Kategória: Egyéb cikkek

Hálapénz vagy tb-finanszírozott ellátás?

Újabban ahogy beleolvasok több fórumra sokszor azt tapasztalom (és persze a való életben is), hogy az emberek nincsenek tisztában mi is jár az "ingyenes" egészségügyi ellátás keretein belül és mit is kapnak a hálapénzért cserébe.
Gondoltam kicsit tisztázom a helyzetet, lehet szavazni, kinek mi a szimpatikusabb.


Orvos vagyok, bár most gyakorló gyed-en levő anyuka. Sokszor tapasztalom, hogy a betegek, ismerősök, vagy itt a fórumon sokan fel vannak háborodva az orvosi ellátással, hálapénzzel kapcsolatban. Ezért gondoltam, hogy írok pár kérdást választási lehetőségekkel, kíváncsi vagyok mi a véleményetek, ezek ismeretében ki hogy gondolja a dolgokat.

1., Melyiket választanád, ha kismama lennél?

a., tb-finanszírozott ellátás: járnék a körzeti terhesgondozóba a védőnőhöz, vizsgálgatna a körzeti doki, ha nincs más komplikáció csak a szüléskor keresném meg a területileg illetékes kórházat, ahol megvizsgál az ügyeletes orvos, felküld a szülőszobára, ahol a szülésznő levezeti a szülést (persze nem ácsorog mellettem órákon át, csak időnként megvizsgál, majd jön ha itt a kitolási szak) , ha komplikáció van vagy gátmetszés kell, csak akkor látok orvost, varratot az osztályos orvos szed, hathetes kontrollra az aktuális ambulanciára beosztott orvoshoz megyek. Természetesen szó sincs hálapénzről.
vagy:
b., választok egy számomra szimpatikus orvost, aki megadja a mobilszámát, hogy el tudjam érni hétvégén vagy éjjel is ha gondom van. A körzeti dokihoz csak a papírok miatt megyek, de ő ne vizsgálgasson, azért inkább a kórházi dokimhoz járok. Ha szülök, a dokim jöjjön be, még akkor is, ha épp lejárt a munkaideje, hétvége vagy éjjel két óra van. Jöjjön be hozzám a szülés után minden nap, kérdezze meg, hogy vagyok, szedje ki a varratokat, ő vizsgáljon meg a kontroll alkalmával. Ezt sajna nem finanszírozza a tb , ezt az extra szolgáltatást valakinek meg kell fizetni...

2., Melyiket választanád, ha lenne egy sérved, amit meg szeretnél műttetni?

a., tb-finanszírozott ellátás: megkeresem a háziorvosomat, kivárom a sort, kapok egy beutalót a sebészetre, majd ott is kivárom a sort, kapok egy időpontot jó esetben egy, rosszabb esetben két-három hónap múlva. Megérkezem befekvésre, kivárom a sort, megvizsgál a felvételes orvos, majd kiosztanak valakinek műtétre, ő megoperál, majd egy harmadik orvos, aki osztályos munkára van beosztva kiszedi a varratokat, hazaküld amikor lejár az ápolási idő.
vagy:
b., keresek egy számomra szipatikus orvost, megbeszélem vele nekem mikor lenne jó a műtét, találunk egy időpontot, előtte nap befekszem, a doki megoperál, majd műtét után többször bejön, nézi a sebemet, kiszedi a varratot, megbeszéljük, nekem mikor lenne jó a hazamenetel...

És ez csak két kiragadott példa, százszámra lehetne sorolni. Csak szeretném, ha mindenki látná a különbséget. És azért amikor orvosválasztásról van szó, sokan annak ellenére választják a "magasabb tarifájú" orovst, hogy közben háborognak a hálapénz ellen.
Hozzáteszem én magam is elítélem azt a kollégát aki kéri a pénzt, aki tarifát mond, aki annak ellenére , hogy elvette a pénzt rá sem néz a betegre. Csak még egy kérdés: az ilyen dokikat miért kell megkeresni, miért kell őt választani? Valamiért mégis rengeteg betegük van...
Miközben azért rengetegen vagyunk, akik nem ilyenek...
(A cikket beküldte: Ditke62)Mitől gyógyulhatunk?
A változatosság nem csak gyönyörködtet, hanem általa mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt, akár gyógymódról akár másról /pl. könyv, virág, táj stb./ van szó. A teljesség igénye nélkül megpróbáltam összeszedni azokat a gyógymódokat, melyekre az emberek... »

Küzdelem a narancsbőr ellen - Relax and Tone Bíró Ica ajánlásával
Sokunknak pánikra ad okot, ahogy az idő múlásával észrevesszük: testünk bizony változik. Ezek a változások természetesek, a korral járnak. A probléma hátterében az anyagcsere fokozatos lassulása áll, és ez sajnos olyan létfontosságú terülteket érint, mint a szív-... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.