Kategória: Amit beviszünk, beszedünk

Hagyma: könnyfakasztó zöldség kedvező hatással

Póréhagyma, vöröshagyma, újhagyma, metélőhagyma, gyöngyhagyma, lilahagyma...A hagyma az ősz és tél tipikus zöldsége. Jól harmonizál olyan tartalmas, tápláló ételekkel, amiket a hideg időszakban előnyben részesítünk az asztalunkon.

A hagyma illóolajtartalma pucoláskor és felszeleteléskor távozik, ezért könnyfakasztóak az előkészületek. Amennyiben ezt el akarjuk kerülni, egy hamburgi szakács a következőt tanácsolja: szeletelés előtt a hagymát tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe vagy 10 percre a fagyasztóba. Mások a hagymát folyó víz alá tartják vagy egyszerűen nyitott ablaknál szeletelik.

Köztudott, hogy a hagyma fogyasztása kellemetlen szagokkal jár együtt, ám egy münsteri szakács szerint ennek nem kell feltétlenül így lennie. A megoldás szerinte a hőkezelés, a főtt hagyma ugyanis nem áraszt kellemetlen szagot. Kenyérre kenve mint hagymalekvárt ajánlja. Ehhez a hagymát blansírozzuk, felkockázzuk, majd cukorral és almalével felfőzzük.

Szakértők szerint a hagyma több módon is támogatja az egészséget: javítja az étvágyat, csökkenti a vércukorszintet, gyulladásgátló hatású, vizelethajtó, bélféregűző. A magyar vöröshagyma B1 vitaminból 0,05 mg-ot, B2 vitaminból 0,03 mg-ot, C vitaminból 20 mg-ot tartalmaz. Alilszulfid (egy kéntartalmú vegyület) tartalmánál fogva baktériumölő hatású. Ha azonban sokat fogyasztunk belőle, gázokat okoz a belekben. Tartalmaz még kis mennyiségben E vitamint, kálciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, szelént, rezet és cinket is.

A vöröshagyma nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre is, a zsíros ételek miatt kialakuló koleszterinszint-növekedéstől is véd.
(A cikket beküldte: gyopár)



Ismerjük meg a B-vitamin családot! III. rész
Folytatódik a sorozat. Ebben a cikkben bővebben olvashatunk a B7 vitaminról (H vitamin, másnéven biotin), a B8-vitaminról (kolin) és a B9-vitaminról (inozitol). Hogy szervezetünknek miért is van szüksége rájuk, hogy hiányuk milyen tünetekkel jár, hogy hogyan... »

Őszi bőrápolás
Az elmúlt forró, nyári hónapokban az erős napsugárzás, a víz és a szél igénybe vették a bőrünket. Ilyenkor, ősz tájékán tehát különleges gondot kell fordítanunk az arc- és bőrkezelésre. A bőrápolás leghatékonyabb szerei a természetes alapanyagú kozmetikumok, melyek regeneráló hatásúak. »




Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.