Kategória: Testünk egészségéért

Önbizalom és bikini

Sok nőben a nyár nem idéz kellemes emlékeket. Szorongás, félelem, fürdőruha para. Folytonos összehasonlítgatás másokkal.
Ideje leleplezni, hogy is van ez, mitől leszünk szépek, mi áll jól és hogyan szerezzük meg azt a bizonyos önbizalmat, ami oly fontos. Hogy miért? Ez is kiderül.


Egyik nap még nagykabát, másikban póló. Bizony, a tavasz elképesztő gyorsasággal csapott le ránk szinte egyik napról a másikra. Jó ez? Persze, szerintem legalábbis. Így sokkal sokkolóbban csap le rám, hogy végre beköszöntött a jó idő, amiért hónapok óta imádkozom. A kedvem a béka segge alól ugrott a felhők fölé, egész nap vigyorgok, próbálok minél több időt szabadban tölteni.

A felhőtlen jókedv azonban nem tart sokáig, ugyanis a jó idővel egyetemben megérkezett a bikini para is. A boltokba szép lassan beszivárognak az új kollekciók - falatnyi bikinik, amik alig takarnak valamit.
Újabb tortúra, találjak megfelelő méretűt, megfelelő szabásút, a felsőhöz illő alsót (igen, mert persze sosem tetszik a kinézett alsórészhez tartozó felsőrész és fordítva). És ha mindezzel meglennék, még éljem túl a próbákat, amikor előbukkannak a télen felszedett kilócskák. A próbafülke függönyét elhúzva - hogy kikérjem a barátnőm véleményét - megpillantom azokat a dögös huszonéves lányokat, akik látszólag egész télen szoliztak és sportoltak (és persze plasztikáztattak?), ha így néznek ki. Akármennyire is műnők, mégis hozzájuk hasonlítom magam. Lehetőleg ők is ugyanabban a fürdőruhában domborítanak, amiben én, csak épp ott kerekednek ahol kell, és ott nincs semmi, ahol nem kéne. Elkeseredek, visszateszem a kinézett darabot és folytatom reménytelen túrámat.

Igen ám, na de jól van ez így? Persze, hogy nincs. Felmérések (és tapasztalatok) bizonyítják, hogy legnagyobb mértékben az határozza meg a rólunk kialakított képet, hogy mi magunk hogyan látjuk magunkat. Leegyszerűsítve: ha elhiszed, hogy szép vagy, mások is annak látnak majd. Oké, félre a közhelyekkel, tudom, hogy nem ilyen egyszerű ez. De már rég megtanultam, hogy a közhelyek nagyrészében általában van valami.

Lássuk a tényt: akkor fogják mások is elfogadni a testünket, ha mi magunk is szeretjük azt.
Mindenkinek vannak hibái, kinek több, kinek kevesebb. Egyébként ezek általában egyensúlyban vannak - akinek több testi hibája van, annak kevesebb jellembeli és fordítva. Persze, ez nem szentírás, vannak olyan szerencsések, akiknek egyikből sem jut ki sok, egyeseknek pedig mindkettőből akad bőven. Emberek vagyunk, különbözünk, ettől változatos az élet. Ami változatos, az pedig sosem unalmas, és mint tudjuk, az unalmas sose jó.
A rövid kitérő után visszatérek a lényegre: érdemes kihangsúlyozni a kedvelt részeinket, a kevésbé előnyösekből pedig előnyöset faragni. Szép telt a melled, ugyanakkor a fenekedből van mit lefaragni? Korlátlan melltartóválasztékból keresgélhetsz, szinte minden jól mutatna rajtad. A derekadra egy divatos kendő - és ízléses megjelenéseddel máris sokkal jobban fogsz mutatni, mint a szomszéd napozóágyon fekvő lány, akit alig takar valami. Az ízlésesség és titokzatosság mindig jobb, mint rögtön feltárni bájainkat.
A tévhittel ellentétben a pasiknak sem pálya, ha rögtön tálcán kínálnak mindent. Viccelődnek ezen persze, mert így szokás, mert ettől lesznek ők "macsók", de mind tudja, hogy akivel együtt fog élni, az nem egy ilyen lány lesz.

Sok nő terhessége után nem mer strandra menni, megereszkedett a hasa, terhességi csíkok borítják.
Az önbizalom itt is vezetőszerephez jut. De az önbizalmat valahogy növelni is kell, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.
Mostanában is nagy divat az úgynevezett tankini. Ez az a fajta fürdőruha, amelynek a felsőrésze topszabású, így nem látszik a hasad, hátad, derekad. Megfelelő szabás, szín, forma kiválasztásával nem keltjük azt a hatást, hogy szégyelljük a testünket. Azt a hatást keltjük, hogy követjük a divatot, tudjuk mi áll nekünk jól és ezt hangsúlyozzuk. Ez tesz egy nőt igazán széppé.

Makacs narancsbőr? Van olyan, akinek nincs? Irigyelem. A férfiak többségének egyébként fel sem tűnik. Ez is tipikusan olyan dolog, amit mi, nők spilázunk túl, és csinálunk bolhából elefántot.
És a fránya striák? Ez már cinkesebb dolog - gondolhatnánk. Igen, jobban látszik és kevesebben tudják róla, hogy mi is valójában. Striák - azaz csíkok - kortól függetlenül támadják az embert, terheseket nagyobb veszéllyel. A stria tulajdonképpen a terhességi csík, amikor a bőrszövet valamilyen oknál kifolyólag elszakad. Az ok leggyakrabban terhesség, hirtelen növés, hízás, fogyás, illetve a bőr rugalmatlansága. Elsősorban hason, háton, combon és a fenéken alakulnak ki a zebraminták, de akárhol felüthetik fejüket, ahol csak kedvük tartja. Ebben a photoshop csodákkal teli világban különösen kellemetlenül érezhetjük magunkat emiatt, pedig rengeteg modell is szenved a striáktól. A fejlett technika azonban gondoskodik arról, hogy az ártatlan szemlélődő ne is feltételezzen ilyeneket, miközben a legújabb magazinon borítóján pózoló fürdőruhás tökéletesen laposhasú, feszes bőrű nőket szemléli.
Nos, ha a striák nem csak a felsőtested borítják (ahol a tankini remek megoldást kínál ízléses fürdőruha viseletként), de a combkörnyéked is problémás (ami egyáltalán nem ritka) és kellemetlenül érzed magad emiatt, akadályozza a kiteljesedésedet, a kendőt pedig nem kedveled, akkor a sortfazonú alsó remek megoldást kínál. Persze kevésbé hatásos, mint egy derékra kötött kendő, többet mutat és igényel némi alakot, mégis sokaknak ez jelenti a megoldást.

Fürdőruha para? Ugyan, vége. Jó oldalról közelítsük a témát és állandó szorongás helyett végre felszabadultan élvezhetjük a hamarosan megérkező nyarat.
(A cikket beküldte: jérce-forma)Radírozni jó!
No, nem feltétlenül csak a ceruza nyomait a papírról, hanem arcunk karbantartása végett is ajánlott egy kis radírozás. Mindannyian tudjuk, hogy arcunkat mindennap ápolni kell a naponta lerakódó piszoktól és szennyeződésektől. »
Halpedikűr
Egyre több országban hódít a népszerű halpedikűr, amikor is a vendégek lábát a halak „kezelik”. Angliában is nagyon közkedvelt a lábápolásnak ez az új, nem éppen hétköznapi formája, melyet nemrég bátorkodtam kipróbálni. Már több helyen is láttam,... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.