Kategória: Külsőnk egészsége

Interjú az intimkozmetikussal

Megkerestem egy szakembert, hogy első kézből kapjak információt olyan kérdésekről, amik sok emberben felmerülnek (utánajártam), de vagy nincs kitől megkérdezni, vagy nem meri megkérdezni.

A szakértőm Kriszti, aki a hagyományos kozmetikus mesterség mellett az intim kozmetika szakértője lett.

Az intim kozmetika a szakirányod. Honnan jött ez az ötlet?

Szerettem volna, ha a név egyaránt utal a tevékenységre és a hangulatra is. A kozmetika szerintem egy nagyon intim műfaj, még akkor is, ha a szakember éppen nem kezel intim részeket. Egy egyszerű arckezelésnél is fontos, hogy a kozmetikus ráhangolódjon a vendégére, hiszen így kevésbé lesz kellemetlen a beavatkozás. Diszkrét fény, mécsesek és a halk zene sokat segíthet ebben. (Ezen a héten például az új Sade szól nálam.) Szóval ez egy csendes dolog. Egy ilyen miliőben máshogyan beszélget az ember, mint mondjuk a fodrászánál. Bizony jó pár intim dologra derül fény ilyenkor! Másfelől persze az „intimkozmetika” elnevezéssel utalni kívántam arra is, hogy főleg (de nem csak!) intim szőrtelenítéssel foglalkozom.

Szerintem az intim kozmetika fogalma még nem túl ismert idehaza. Kik járnak hozzád, kik közül kerül ki a vendégköröd?

Nagyon változó. Azt gondoltam, hogy erre a szolgáltatásra főleg a húszas-harmincas korosztály tart majd igényt. Közben kiderült, hogy negyven körül sokkal bevállalósabbak a lányok.. Legidősebb vendégem egy 51 éves tanárnő, (bár egy húszast nyugodtan letagadhatna), a legfiatalabb pedig egy 15 éves kislány, aki - ha minden igaz - valamikor most lesz együtt először a fiújával. De van olyan vendégem is, aki csak akkor bukkan fel, amikor szülni megy...

Milyen a nemek megoszlása a vendégeid között?

A lányok még elsöprő többségben vannak.

Sok véleményt hallottam már pro- és kontra az intim szőrtelenítéssel kapcsolatban. Van aki egészségügyi kérdésnek tartja, van aki esztétikainak...neked mi a véleményed?

Nyilván ez is, az is. Egyes Dél-Amerikai országokban az ősi vallás kötelezte erre a nőket, aminek valószínűleg praktikus okai voltak. A borotvált területeket könnyebb volt tisztán tartani, és ez nem utolsó szempont egy olyan országban, ahol gyakran 30 fok fölött van a hőmérséklet. A teljes szőrtelenítés (brazil gyanta) nem csak a kellemetlen szagok kialakulásától védett, de egyes nemi úton terjedő betegségek elterjedését is visszafogta. Kicsit olyan ez, mint a zsidó férfiaknál a körülmetélés. Látszólag vallási gyakorlat, és persze az is, de ma már senki sem kérdőjelezi meg az egészségügyi jelentőségét.

A szőrtelen terület, persze nemcsak higiénikusabb, de esztétikusabb is. A kettő együtt jelenti az ápoltságot.

Mit csinál egy intim kozmetikus konkrétan?

Mindent, amit egy kozmetikus általában. Annyi a különbség, hogy én a bikini vonalon túl is dolgozom. A legelső, hogy lebontsam a vendég gátlásait. A legtöbben zavarban vannak az első alkalommal, nem igen tudják, hogyan is viselkedjenek. Mások túlontúl görcsösek, mert félnek, hogy fájni fog a kezelés. Ilyenkor csak egyvalami segít: egy jóízű beszélgetés. Van egy vendégem, akivel másfél hónapig csak kávéztam. Mindig megjelent a kért időpontban, de valahogy nem merte magát rászánni a dologra. Aztán egyszer csak megtört a jég. Ma már ő az egyik legjobb barátnőm.


Mire kell odafigyelni az intim szőrtelenítésnél, akár magunk csináljuk, akár kozmetikussal végeztetjük a műveletet?

Csak olyan szakemberre bízzuk magunkat, akinek tényleges gyakorlata van ezen a területen! Lehetőleg olyan valakit keressünk, akit ajánlott valaki a környezetünkből. Ha úgy döntünk, hogy magunk csináljuk, semmiképpen ne alkalmazzunk pengét, illetve borotvát. Használjunk természetes, de lehetőleg professzionális anyagokat. Fokozottan figyeljünk a bőr előkészítésére: az ideális felület száraz és zsírtalan. Erre a célra hintőport és alkoholt egyaránt használhatunk. Utóbbi fertőtlenítő hatása is lényeges! A gyanta felvitelének módját, annak a típusa határozza meg. Egy cukorgyantát pl. teljesen máshogyan használunk, mint egy hagyományos gumigyantát! A kezelt felület nagysága, az eljárás sebessége mindenkinél más és más. Függ a szőrzet sűrűségétől, a bőr minőségétől, a vendég hangulatától és még egy sor dologtól, amit hosszú lenne itt felsorolni.
A kezelés végén olajjal, gondosan távolítsuk el a bőrfelületről a gyantát. Bosszantó tud lenni, amikor beleragad a bugyi… Bármekkora gondossággal is járunk el, a gyantázás során rengeteg mikroszkopikus sérülés alakul ki a bőrfelületen, kaput nyitva ezzel kórokozók millióinak.
Tehát soha ne feledkezzünk meg a fertőtlenítésről! Használjunk fertőtlenítő gélt, ami egyben össze is húzza majd a bőrt.
Végezetül hagyjuk, hogy az elcsigázott bőr megpihenjen: kényeztessük gyantázás utáni nyugtató balzsammal, hogy valóban bársonyosan puha lehessen.


Milyen veszélyei lehetnek, ha nem megfelelő módon, vagy nem megfelelő eszközökkel zajlik a művelet?

Hadd meséljek el egy történetet! Egy volt osztálytársnőm évek óta boldog házasságban él. Van két szép gyerekük, szeretik egymást, de az utóbbi időben a szexuális életük ellaposodott. A legtöbb pár sajnos feladja, és sokszor már vissza sem találnak egymáshoz az ágyban, de őket nem ebből a fából faragták. Elhatározták, hogy visszahozzák a szexet a kapcsolatukba. Kivettek egy házat a Balatonnál, gyerekeket a nagyszülőkre bízták és megfogadták egymásnak, hogy két napig ki sem kelnek az ágyból. Az osztálytársam gondolta, megadja a módját és a kozmetikusától kivételesen nem csak bajuszgyantázást kért… Sajnos az illető nem volt túl gyakorlott ezen a téren. Az eredmény: gyulladt, vörös bőrfelület, plusz véraláfutás. Végül úgy döntöttek, mégis inkább gyerekestül utaznak…

Sokan azt gondolják, hogy ha a lábukat vagy a hónaljukat már ügyesen gyantázzák otthon, akkor a bugyi alatt is sikerülni fog nekik. Ne feledjük, hogy ez egy jóval érzékenyebb terület, ahol egészen máshogyan feszül a bőr, és látni sem mindig úgy látjuk, ahogyan szeretnénk….

A helytelen eszközhasználat, a rossz higiénia vagy a rossz minőségű gyanta akár hetekig tartó gyulladáshoz is vezethet. De előfordulhatnak súlyosabb esetek is. Tavaly októberben egy tizenéves kislány intézte el magát otthon az apukája borotvájával. Azóta is bőrgyógyászati kezelésre szorul… A borotvákon egyébként is hemzsegnek a kórokozók, ezeket soha ne használjuk az intim részeken! Pláne ne egy pasi borotváját!!!

A weboldaladon említetted, hogy a lézer nem való erre a területre, miért?

Általában elszomorít a túlzott gépiesedés. Ennek a szakmának elsősorban az értő, ápoló érintésről kellene szólnia. Ehhez képest több olyan kozmetikust ismerek, aki szinte hozzá sem ér a vendégéhez, mert mindent géppel csinál. A szalonok lassan úgy néznek ki, mint valami high-tech műtő. Évekig dolgoztam lézerrel, mint elektro-kozmetikus, és volt időm jól kiismerni ezt az eljárást. Vitathatatlan, hogy vannak előnyei, de rossz kezekbe kerülve komoly bajok forrása is lehet.

Egészen művész szintre emelted már a "fazonigazítást", színekről és formákról is szólhatunk a repertoárodban. Gyakran kérnek a vendégek ilyen extrém fazonokat?

Egyre gyakrabban. Bálint napkor pl. egész nap gyártottam a szívecskéket.

Köszönjük Kriszti! Sok sikert, és jó munkát kívánok!
(A cikket beküldte: Mirta)Otthoni arcmasszázs
Mi a legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a ráncoktól? Előzzük meg a kialakulásukat! Sok olyan dolog van, amit megtehetünk önmagunkért - ilyen például az arcmasszázs. »

Közvetítő anyagok masszázshoz
A masszázs egyre nagyobb közkedveltségnek örvend hazánkban. Bármely könyvesboltban kaphatunk jól illusztrált könyveket, dvd-ket, melyekből könnyedén elsajátíthatjuk az alapfogásokat párunk nagy örömére. Egy jól megválasztott masszázsolajjal tovább fokozhatjuk az élményt. »
Minden jog fenntartva © 2022, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.