Kategória: Testünk egészségéért

Fogérzékenység

Mi okozhatja a fogérzékenységet?
Mit tehetünk vele?
Igenis fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük a fogainkat, főleg, ha bármilyen kisebb fájdalmat is érzünk, vagy akár csak egy apró eltérést észlelünk a szánkban a megszokottól..


Az egészséges fog minden oldalról védve van, erre való a fogzománc és az íny.
Lehet látható és láthatatlan oka is a fogérzékenységnek, de ritka estben egy teljesen egészséges fogakkal rendelkező embernek is lehet érzékeny a foga!
Fogorvos szükséges mindenképp a kiderítéséhez!
Ne féljünk elmenni, fontos ápolni, törődni a fogainkkal!
Hacsaknem az a célunk, hogy minél elöbb elveszítsük őket, vagy épp nem akarunk többet őszintén , teli szájjal mosolyogni..

Akármilyen tipusú fájdalmat érzünk, az első lépés a folyamatos, rendszeres , alapos tisztítás, azaz fogmosás, még ha fáj is!
Az elhanyagolt fog hamar elromlik!!

Fogfájás okozói lehetnek:

"Fájdalmas" ételek: savak, cukrok, hideg és meleg..

Ezek a leggyakoribbak, amiktől szenvedünk.
Ki ne ismerné a hideg üditős esetet, mikor megérezzük a fogainkon a hideget és jaajj... :/
Vagy épp a csoki, cukor..
Mikor rátapad a csokoládé a fog tetejére és végignyilall , szinte érezni, ahogy marja a fogat.. -ehhez nekem is szerencsém van.. De egészségesek a fogaim, csak érzékenyek :(
Egy idő után magától is elmúlik ez a rossz érzés, lemossa a nyálunk.
Célszerú ilyenkor gyorsan fogatmosni, de ha nincs kéznél a "felszerelés" , öblögessünk sima vízzel!

A savanyú és savas ételek kifejezetten károsak, oldják a fogzománcot, ami ezáltal elvékonyodik!
Az érzékeny foggal rendelkezőknek célszerű az ilyen "ételeket" kerülni!

Következő ok:

A lyukas fog..:

Mikor érezzük a fájdalmat, első dolgunk álltalában a tükörben a jó alapos önvizsgálódás (nekem legalábbis :D)..
Bármilyen hiba a fogzománcon, egy elsineződés utalhat lyukadásra!
Mindenképp forduljunk orvosunkhoz, hogy minél elöbb kezelni tudja, mielött nagyobb lesz a baj..
A legkissebb lyukat is be kell tömetni, ha elhanyagoljuk rámehet a fogunk!
Semmiképp se halogassuk, ne intézzük el egy legyintéssel, hogy "ez még semmi"..!

Az időskor..:

Idősebb korban a megváltozó csontanyagcsere következtében megváltozhat a fog szövetének és zománcának szerkezete és ellenálló-képessége.
Mégnagyobb figyelmet kell szentelni a fogaknak ebben az esetben!

A fájdalomról:

A különböző fájdalmakat a mikroszkopikus dentin-csatornácskák közvetítik a fogideg felé.
Ott, ahol a fogon zománchiány van, ezeknek a külső végei nyitottak, és a fog különösen érzékeny, a szuvas fogak is a zománchiány miatt válnak érzékennyé.
A fognyaknál, ahol a zománc eleve vékonyabb, mindenféle betegség nélkül is nyitva lehetnek a dentin-csatornácskák, de mégis főként akkor jelentkezik a fájdalom, ha a zománc vékonyra kopott, ill. ha az íny lejjebb húzódott.


"gyógyír":

Ha mindenféle indok, betegség nélkül fájdogál a fogunk, azaz "csak" érzékeny, célszerű speciális fogkrémet használnunk, mely segít ezen a problémán!
stroncium-klorid tartalmú fogkrémet kell keresnünk, mely elzárja a pici nyílásokat, és a fémsókkal való újbóli telítés által barikádot képez a fájdalmas ingerekkel szemben, A kálium-klorid és kálim-nitrát hatóanyag pedig az ideget vonja be védőköpennyel a fog belsejében, így megakadályozza körülötte a fájdalomérzetért felelős nátrium és kálium ionáramlást.

Ezen felül a rendszeres, körültekintő fogmosás segíthet. Nem az a fontos, hogy sikáljuk mint a félőrült, a technika a lényeg!

De a legfontosabb, amit már sokszor említettem, gyakran tegyük tiszteletünket az orvosnál!
Az érzékenységével magára hagyott, elhanyagolt fogsort, a fogínyvérzés, fogínysorvadás veszélyének tesszük ki, melynek végeredményeképpen kihullhatnak a fogaink!!!
(A cikket beküldte: LoLiNa)A fogkő
Rengetegen kűzdünk ezzel a problémával, mely akár tönkre is teheti az egész fogazatunkat.. Gyulladás, fogínysorvadás.. stb.. De az esztétikai kérdése sem elhanyagolható, egy mosolynál elég szembetűnő lehet.. Pedig kezelhető, sőt, megelőzhető a kialakulása.. »

Tények és tévhitek a zsíros hajról II.
Itt a folytatás azoknak, akik inkább rövidített verzióban olvasnák el naplóm tartalmát. Tulajdonképpen az első rész folytatása, de talán annyival hasznosabb is. Próbálkozásaim tárháza bővült, itt már nem apró trükkökkel próbálok valamit is kezdeni magammal, hanem... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.