Kategória: Amit beviszünk, beszedünk

Mi és azok a "csodálatos" antidepresszánsok

Valóban mindenhatók a gyógyszerek? Vagy esetleg mégsem? Folyik a szakmai vita az antidepresszánsok hatásairól. Magam részéről azt az álláspontot tudom elfogadni, hogy lelki problémákat nem lehet bogyókkal megoldani. Nem megoldás egy megrázó élmény, nehéz élethelyzet megoldására. Ezt minden becsületes szakember tudja.

Ez a rövid írás azokhoz szól, akik vakon hisznek abban, hogy a számunkra felírt gyógyszer mindenható és mindentudó. Szerencsésnek mondhatom
magam, mert idejében észbe kaptam, így a gyógyszerfüggőség kimaradt az életemből. Nem voltam hajlandó felvállalni egy olyan életet, melyet éréseim, érzelmeim teljes eltompulása mellett élek. Inkább fájjon, ami fáj, s tudjak örülni annak, ami öröm. Megtaláltam azt az utat, mely kihozott, s azóta azokat a fórumokat követem nyomon, ahol pánikbetegek és depressziósok próbálnak meg segíteni egymásnak, olykor vak vezet világtalan alapon. Az alább olvasható kérdőíveket pánikbetegek fórumán tettem fel szavazásra.S hogy tisztán lássak és lássunk, kíváncsi voltam, hány ember gyógyult meg ezektől, s él teljes életet. Gyógyulás alatt persze azt értem, hogy nem esett vissza, ezek a „szerek” visszaadták az életét, életkedvét. Szeretném, ha ezen minden szakember elgondolkodna egy pillanatra. Persze lehet majd kötözködni a számokon, de a nagy számok törvénye, hogy ezek az arányok akkor sem változnának, ha rátaláltam volna arra a több százezer emberre, akinek megnyomorítja az életét ez a feneketlen mélység. Az eredmények 100 főre vonatkoznak.

1. Mit hallottál az antidepresszánsok hatásairól?

Nagyon jók 5 %
Önmagukban nem érnek semmit 1 %
Hatástalanok 1 %
Mérgezik a szervezetet 2 %
Függõséget okoznak 75 %
Nincs információja 16 %

Ha ezek a gyógyszerek valóban olyan jó hatásfokkal rendelkeznek, hogyan lehetséges, hogy csak 5% azoknak a száma, akik nagyon jónak tartják?

2. Honnan ismered az antidepresszánsok hatásait?

Pszichiáteredtõl 11 %
Orvosodtól 12 %
Laikus ismerõsödtõl, barátodtól 40 %
Nincs információja 37 %

A különböző fórumok bejegyzései egyébről sem szólnak, mint arról, ki milyen és hányféle gyógyszert szedett eddig. Kinél hogyan változtatgatták a gyógyszer fajtáját és mennyiségét. S szólnak a függőség okozta kínokról is, hogy egy-egy szem kihagyásakor rosszabbul érzik magukat, mint a pánik idején. Tüzetesen és részletesen leírják, milyen mellékhatásokat tapasztalnak. Ezért van az, ami a felmérésből is kiderül, hogy sokkal kimerítőbb információt szereznek egymástól, mint szakembertől.

3. Tudomásod szerint mire adnak antidepresszáns gyógyszereket?

Lehangoltság, nyugtalanság esetén 41 %
Krízis helyzetben, feldolgozatlan haláleset:10 %
Súlyos betegségben 0 %
Pszichoterápia helyett, mert egyszerűbb az orvosnak 19 %
Becsületes orvos nem ad, mert tudja, függőséget okoz és árt 7 %
Nincs információja 23 %

A bejegyzésekben olvasható panaszokat teljes mértékben alátámasztja a szavazás. Ami számomra, és meggyőződésem minden lelkiismeretes szakember számára elgondolkodtató, hogy 19% felírja a gyógyszert, mintha az önmagában elég lenne, s helyre hozná a hozzáforduló életét. Szeretném, ha mindenki fontolóra venné: a legdrágább az életünk. S mikor szakemberhez fordulunk, ezt a legdrágább értéket bízzuk rá. Egyszer abból az aspektusból is el kellene gondolkodni ezekről a dolgokról, hogy vajon ki mit tenne, ha vele, szeretteivel, családjával történne meg korunk ún. népbetegsége. Vajon az információk teljes birtokában vállalná-e, hogy kábult, érzelemmentes, rosszullétekkel tűzdelt napokkal élje az életét?

4. Befolyásolja-e a gyógyszerfelírást, ha az orvos ezért pénzt kap a gyártótól?

Nem befolyásolja, mert a beteg érdeke a döntõ 2 %
Kétséges esetben is gyógyszert fog írni 1 %
Indokolatlanul fog gyógyszert írni 5 %
Mindent elkövet, hogy növelje a gyógyszerfelírást és eladást 81 %
Nincs információja 11 %

Azt hiszem ehhez a táblázathoz nincs mit hozzátennem. Ez a köz véleménye, s mindenki vonja le a maga következtetését mindebből.

Félre értés ne essék. Nem támadó és nem bántó szándékkal írtam mindazt, amit írtam. Nem valami ellen, hanem magunk, és a becsületes, a munkájukat valóban hivatásként, az orvosi esküt tisztelettel, becsülettel betartó szakemberek mellett.
Azért írtam, mert számomra nem vigasz, ha 100 emberből akár csak egyetlen ember élete is tönkre megy.

Gergely Zsóka

Kommentár:

Köszönöm Gergely Zsókának ezt a felmérést. Statisztikailag nem reprezentatív a felmérés, hiszen nyilván olyanok töltötték ki, akik már jártak pszichiátriai rendelőben és szedtek antidepresszív gyógyszereket. Mivel antidepresszív szereket szedett emberek szavazatáról van szó, fontos felfigyelni, milyen sokan (75%) tapasztalta azt, hogy a gyógyszer függőséget okoz, elhagyása komoly nehézségeket jelentett. Az is érdekes, hogy mindössze 5% találta ezeket a gyógyszereket hasznosnak. Persze erre mondható, hogy az ilyen fórumokon azok gyűlnek össze, akik csalódtak e szerekben. Jogos felvetés, bár a nagy antidepresszáns vizsgálatokban is max. 50%-os arányt tudnak felmutatni, tehát az emberek felénél a próbákban e szerek nem hatásosak. Mivel az 50%-al szemben 30%-os placeboválasz áll, kivonva a két eredményt egymásból, azt kapjuk, hogy az antidepresszánsok gyógyszeripari vizsgálataiban az emberek 20%-a reagál pozitívan az antidepresszánsokra. De mint sok elemzés mutatja, lehet, hogy ez a 20%-os hatás is műtermék.

Igen meglepő a Honnan ismered az antidepresszánsok hatásait? kérdésre adott válasz, hiszen olyan emberek válaszoltak többnyire (63%), akik pszichiáternél jártak gyógyszer ügyben. A 63% kétharmada (40%) az antidepresszánsok mellékhatását nem pszichiáterétől vagy orvosától, hanem ismerősétől tudta meg. Ez ugye azért meglepő, mert ezekről a mellékhatásokról a pszichiátereknek tájékoztatni kell a beteget. Hogy a pszichiáter felejti el a tájékoztatást, vagy a páciens a tájékoztatás tényét, nem tudjuk.

Az utolsó kérdéscsoportnál némi tanácstalanság tölthet el minket. Mindenféle pletykák keringenek arról, hogy a pszichiáterek minden antidepresszáns felírásáért pénzt kapnak. Ezt nem tudhatjuk, rosszindulatú hiedelem-e, vagy egyesek ezt pontosan tudják. Egy pszichiáter honlapján az szerepel, hogy az orvoslátogató zsebből-zsebbe 1500 forintot fizet dobozonként. Persze lehet, hogy az egész országban ő az egyetlen, aki ilyen galádságot követ el, de az is lehet, hogy ez a gyakorlat. Nem tudom, én nem mernék ilyet állítani, mert nem láttam. Két évvel ezelőtt többszáz orvost vádoltak meg azzal, hogy egy szívgyógyszert dobozonként 4000 forint „prémiumért” írtak fel. De hát ők orvosok voltak, és nem pszichiáterek, lehet, hogy a pszichiátereket más fából faragták. Mindenesetre, ha valaki erről többet tud, ne hagyjon minket kétségek közt vergődni, feltétlen írja meg nekem, azt is, ha nem igaz, azt is, ha ő tud valamit. Addig marad az, hogy a szavazók 81%-ának az a súlyos véleménye, hogy ha az orvos pénzt kap a gyártótól, akkor mindent el fog követni a gyógyszereladás fellendítéséért. Hogy honnan a csudából gondolja ezt az emberek 81%-a, azt persze tőlük kell megkérdezni, de mivel névtelen volt a szavazás, ezt most nem áll módunkban megtenni. De ha bárki tud erről valami információt, írja meg bátran a címemre. Végülis jobb a dolgokat tisztázni, mint vádaskodni, nem de?

Szendi Gábor
(A cikket beküldte: gzs3)Ezüstkolloid fajtái, előállítása
Egyre több és több információ lát napvilágot az ezüstkolloid témájában, nem feltétlenül a szakemberek tollából. Éppen ezért igen fontos egy könnyen áttekinthetõ és átfogó leírás magyarul, annál is inkább mert az ezüstkolloid házilag is készíthetõ. Mivel... »

A fogkő
Rengetegen kűzdünk ezzel a problémával, mely akár tönkre is teheti az egész fogazatunkat.. Gyulladás, fogínysorvadás.. stb.. De az esztétikai kérdése sem elhanyagolható, egy mosolynál elég szembetűnő lehet.. Pedig kezelhető, sőt, megelőzhető a kialakulása.. »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.