Kategória: Külsőnk egészsége

Ne tedd a hajaddal, pláne ne máséval

Sok ember eltúlozza hajápolási szokásait, gyakorta viseli ugyan azt a frizurát, és sűrűn tesz egészségtelen dolgot hajával. Hajlamosak vagyunk kényelmi szempontokból olyan dolgokat művelni saját és gyermekeink hajával, amik képesek nagymértékben roncsolni a haj állagát. És amikor rájövünk hogy hajunk milyen rossz állapotban is van, akkor kétségbeesetten írogatunk különböző fórumokra, hátha van valami módszer a szétvált hajvégek összeforrasztására, pedig nincs. Ha nem tudod mit ne tégy akkor itt elolvashatod.

A gyakori hajmosástól nem zsírosodik jobban a haj,hacsak nem savas samponnal mosod a hajad.

A napi 100 kefehúzástól nem lesz sem a te, sem gyermeked haja puhább vagy fényesebb. Ez a módszer a középkorban volt bevett, és tökéletes módja volt a tetvek elterjesztésének.

Ha vágatsz a hajból attól nem fog gyorsabban nőni. A haj egy élettelen szövet, aminek az állaga romlik a környezeti behatásoktól. Olyan, mint a köröm. A körmöd sem nő gyorsabban, ha levágod a végét, legfeljebb egészségesebb lesz. A haj látható része tehát halott szövet amiben nincsenek idegek. Ezért nem fáj ha levágod vagy forró vasat húzogatsz rajta, és ugyanígy nem érzékeli ha levágsz belőle egy darabot. Így nincs gyorsabb növekvésre ösztönözve.

A haj nem lesz sűrűbb, ha rövidre vágják. Sok anyuka rövidre vágatja gyermeke haját, hogy dúsabb és vastagabb szálú legyen. Pedig ez teljesen fölösleges. A haj szerkezete és mennyisége genetikai örökségünk, amit nem javíthatunk fel hajvágással.

Babahaj.
Babahaja a babáknak van, ami idővel kihullik és erősebb haj nő a helyére. A hajvonalunkat övező kis vékony hajszálak nem babahajak, ahogyan a legtöbben hívják, hanem olyan hajszálak amik a megerőltetéstől kihullottak vagy letörtek és a helyükre egy vékonyabb hajszál nőtt. A nyakon lévő vékony szálak nem haj hanem szőrszálak. Ezeket fölösleges leborotválni, mert nem nő a helyükre haj, csak megvastagszik. Azért mert a szőr képes megvastagodni, de a haj nem.

A túl sűrűn hátrafogott haj esetében a hajvonal mentén letörnek a hajszálak és a homlok megnagyobbodik és kis hajszálak jelennek meg a hajvonalnál. Ez azért van mert a hajat a növekedési iránnyal ellenkezőbe kényszerítjük. Viseljük változatosabban hajunkat, ha nem akarunk seggig érő homlokot.

Ne fogjuk hajunkat mindig egy helyen copfba, mert akkor mindig ugyanazon a ponton törik meg a hajszál, és egy idő után leszakad vagy töredezni fog. Itt is él a változtassunk frizuránkon intés.

Csak óvatosan a hajsütővassal. A rendszeres hajvasalástól vagy hajbesütéstől kiszárad a hajunk, töredezik és kifakulhat. Trendi mostanában főleg a tinik körében, de egyre inkább általánosan a hajvasalás. Ennek a pozitív hatása annyi hogy jobban érezzük magunkat, de ezen kívül csak negatívumokat lehet róla elmondani. Kiszárítja a hajat, töredezetté, fénytelenné teszi. Hiába használunk méregdrága hővédő krémeket és spray-ket. Nem változtat a tényen hogy egy több mint 100°C os vasat húzogatunk a hajunkon. Ha mégis emellett döntünk akkor válasszunk minél jobb hajvasalót. A kerámia bevonat jól hangzik, de csak annyit tesz hogy egyenletesen osztja el a hőt. Ugyanúgy ahogy a teflon bevonat. Vegyünk iontechnológiás hajsimítót. A negatív ionok a segítik a nedvesség hajban maradását.

Ne tupírozzuk hajunkat túl sűrűn, mert ettől töredezik a haj. A hajat a száliránnyal ellenkező irányba fésüljük. Ez felsérti a haj kutikula rétegét.

Ne fonjuk magunk, de még inkább ne kislányunk haját sok kicsi tincsbe. Ez még annál is károsabb, mint hogyha minden nap egy nagy egységben fonnánk be hajukat. ham égis így teszünk akkor ne vizese. A haj vizesen a legvédtelenebb. Tegyük ezt szárazon, és ne hagyjuk így napokig. És ne vigyük ilyen frizurával tűző napra mert ha leég a hajas fejbőr akkor attól hullhat a haj.

Megmosott hajunkat ne próbáljuk meg szárazra törölni, inkább csavarjuk törölközőbe vagy hagyjuk magától megszáradni.
Ezen kívül a megmosott hajat ne fésüljük hátra. Teljesen fölösleges. Már írtam hogy a haj vizes állapotában védtelen, ráadásul az ellenkező irányba fésülve még könnyebben törik.
A vizes hajat nem szabad fésülni csak nagyon ritka fogú fésűvel.

Ha hajunk vegyileg nem kezelt(festett,dauerolt) és nem is göndör akkor ne használjunk minden hajmosás után balzsamot, mert a haj túltöltődhet egy bizonyos anyaggal amit a balzsam tartalmaz. Elég minden második alkalommal használni.

nagyon jól öblítsük ki a sampont és a balzsamot mert ha nem teszünk így, akkor hajunk lelapul és hamarabb zsírosodhat.
Ugyanígy a hajformázókkal. ha túlzott mennyiséget viszünk föl egyes hajformázókból akkor az elnehezíti a hajat és lelapul.

Könnyebb elmerülve a kád forró vizében hajat mosni,de nem egészségesebb. Inkább mossuk hajunkat előrehajolva zuhanyrózsával vagy csap alatt és ügyeljünk hogy ne legyen meleg a víz. A jéghideg víz zárja le legjobban a kutikulákat. És ha kádban is mosunk hajat, akkor se avval a vízzel mossuk ki hajunkat amiben már tusfürdő és sampon van hanem nyissuk meg újból a csapot és öblítsünk friss vízzel.

Védjük hajunkat a nap sugaraitól. A nap kiszárítja és fénytelenné teszi a hajat, és képes még a színét is nagyban módosítani, fóleg a szőkékét és még jobban a vörösökét. Viseljünk kalapot, sapkát vagy kendőt.

Kerüljük a hajba túró mozdulatokat. Igaz hogy ez egyes nőknél a csábítás eszköze, de ujjbegyeinkkel szírt és szennyeződéseket kenünk hajtöveinkre, amitől gyorsabban zsírosodik.

Ne használjuk nagy teljesítményű hajszárítónk legmagasabb hőfokát. Ezt a funkciót fodrászoknak találtak ki. Ők 30 cm távból szárítják hajunkat de mi nem biztos hogy bírjuk ilyen távra emelni a hajszárítót, és ha bírjuk is, hamar megfeledkezünk róla. A haj magától is megszárad, nem kötelező forró levegővel gyötörnünk.

Ne feküdjünk le vizes hajjal aludni. Ha ráfekszünk vizes hajunkra az olyan, mintha a frissen kimosott ruhát ledobnánk egy kupacba, mondván majd megszárad. Gondoljuk a végeredményre.

És ne engedjük fodrászunknak, hogy rábeszéljen mindenféle meggondolatlan műveletre. Ha frufrut vágatunk, lehet, hogy hónapokon át kell viselnünk ha nincs pénzünk meghosszabbíttatni. Hagyjuk hogy hajunkat nagyban eltérő színűre fessék, lehet hogy sosem kapjuk vissza a már meglévő hajon az eredeti színt. És a dauertől sincs menekvés.
Csak akkor engedjük magunkat rábeszélni, ha megbízunk fodrászunkban. Gondoljunk csak Britneyre. Valószínűleg élete végéig emlegetni fogják hogy leborotválta haját.
(A cikket beküldte: powerpuffemo)Jobban nő a vérrel locsolt haj... avagy Drakula terápia kopaszság ellen
A hazánkban „Drakula terápia” néven ismertté vált PRP kezelés a bőr regenerációja, a ránctalanítás, a hegkezelés és az ízületi porckopások javítása mellett a hajhullás megállítására, a kopaszság csökkentésére is alkalmas lehet.... »

Antiélet tabletta
Öt évnyi savmarás, kínzó gyomorfájdalom, pánikrohamok. Egy évnyi dagadt has, több havi idegesség, majd erőtlenség, emésztési problémák, alulműködő pajzsmirigy, baktériumok, menstruáció elmaradás és HPV gyanú. Mind-mind miatta. Napi egy szemtől ezernyi borzalom… »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.