Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Egyéb cikkek

Nyárfát bárhová, mindenáron, a szöszök ellenére is?

Jelenleg közel így néz ki erdészeti és támogatottsági szempontból a fa és az erdőtelepítés (illetve erdőszerkezet átalakítás). Ahol eddig például fenyőerdő volt, oda általában szürke nyár erdő kerül, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Miért is? Mert erre van állami támogatás és mert ez a fafaj szinte mindenhol megél. Azt senki se nézi, hogy szöszölni kezd évek múlva...

A cikkem egy saját történeten alapul, nagyon sokan mások is érintettek benne, akik nem ilyen helyen laknak, csak egyszerűen szenvednek a szöszöktől, mert belélegzik, köhögnek, tüsszögnek tőle, legyen ez bárhol, akár városban, akár faluban vagy tanyán. A szöszhöz egy fa is elég, nem, hogy több hektár.

Egy gyönyörű fenyőerdő előtt vettem házat.
Felújítottuk, majdnem kész. Most pedig kivágják a fenyőerdőt és szürke nyárral tervezik betelepíteni. Erre minden papír megvan, de a lakosságot senki sem kérdezi. Ha én építek valamit, akkor aláírás kell a szomszédtól, de ha a házamtól 50 méterre(a kerítésem mellett) szürke nyárfát ültet a tulajdonos, abba nincs beleszólásom. Akkor sem, ha szöszölni kezd évek múlva és akkor sem, ha, mint lakó megfulladok a szösztől. Egyetlen megoldás a birtokvédelem, az is csak akkor, mikor már megtörtént a baj, de akkor eső után köpönyeg, mert ellehetetleníti az életünket.

Voltam én már nagyon sok helyen:erdészeti szempontból nem lehet bele kötni, állami támogatás is van rá. A tulajdonos azt ültet, amit akar, még, ha ez a közelben lakóknak szenvedést okoz éveken belül akkor is. Jogilag se tudunk mit tenni, ültetheti a magánterületén (jogásszal is beszéltem). Ügyvédnél is voltam, senki nem tud segíteni, pedig nem egy szösztengerben képzeltük leélni az életünket. Messze menekültünk volna, ha látjuk, hogy a szomszédban nyárfa van, meg se vettük volna a házat, bármennyire is jól nézett ki.

Köztudott, hogy a nyárfa jó is tud lenni (rengeteg oxigént termel és nagyon sok széndioxidot dolgoz fel) és, hogy csak a nőivarú szöszöl. Az, hogy a szösztől a lakók nem tudnak ablakot nyitni, kiteregetni, a kertbe (amire nem keveset költöttek) nem tudnak kimenni, mert teli lesz szemük-szájuk szösszel, azzal senki sem törődik. A gyerekemet se engedném ki a szösztengerbe és szerintem ezzel sem vagyok egyedül.

A helyzet a városokban sem jobb sokkal: nyárfa ott is van és ott is lesz. Tudom, hogy nagyon sokan szenvednek a szöszök miatt. Allergiát állítólag nem okoz, mivel maga a szösz nem allergén, csak amik hozzá tapadnak fűpollenek, azok hatására válik azzá.
Kaptam már hideget-meleget ezzel kapcsolatban: vegyek szúnyoghálót (vettem), költözzek el (arra nincs pénzem, meg nem azért vettem és költöttem a házra), beszéljek az erdő tulajdonossal (őt meg a pénz hajtja, ha erre kap pénz, ezt ülteti, nem ő fullad majd meg a szösztől).

Nem azt szeretnénk, hogy vágjanak ki minden nyárfát, hanem azt, hogy kicsit ésszerűbben telepítsék. Úgy, hogy ezzel másokat ne lehetetlenítsenek el a Tisztelt Erdőtulajdonosok és akik a támogatási rendszert kitalálták!

Ezzel a cikkel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy nem csak az allergiás szenvedhet a nyárfa pihétől, hanem nagyon sok más ember is. Illetve azt, hogy nekem eddig semmi pozitívat nem tudtak mondani ezzel kapcsolatban. Úgy néz ki, hogy aki szenved bármilyen módon a szöszöktől, annak továbbra is szenvedni kell. Ha meg még nincs nyárfa a közelében, akkor nagy valószínűséggel lesz, mert most erre van támogatás az amúgy sem szegény Erdőtulajdonosoknak. (Illetve más hazai fafajtákra is, de ezek mindenhol megélnek, városban, homokon, ezért ezt ültetik, mást nem nézve) Azt pedig csemete korában állítólag nem lehet tudni, hogy milyen ivarú. Tehát időzített bomba.
Nyilván ezt az Tisztelt Erdészek, Önkormányzati Dolgozók és Támogatók másképpen látják, de nekik is megváltozna a véleményük, ha akaratukon kívül kellene ilyen helyen élniük.
Másfajta fa is tudna oxigént termelni vattázás nélkül is.
(a képen látható erdőből is nyárfás lesz)
(A cikket beküldte: aniko900708)Stevia (sztívia) természetes édesítőszer
Mit vegyünk be: a lejáratási kampányt vagy ezt a természetes édesítõt? Ez a növény Paraguayban õshonos, ahol a helyi guarani indiánok használják többszáz éve teaédesítésre, étvágycsillapításra, bõrbetegségek (dermatitis, eczema, seborrhoea) ellen,... »
Tudjuk, milyen fontosak a vitaminok – és mi a helyzet az ásványi anyagokkal?
Az ásványi anyagcsere fontos része a biológiai folyamatoknak: megelőzi az emberi szervezetben az elektrolit-háztartás zavarait. Az ásványi anyagok egy része hasonló szerepet tölt be, mint a vitaminok. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.