Kategória: Egészségügyi problémák

Meghívó a Vámpírok báljába, avagy vámpírszérum kezeléssel az ízületi fájdalmak ellen

Hogyan lehetséges, hogy az akár több száz éves vámpírok nem sántikálnak, nem görnyedtek és szívesen járnak bálba?
Mint azt korábbi cikkeinkben írtuk, a napjainkra a szépséggyógyászat egyik legtöbb sikerrel kecsegtető bőrfiatalító, bőrátépítő terápiájává vált vámpírszérum (PRP) kezelés, a traumatológiában évtizedek óta alkalmazott, saját vér injekcióból fejlődött ki.


A baleseti sebészetben már évtizedekkel ezelőtt kezdtük használni a saját vér kezelést. Általában inak körüli gyulladások megszüntetésére, műtétet nem igénylő szalag szakadások és fedett izomsérülések, valamint nehezen, vagy nagyon lassan, szövődményesen forradó csonttörések gyógyulásának felgyorsítására alkalmaztuk. A kezdeti időben még nem volt ismert a hatásmechanizmus, a saját vér injekciót kizárólag arra a megfigyelésekre támaszkodva végeztük, hogy bizonyos sérülések eredményesebben és gyorsabban gyógyultak, ha bevérzés alakult ki körülöttük. Ha vérömleny nem képződött, vagy azt túl hamar sebészileg eltávolítottuk, a regeneráció sokkal lassabbá vált.
Napjainkban már tisztában vagyunk vele, hogy a fent leírtak nem a vérhez, hanem annak csak bizonyos alkotóelemeihez köthetők. A sejtes elemektől mentes vérplazmában, a véralvadásért is felelős ún. vérlemezkék által termelt ún. növekedési faktor nevű fehérje a tulajdonképpeni hatóanyag. Többek közt ennek a peptidnek köszönhető az érfalon keletkező sérülések elzáródása, a sebszélek összehúzódása és annak gyors beforradása. A növekedési faktor szerepének felismerése tette lehetővé, hogy számos olyan esetben is alkalmazhatjuk a saját vérszérum (PRP) injekciót, ahol a teljes - a vörös és fehér vérsejteket is tartalmazó - vér beadása nem tanácsos. A vérben lévő sejtes elemek közül főleg a vörös vértesteket nem célszerű feleslegesen beinjektálni a bőr alá, mert azok egyrészt letokolódhatnak és így tartós, akár a mozgást zavaró ill. fertőző kórokozóknak táptalajt nyújtó duzzanatokká válhatnak, másrészt lebomlásukkor a bőr maradandó barna elszíneződését okozó festékanyagok halmozódhatnak fel.
Bár a klasszikus, farizomba visszaadott, saját vér injekciót napjainkban is alkalmazzuk a szervezet bizonyos immunológiai eredetű betegségeinek kezelésében, mint pl. az ekcéma, az utóbbi években inkább a saját vérszérum kezelést favorizáljuk.
Az elsősorban vérlemezkékben gazdag vérszérum (PRP) jelentőségének felismerését követően nyílt mód a krónikus gyulladások, ízületi fájdalmak, mint a tenisz-, vagy golf könyök, krónikus achilles ín gyulladás, a csak betét viselésére nem szűnő, szintén csonthártya irritáción alapuló sarok- ill. talpfájdalmak hathatós csökkentésére.
Az ízületeket borító porcfelszínek sérülése ill. kopásos, arthrosisos panaszok esetére is új, az eddigiekhez képest óriási reményekkel kecsegtető konzervatív kezelési módszert jelent. Az egymáson súrlódó csontvégeket nagy szilárdságú, teljesen sima felszínű, ún. üvegporc borítja. Mivel ezen porcszövetbe nem hatolnak be erek, a tápanyag és oxigén ellátásukat a körülöttük keringő ízületi folyadékból kapják. Mivel ennek a szinoviális folyadéknak nevezett kenő és tápanyag szállító nedvnek a termelődése és keringése a mozgáshoz kötött ördögi körként, a fájdalmas és ezért kevésbé mozgatott ízületben csökken a porcokat tápláló ízületi folyadék keringése, ezáltal viszont jelentősen romlik a gyógyulás esélye. Éppen ezért a testsúly terheléssel járó mozgásokat átmenetileg ugyan gyakran érdemes csökkenteni, ugyanakkor a további sérülést nem okozó, terhelés nélküli és passzív mozgatást kellő mértékig fokozni szükséges. Ezért a porcok kezelése során a saját vérszérum (PRP) ízületi alkalmazásával párhuzamosan passzív gépi ízületmozgatást végzünk. E passzív gépi ízületmozgatás egyrészt segíti a beadott vérlemezkében gazdag szérum (PRP) megfelelő szétterülését, másrészt biztosítja a kellő szinoviális folyadékkeringést. Az ízületi „vámpírszérum” (PRP) terápiát, porctápláló, ún. kondroprotektiv vitaminok szedése egészíti ki, hogy a porcok minél tökéletesebb regenerációjához az összes szükséges alapanyag kellő mennyiségben rendelkezésre álljon.
Úgy tűnik, itt az ideje, hogy aki eddig nem kedvelte a vámpírokat, lassan megbarátkozzon velük…

dr. Gajdos Gábor
sebész, traumatológus szakorvos
(A cikket beküldte: krumplicska)Meggyógyulok! Legyőzöm a candidát!
Tavaly nyáron leküzdöttem, most visszajött. Be kellett látnom, nem csak szemlélet-, hanem életmódváltás is szükséges a teljes sikerhez. Meg akarok gyógyulni, és tudom, hogy rajtam áll, vagy bukik. Ezúttal olyan fenékberúgást kaptam, ami padlóra küldött! De már tápászkodok felfelé! »

Grapefruit jótékony hatása
A grapefruitról csupán a 17.-ik század közepén tettek említést.Először a karibi térségben,majd egyre több trópusi,szubtrópusi országban termesztették,legnagyobb exportálója jelenleg azonban az USA.Nagyméretű,lédús frissítő hatású,a citrusfélék családjába... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.