Kategória: Egészségügyi problémák

Az Achilles-ín

A felületes közös lábszárhajlító izmok ina.Az Achilles ín túlfeszülése a talpi fasciához hasonlóan, legtöbbször bokasüllyedés ill. lúdtalp következménye. Leginkább sportolók, futók problémája. A tartós feszülés az ín degenerációját, felrostozódását okozza. Végső esetben egy hirtelen mozdulatra az ín el is szakadhat, ami azonnali járásképtelenséget okoz.

Ezt tapasztaltam én is! (egy tánc, és minden megváltozott!) Azt hittem, hgy csak kibicsaklott a bokám, de 1 hét múlva mentőt hívtak a kollégáim, mert nem bírtam ráállni, és majdnem elájultam a fájdalomtól! Mint kiderült letapadt az Achilles-inam! 3 hét fekvés!


Most is le van tapadva az Achilles inam, az orvos Flecto-os UH kezelést írt elő! 10 alkalom! Ha esetleg valakinek ilyen gondja van, beszéljen az orvosával,és irassa fel ezt a fizikoterápiát!

Achilles-ről általában:
Testünk legerősebb ina, amely a lábszárizomtól a sarokcsontig húzódik. Nevét a trójaiak ellen harcoló hősről kapta, aki a monda szerint csupán a sarkán volt sebezhető, ott, ahol ez a vaskos ín tapad. Sportbalesetek gyakori következménye az Achilles-ín részleges vagy teljes szakadása, amit fájdalom, vérzés és duzzanat, valamint a lábfej mozgásának korlátozottsága kísér.

Ha a tömlő gyulladását sérülés okozza, a tünetek általában hirtelen lépnek fel; sérülés nélkül azonban a panaszok fokozatosan alakulnak ki. Mind az Achilles-ín előtti, mind a mögötti burzitisz rendszerint duzzanattal és a sarok hátsó részénél melegséggel jár. Ott enyhén piros, duzzadt, érzékeny terület alakul ki. Ha a gyulladt tömlő megnagyobbodik, piros dudorként észlelhető a sarok bőre alatt, mely a saroknál vagy felette fájdalmat okoz. Ha a betegség idültté válik, a duzzanat megkeményedhet.


Kórisme és kezelés

A panaszok és a fizikális vizsgálat alapján már gyanítható a diagnózis. Az Achilles-ín előtti és mögötti burzitisz esetében röntgennel kell kizárni a sarokcsont törését, illetve reumatoid artritisz vagy más gyulladásos artritisz okozta károsodását.

Achilles-ín mögötti burzitiszben a kezelés célja a gyulladás csökkentése, és a cipőben a láb helyzetét módosítva a sarkat terhelő nyomás enyhítése. A cipőbe tett habszivacs vagy sarokbetétek megemelik a sarkat, így megszűnik rajta a nyomás. A cipő hátsó részének tágítása, vagy a gyulladt burza körülpárnázása is hasznos lehet. Vannak olyan speciális kiképzésű cipők, például a futócipők, melyek rögzítik a sarok alapjának középső részét, gátolják annak rendellenes mozgását. Más cipők kipárnázottak, ezzel csökkentik a sarok hátsó részének és az Achilles-ínnak a dörzsölődését.

Az Achilles-ín előtti és mögötti burzitiszben a fájdalom és a gyulladás átmenetileg enyhíthető meleg vagy hideg borogatással és nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, ugyancsak a gyulladt burzába adott kortikoszteroidok és helyi érzéstelenítők keverékének injekciójával; fontos, hogy az orvos a keveréket ne az ínba adja. A kezelés után pihenés szükséges. Ha a fentiek nem használnak, akkor a sarokcsont egy részét műtéttel el kell távolítani.
(A cikket beküldte: kiara25)Amikor egy Anya a végsőkig elmegy gyermekéért...(folytatás)
Én nem adom fel, hogy a gyerekem teljes és egészséges életet élhessen mindenféle kötszerek és harisnyák nélkül! - így fejeztem be lányomról szóló cikkemet. Most adhattam volna más címet is, mint pl. Csoda történt velünk...vagy az orvosok szalagmunkájáról is... »

Scheuermann-szindróma
Egy hónapja fájt a derekam! Azt hittem, hogy csak becsípődött egy ideg, vagy esetleg meghúztam a munkám során! Kenegettem mindennel, de semmi nem segített! Egészen addig nem foglalkoztam vele,míg egy nap elkezdett sugározni a jobb combomba! Megijedtem! Elmentem a... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.