Kategória: Egészségügyi problémák

Mit tegyünk, ha a gyermek lázas?

Ha gyermekünk lázas, fontos, hogy a lehető legjobb módon kezeljük.
A korszerű orvosi ismeretek alapján - elhagyva az elavult, gyakran káros tradíciókat- fogalmazták meg a holland orvosok az itt közölt ajánlást. Ehhez hasonlót találhatunk már az Egyesült Királyság, Kanada és 2011 óta a Magyar gyermekorvosi Szakmai kollegéium ajánlásai között is.


A lázas gyermek

Mi is a láz?
A gyermekek gyakrabban és könnyebben lesznek lázasok, mint a felnőttek. A gyermek lázzal reagál a gyermekbetegségekre és más fertőzésekre. A szülők gyakran nagyon aggódnak, ha gyermeküknek (magas) láza lesz.
38 C fok feletti testhómérséklet esetén beszélünk lázról. A legegyszerűbben végbélben mérhetjük meg a gyermek hőmérsékletét. Naponta egyszer elegendő a testhőmérsékletet ellenőrizni.

Mi a láz oka?
A láz a szervezetünk normális reakciója a vírusok vagy baktériumok okozta fertőzésekre. Leggyakrabban egyszerű megfázás, vírusos fertőzés az ok. Szervezetünk jobban tud küzdeni a betolakodó baktériumok vagy vírusok ellen, ha testhőmérsékletünk magasabb.

Lehet-e káros a láz?
A láz nem veszélyes, a magas láz sem. Pusztán a láz miatt nem kell aggódnunk, s a lázat kezelni sem kell. Amint a betegséget szervezetünk leküzdötte, a testhőmérséklet is csökkenni fog.

Mit tehet ön láz esetén?
A testhőmérsékletet nem szükséges gyógyszerrel csökkenteni. De amennyiben gyermeke lázas, érdemes a következőket tenni:

- Adjon gyermekének többet inni. Akár egy jégkrém is hathat üditőleg. Lázas gyermeknek általában nincs étvágya. Emiatt nem érdemes aggódni. Nem kell az evést erőltetni.
- A lázas gyermeknek nem kell ágyban maradnia, de biztosítson számára elegendő nyugalmat, pihenést. Gyermeke legtöbbször megtalálja a neki legkényelmesebb helyet. A lázas gyermeknek nem kell mindenképpen bent maradnia.
- Gondoskodjon róla, hogy ne legyet túl meleg a helyiségben. Ne öltöztesse fel melegen gyermekét és ne takarja be vastag paplanokkal. Egy könnyű takaró elegendő, mivel láz esetén szükséges, hogy a gyermek teste elegendő hőt tudjon leadni. Ha gyermeke fázik, vagy vacog, átmenetileg takarja be melegen.
- A legcélszerűbb gyermekére könnyű, laza, nem a testhez tapadó ruhát adni. Így tudja gyermeke a legkönnyebben a felesleges hőt leadni.
- A beteg gyermeknek biztonságos, szeretetteljes környezetre van szüksége. Ha gyermeke igényli, szenteljen neki több időt, figyelmet, például játsszon vele vagy olvasson fel neki.
- Három hónaposnál idősebb gyermeknek, ha nagyon rosszul érzi magát vagy fájdalma van, adhat paracetamolt. Ügyeljen a helyes dózisra, kérdezze meg a gyógyszerészt, ha nem biztos benne. (Ha a paracetamoltól nem megy le a láz, az nem jelenti, hogy a betegség súlyos vagy veszélyes lenne.)

Mikor kell a háziorvoshoz fordulnia?
Azonnal telefonáljon házi(gyermek)orvosának, ha gyermeke lázas és:

- állapota rosszabbodik és hány;
- állapota rosszabbodik és hasmenése van;
- állapota rosszabbodik és jóval kevesebbet iszik, mint szokott;
- nyögdécsel vagy vigasztalhatatlanul sír;
- fullad, légzése nehezített;
- kába lesz vagy nehezen ébreszthető;
- pontszerű, sötét vörös foltok jelentkeznek a testén, végtagjain és/vagy a kötőhártyáján (a szeme fehérjén).

Ha gyermeke három napnál tovább lázas, vagy több lázmentes nap után ismét magas láza lesz, érdemes orvosa tanácsát kérni.
Ha gyermeke három hónapnál fiatalabb, már az első lázas napon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával.
Ha gyermekének más tünetei is vannak, ami miatt aggódik, szintén beszéljen háziorvosával.

Részletes információ a lázról szakirodalom jegyzékkel és a külföldi gyakorlat áttekintésével itt található:
http://home.kpn.nl/~szijjarto/index.html

2005. májusi verzió, jelenleg (2014) is érvényes (a Holland Háziorvosi Társaság betegtájékoztatója)
(A cikket beküldte: szijjarto)Foltos hajhullás (alopecia areata)? Törölve!
Az elmúlt évek alatt huszonéves fejjel nem volt egyszerű megélnem azt, amit olvasni fogtok. Nem telt el nap, hogy ne gondoltam volna a kilátástalan bizonytalanságomra: mi lesz ezután?! Nem találtam egyetlen embert sem, aki kigyógyult volna ebből. Pedig szenvedünk... »

A soványság "átka"
Erre a cikkre biztos fogom kapni a hozzászólásokat, hogy minek panaszkodom, örüljek, hogy vékony vagyok. Mégis azért ragadtam „tollat”, hogy leírjam, nemcsak a kövérebb testalkatúak szenvednek a kilóiktól, hanem a soványok is az alakukra irányuló különböző megjegyzésektől. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.