Kategória: Egészségügyi problémák

Megváltozott életem

Amikor a kiírást megláttam, eszembe jutott, hogy tulajdonképpen anélkül változott meg az életem, hogy ezt én igazából akartam volna.
A történetem azzal kezdődött, hogy magas, sőt igen magas cukorértéket mértek nálam, amikor januárban kórházban voltam. II. csoportú diabeteszes lettem.


Gyógyszert kaptam, diétát javasoltak. Igazából alattomos betegség a diabetes, főleg, ha magas a vércukor-szint. Semmit nem érzünk, nem vagyunk rosszul, csak a szervezetünket érik visszafordíthatatlan károsodások. Tönkre mehet a vesénk, megromolhat a látásunk, hogy csak ezt a két dolgot említsem.

A diabeteszeseknek elsősorban szénhidrát-szegény diétát kell tartaniuk. A kalória-bevitel tulajdonképpen nem is számít, lényeg, hogy a napi szénhidrát-bevitel annyi gramm (esetemben 180 g) legyen, amennyit az orvos javasol.
Vettünk digitális konyhai mérleget, hogy mindig pontosan meg tudjam mérni, mennyi kenyeret, tésztát, krumplit, gyümölcsöt, stb. fogyasztok.
Eleinte bizony méregetni kellett még az alapanyagokat is. Azt hiszem, már ez egy kihívás. Persze a későbbiekben már különösebb méricskélés nélkül is tudja az ember, hogy mennyi az annyi.
Gyerekeimtől névnapomra megkaptam a "Cukorbetegek nagy diétáskönyvé"-t, ami sokat segített az étrend összeállításában. Gyakorlatilag mindent lehet enni, az nem mindegy, hogy mennyit! Szépen kialakult az új étkezési szokásunk (párom is velem tart a diétában).
Telt-múlt az idő, eltelt fél év, amikor is egy alkalommal a háziorvos kért, álljak rá a mérlegre... Atyám! Fogytam 5 kg-ot! Nagyon örültem. Azóta ha lehet, még inkább odafigyelek az étkezésemre, a "bűnözést" igyekszem elkerülni.
Vettünk egy új személymérleget is, hogy figyelemmel kísérhessük a súlyunkat.
Azóta, hogy rákényszerültem erre a diétára, összesen 12 kg-ot fogytam. Ez az ajándék a kellemetlenségért!:) Egyébként nem fogyókúráztam volna, holott van néhány kg súlyfeleslegem, de ez nem zavart.
Mondanom se kell, a párom is fogyott. Ez őt is fellelkesítette. Gond nélkül átállt arra, hogy pl. az esti vacsorája - többek között - natúr kukoricapehely legyen, tejjel. Az előtt jó kis szalonnákat, tartalmas ételeket bírt vacsorázni.
Egyikünknek sem hiányzik az előző, egészségtelen életünk. Persze, ez akkor lenne ideális életmód váltás, ha mindez rendszeres mozgással társulna.
Sajnos, egyéb betegségünkből kifolyólag erre nincs lehetőségünk. Még egy hosszabb sétát sem tudunk megtenni. Én a gerincproblémám és az ezzel járó fájdalom miatt, párom az érszűkülete miatt...

És ami a legjobb, közben elkerültem a diabetes gondozóba, ahol egy igen lelkiismeretes, fiatal orvos foglalkozik a betegekkel. Ő ajánlotta a paleolit táplálkozást. De ezt a táplálkozási formát még csak most tanulmányozom, most ismerkedek vele.
De az eddig elért - ajándék - eredményeinket igyekszünk megtartani, és ha lehet, még jobban szeretnénk megközelíteni az egészséges testsúlyunkat. Mindezt - lévén, hogy már nem vagyok 30 éves - szépen, lassan, hogy a bőröm se úgy lötyögjön rajtam, mint egy nagyméretű nagykabát.:)

Azt még mindenképpen szeretném megemlíteni, hogy még a karácsonyi nagy eszem-iszom közepette is sikerült odafigyelnem, hogy ne lépjem túl a napi szénhidrát mennyiségemet.
(A cikket beküldte: Rozália)Vigyázz, mit vásárolsz! 2. rész
Előző cikkemben leírtam, mik folytak a csemegepultban abban a bizonyos szupermarketben, ahol dolgoztam. A folytatásban az egyéb tapasztalataim szeretném megosztani, kitérve arra, hogy az eladók milyen gusztustalan dolgokat művelnek. »
Öt egészségvédő étel
Vannak olyan táplálékok, melyek jótékonyan hatnak szervezetünkre. Rendszeres fogyasztásukkal betegségeket előzhetünk meg. »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.