek, a pollenallergiát okozó virágok is elvirágoznak, és a pollenallergiában szenvedők fellélegezhetnek. Az "allergiaszezon" azonban sajnos sosem ér véget. Az egyre hűvösödő idő miatt egyre többet tartózkodunk lakásunkban, és emiatt egy másik, igen sok embert érintő allergia kerül előtérbe: a poratka allergia.

Az allergiák elleni küzdelemben a legjobb kezelés a megelőzés. Érdekes módon azonban, az allergiától szenvedő emberek gyakran nem az egyszerű, olcsó, és mindenki által kivitelezhető kezeléseket részesítik előnyben. Pedig gyakran ezek a leghatásosabbak. Sokan inkább gyógyszereket, oltásokat használnak tüneteik enyhítésére, pedig léteznek olcsóbb és egyszerűbb megoldások is. Hírlevelünkben most azokról az intézkedésekről írunk, melyeket ha megvalósítunk, allergiánkat könnyebben kordában tarthatjuk, bármilyen kezelésben is részesülünk.Takarítással az allergia ellenSzerencsére nem kell lakásunkat teljesen felforgatnunk és kisuvickolnunk ahhoz, hogy csökkentsünk allergiás tüneteinken. Az alapos és rendszeres takarítás általában már rengeteget segít abban, hogy lakhelyünk a lehető legpormentesebb legyen. Az asztmás vagy allergiás köhögőrohamoktól szenvedő betegek általában a poratkákat nem viselik jól. Ha azonban a következő egyszerű tanácsokat megfogadjuk, nagyban csökkenthetünk kellemetlen tüneteinken:
 • Tartsuk lakásunk hőmérsékletét 20-23 fok között

 • a páratartalom ne haladja meg 40-50%-ot

 • biztosítsuk a megfelelő szellőzéstAz allergiások tábora általában két részre osztható: egyik felük nem tesz semmit azért, hogy otthonukban kevésbé szenvedjenek a kellemetlen tünetektől, másik felük pedig túlzásba viszi az óvintézkedéseket. Rengeteg időt és pénzt szánnak a túlzott tisztításra (pl. szűrőberendezések alkalmazása), pedig a rendszeres és alapos takarítás, szellőztetés, és a páratartalom megfelelő szinten tartása már elegendőek ahhoz, hogy életminőségünk nagyban javuljon. Persze vannak helyzetek, mikor valóban extrém intézkedésekre van szükség, de mielőtt elindulnánk ezen az úton, érdemes a könnyebb dolgokkal kezdenünk.A következő bekezdésekben azokat az egyszerű lépéseket mutatjuk be, melyekkel bárki könnyedén allergénmentessé teheti lakását:
A valóban hatékony takarításHa már egyszer takarításba fogunk, érdemes ellenőriznünk, valóban jó technikákat lkalmazunk-e. Az alábbi tippekkel szeretnénk hozzájárulni, hogy a takarítás a lehető legeredményesebb és megerőltetés szempontból a legkíméletesebb legyen.
Szappan és forró vízPoratka allergiában szenvedőkön végzett tudományos kutatások bizonyították, hogy a hálószobában csökkentjük az allergének jelenlétét, azzal nagyban mérsékelhetjük az allergiás tüneteket is. A képlet tehát egyszerű: minél tisztább a hálószobánk, annál enyhébb tünetekkel kell számolnunk. A hangsúly azért van a hálószobán, mert egy átlagember napjának 1/3-át tölti ebben a helységben, és általában ebben a helységben szoktak az atkák a leginkább elszaporodni.Ma már kaphatóak szintetikus anyagokból készült ágyneműk, melyek egyrészt kiváló élőhelyet biztosítanak az atkáknak, ugyanakkor mosásállóak. Az utóbbi tulajdonság igen nagy előny, de figyeljünk rá, hogy legalább 60 fokon mossunk, mert ez az a hőmérséklet, amit a poratkák már nem képesek elviselni és elpusztulnak. Ágyneműnk kiválasztásakor nézzük meg, hogy az anyag bírja-e az ilyen magas hőmérsékleten történő mosást, hiszen az allergiás tünetek enyhítése végett akár hetente is szükség lehet az alapos tisztításra. Vannak ágyneműk, melyek túl nagyok ahhoz, hogy berakjuk őket a mosógépbe. Érdemes inkább több vékonyabbat vásárolni. Mivel szinte bármilyen anyagú takaró jó élőhely lehet a poratkák számára, a lényeg, a választásnál az legyen a fő szempont, hogy könnyen tisztíthassuk és bírja a gyakori mosást.
Porszívózás helyesenHa nem tudjuk lakásunkban lecserélni a szőnyeget valamilyen szilárd felületre (pl. járólap, laminált padló) akkor mindenképp szükség van a gyakori és alapos porszívózásra. És ha már porszívózunk, ne feledkezzünk meg a textillel borított egyéb felületekről sem pl. kanapé, fotelok), illetve a függönyöket is mossuk ki. A probléma a porszívózással az, hogy az allergén poratkák a levegőbe jutnak közben, és még körülbelül 15 percig képesek is ott maradni mielőtt újból szétoszlanának a bútorokon vagy a padlón. Ez nagyjából 1 órát jelent. Természetesen a porszívózást semmiképpen nem szabad az allergiás személynek végeznie. Sőt, a legjobb, ha a takarítás idejére kimegy a lakásból, de legalábbis az adott szobából. A poratkák ágyneműcsere alkalmával is a levegőbe kerülhetnek, és ha az allergiás személy olyankor a helységben tartózkodik, az akár asztmás rohamhoz is vezethez. Ezért mindenképp javasoljuk, hogy mikor a levegő valamilyen oknál fogva felkeveredik a szobában, az allergiától szenvedő beteg ne legyen jelen, amíg a por megint le nem nyugszik. A porszívózást ajánlott minden esetben nedves feltörléssel vagy portalanítással befejezni, így a még szálló részecskéket is "eltörölhetjük".Ha porszívónk régi, vizsgájuk meg, milyen állapotban van a szűrője. A szűrőket általában ki lehet mosni, vagy cserélni, és ma már kaphatóak speciális, erősebb filterek is, kifejezetten a porallergiások számára. A porszívózsákot pedig ha tehetjük, minden alkalommal dobjuk ki takarítás után, vagy ha tisztítható, akkor mossuk mosószeres vízben.
A szilárd felületek tisztításaA poratkákat és egyéb allergén anyagokat nem tudjuk eltávolítani környezetünkből, ám a minket körülvevő szilárd felületekről eltüntethetjük. Mint korábban is említettük, a legjobb, ha szőnyegeinket valamiféle szilárd anyagra cseréljük, ugyanis ezzel akár a por 90%-tól megszabadulhatunk! A padlók, bútorok, asztalok, székek stb. tisztításához használjunk előbb száraz rongyot, majd egy nedves, tisztítószeres ruhát.
További hasznos tippekAz alábbiakban kedves olvasóink olyan további hasznos tanácsokról értesülhetnek, melyekkel kevésbé fárasztóvá és egyszerűbbé tehető a takarítás.
 • Válasszunk egyszerű bútorokat. A berakásokkal, faragott mintákkal díszített (általában régi) bútorokon sokkal több por gyűlik fel, mint az egyszerű formákon.

 • Szereljünk nyitott polcainkra ajtókat! Ha nyitott a könyvespolc, elkerülhetetlen, hogy ne rakódjon rá por is a könyvek mellé.

 • Tartsuk összes ruhánkat szekrényekben és fiókokban, és sose hagyjuk őket elöl. A gyapjú ruhaneműinket pedig tegyük zárható nejlonzacskóba. Ne használjunk molyirtót, rovarirtót, vagy kámfort, és mindig tartsuk zárva szekrényeinket és fiókjainkat.

 • A nehezen tisztítható tárgyakat zárjuk el, hogy a takarítás egyszerűbb s gyorsabb legyen.

 • Bútoraink kiválasztásakor igyekezzünk fából, bőrből, linóleumból, vagy gumírozott textilből készült darabokat vásárolni. Kerüljük a kárpitozott bútorok megvételét, ugyanis azokat épp oly nehéz tisztítani, mint például a szőnyeget. Ha azonban a kanapé huzata levehető, és mosható, akkor jó választás lehet.

 • Használjunk mosható gyapjú vagy szintetikus anyagból készült paplanokat, plédeket, párnákat, és matracokat. Lepedőként pedig válasszunk tiszta pamut anyagokat, melyek bírják a gyakori, magas hőfokon történő mosást.

 • Amint tehetjük, cseréljük otthonunk padlózatát fára, csempére, vagy linóleumra. Ezeket a felületeket igen könnyen és gyorsan tisztíthatjuk. Ha az anyagok hideg érzete miatt mindenképp ragaszkodunk a szőnyegekhez, akkor válasszunk olyat, amit könnyen kimoshatunk a mosógépben.

 • Függönynek is olyan anyagot válasszunk, amit könnyen moshatunk, és sötétítőnek ne nehéz drapériákat, hanem inkább felhúzható és mosható árnyékolókat használjunk.

 • Ha lakásunkban légkondicionáló működik, gondoskodjunk szűrője rendszeres tisztításáról, vagy cseréjéről.

 • Ha a portalanítást nedves ruhával végezzük, azzal a minimálisra csökkenthetjük a por szállását, szétterjedését.
Természetes táplálékkiegészítőkkel az allergia ellenA takarításon és az egyéb óvintézkedéseken kívül táplálkozásunkkal is enyhíthetünk allergiás panaszainkon. A zsázsacsíra például igen gazdag vitaminokban (A-, C, E-, és K-vitaminban), béta-karotinban, szelénben, és ásványi anyagokban (kalcium, vas, kén), valamint növényi eredetű telített zsírsavakban, ezért nem csak keringési rendszerünkre van kitűnő hatással, hanem allergia ellen is jól hat. A C-vitaminról pedig köztudott, hogy immunrendszerünk aktivizálásával és erősítésével csökkenti allergiás tüneteinket. Ha immunrendszerünk erős, az allergia nem képes bennünket annyira "kiütni".Kapcsolódó termékek:
Ma már kaphatóak helyileg alkalmazható kenőcsök és spray-k is, melyek az allergén-terheltség csökkentésére, az allergia okozta orrnyálkahártya-gyulladás esetén alkalmazandók. A krém termékek az orrüreg falán képződő védő filmréteg által mérséklik a, házi poratkával (virág-, fa- és fűpollennel, házi porral, állati szőrökkel) történő érintkezést. Az orrspray-k pedig általában nyugtató tengervizes oldatot tartalmaznak, és kiválóan alkalmasak az orrnyálkahártya nedvesítésére, az orrüregek tisztítására, az allergiás tünetek enyhítésére. Kaphatók továbbá ágyneműre, ruházatra, bútorokra, testfelületre permetezhető spray-k is, melyek elpusztítják a poratkákat, és pro-biotikus baktériumokkal stabilizálják a környezetet.Kapcsolódó termékek:(A cikket beküldte: bioszallito)


A manukaméz tulajdonságai
A 15 m magasra is megnövő, Új-Zéland partmenti régióiban őshonos manuka fa olaját, kérgét, nedvét és mézét a maorik és az első európai telepesek is használták gyógyászati célokra. Szélesebb ismertséget a manukaméz az 1990-es években szerzett, amikor az egyik... »

Gyógyító virágok és gyümölcsök 3.
A szőlő: Egyik kedvenc gyümölcsöm, imádom, ahogyan szétroppan a számban, zamatos, finom, édes...és ahogyan komolyabban utána olvastam, kiderült, hogy nagyon sok mindenre jó, folyadékpótló, segíti a bélműködést, gyulladáscsökkentő stb. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.