Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Táplálkozás és egészség

Gyűjtsünk medvehagymát!

Itt a tavasz! Gyönyörűen süt a nap, a madarak csicseregnek. Egyszerűen hív a természet. És ha már elindulunk kirándulni, túrázni miért ne köthetnék össze a kellemest a hasznossal? Gyűjtsünk medvehagymát!

Lombos erdeink talaját tavasszal szőnyegként beborítja a medvehagyma. Érdemes megkóstolni, nemcsak finom, egészséges is!


Üde lombos erdeink aljnövényzetének elmaradhatatlan tavaszi virága az évelő medvehagyma (Allium ursinum ). Előfordulási helyein tömegesen tenyészik, szőnyegként teríti be az erdők alját. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak.

Hajtásai erős, fokhagymára emlékeztető illatúak és ízűek, taposáskor erős hagymaszagot árasztanak. Egyetlen veszélye, hogy levelei ránézésre könnyen összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) leveleivel, ami viszont halálos mérgezést is okozhat. (Aki látta a Hukkle című magyar krimit, az nem felejti el a legendát, hogy akár egy falunyi férfinép is a másvilágra szenderülhet a gyöngyvirág és a házsártos feleségek által.) Könnyedén beazonosítható illata - mások szerint: szaga - révén. Aki nem bízik ítélőképességében, inkább vásárolja meg a már egyre több helyen kapható medvehagyma-csomagokat.

Tavaszi méregtelenítő

Ha mégis vállalkozunk gyűjtésére, virágzása előtt szedjük leveleit. Frissen fogyasztva és tartósítva egyaránt kiváló fűszernövény. Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe. Fűszerként való alkalmazása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, csak lágyabb ízű annál.Tavaszi tisztítókúrák elmaradhatatlan növénye, mivel állítólag kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt. Emellett vérnyomáscsökkentő és érelmeszesedés gátló is.

Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés miatt veszélybe került állománya, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban - a védett területek kivételével - még gyűjthető.

Május végén szezonja véget ér, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. A pesztóhoz hasonló szószt is készíthetünk belőle: vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal keverjük ki. Tegyük jól zárható üvegbe, majd hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!

És még néhány ötletes recept.

Medvehagymás vaj

Hozzávalók:
250 gramm vaj
só, fokhagyma
20 gramm medvehagyma levél

Felezzünk meg egy csomag vajat (ízlés szerint, ki melyik márkát szereti jobban) és tegyük egy mély tálba. Legkönnyebben szobahőmérsékletű, puha vajjal dolgozhatunk, ezért várjunk vele, amíg keverhető nem lesz. Ízlés szerint sózzuk és adjuk hozzá a péppé zúzott fokhagymát. Egy villával nyomkodjuk szét és alaposan keverjük össze a vajat. A fokhagymás vajat 1-2 cm vastagságban terítsük szét egy sütőpapíron, négyzet alakúra. A vaj másik felét tegyük ismét a tálba, enyhén sózzuk és adjuk hozzá az apróra vágott medvehagyma-levélkéket, majd villával vagy kézi mixerrel pürésítsük. A jól eldolgozott vajat terítsük rá az előző fokhagymás rétegre, majd a sütőpapír segítségével csavarjuk fel. Tegyük a hűtőbe, amíg kellően meg nem dermed, hogy szeletelhető legyen. Nem csak a frissen sült kenyérhez isteni, jól illik grillezett húsokhoz és frissensültekhez is.
Medvehagyma saláta

Hozzávalók:
30 g medvehagyma levél
10 dkg retek
1- 2 db csemegeuborka + fél evőkanál uborkalé
50 ml majonézes salátaöntet
1 pohár joghurt
Só, bors
5 g cukor

Mossuk meg majd szárítás után aprítsuk fel a medvehagyma leveleit, a leveleitől és gyökereitől megtisztított retket és az uborkát. Keverjük össze a zöldségeket, majd locsoljuk meg fél deci salátaöntettel és egy pohár joghurttal. Ízlés szerint az uborkaléből is löttyinthetünk rá fél kanálnyit. Fűszerezzük sóval, borssal és kevésnyi cukorral, majd keverjük össze az alapanyagokat. Ízletes kísérője lehet héjában sült krumplinak, de köretként is tálalhatjuk frissensültek, grillételek mellé.
(A cikket beküldte: kandi)



Sózási (rossz) szokások
- A kémiában sónak nevezzük – azokat az anyagokat, melyek pozitív töltésű kationokból, és negatív töltésű amionokból állnak, azaz kifelé semleges töltésű ionos vegyületek. Ezek az ionok lehetnek szervetlenek (Cl¯) vagy szervesek (CH3COO¯),... »

A szépség órarendje
Hogy mindig jól nézzünk ki, és jól érezzük magunkat a bőrünkben ajánlatos betartani a szépség órarendjét. »





Minden jog fenntartva © 2019, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.