Kategória: Testünk egészségéért

Fogérzékenység

Mi okozhatja a fogérzékenységet?
Mit tehetünk vele?
Igenis fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük a fogainkat, főleg, ha bármilyen kisebb fájdalmat is érzünk, vagy akár csak egy apró eltérést észlelünk a szánkban a megszokottól..


Az egészséges fog minden oldalról védve van, erre való a fogzománc és az íny.
Lehet látható és láthatatlan oka is a fogérzékenységnek, de ritka estben egy teljesen egészséges fogakkal rendelkező embernek is lehet érzékeny a foga!
Fogorvos szükséges mindenképp a kiderítéséhez!
Ne féljünk elmenni, fontos ápolni, törődni a fogainkkal!
Hacsaknem az a célunk, hogy minél elöbb elveszítsük őket, vagy épp nem akarunk többet őszintén , teli szájjal mosolyogni..

Akármilyen tipusú fájdalmat érzünk, az első lépés a folyamatos, rendszeres , alapos tisztítás, azaz fogmosás, még ha fáj is!
Az elhanyagolt fog hamar elromlik!!

Fogfájás okozói lehetnek:

"Fájdalmas" ételek: savak, cukrok, hideg és meleg..

Ezek a leggyakoribbak, amiktől szenvedünk.
Ki ne ismerné a hideg üditős esetet, mikor megérezzük a fogainkon a hideget és jaajj... :/
Vagy épp a csoki, cukor..
Mikor rátapad a csokoládé a fog tetejére és végignyilall , szinte érezni, ahogy marja a fogat.. -ehhez nekem is szerencsém van.. De egészségesek a fogaim, csak érzékenyek :(
Egy idő után magától is elmúlik ez a rossz érzés, lemossa a nyálunk.
Célszerú ilyenkor gyorsan fogatmosni, de ha nincs kéznél a "felszerelés" , öblögessünk sima vízzel!

A savanyú és savas ételek kifejezetten károsak, oldják a fogzománcot, ami ezáltal elvékonyodik!
Az érzékeny foggal rendelkezőknek célszerű az ilyen "ételeket" kerülni!

Következő ok:

A lyukas fog..:

Mikor érezzük a fájdalmat, első dolgunk álltalában a tükörben a jó alapos önvizsgálódás (nekem legalábbis :D)..
Bármilyen hiba a fogzománcon, egy elsineződés utalhat lyukadásra!
Mindenképp forduljunk orvosunkhoz, hogy minél elöbb kezelni tudja, mielött nagyobb lesz a baj..
A legkissebb lyukat is be kell tömetni, ha elhanyagoljuk rámehet a fogunk!
Semmiképp se halogassuk, ne intézzük el egy legyintéssel, hogy "ez még semmi"..!

Az időskor..:

Idősebb korban a megváltozó csontanyagcsere következtében megváltozhat a fog szövetének és zománcának szerkezete és ellenálló-képessége.
Mégnagyobb figyelmet kell szentelni a fogaknak ebben az esetben!

A fájdalomról:

A különböző fájdalmakat a mikroszkopikus dentin-csatornácskák közvetítik a fogideg felé.
Ott, ahol a fogon zománchiány van, ezeknek a külső végei nyitottak, és a fog különösen érzékeny, a szuvas fogak is a zománchiány miatt válnak érzékennyé.
A fognyaknál, ahol a zománc eleve vékonyabb, mindenféle betegség nélkül is nyitva lehetnek a dentin-csatornácskák, de mégis főként akkor jelentkezik a fájdalom, ha a zománc vékonyra kopott, ill. ha az íny lejjebb húzódott.


"gyógyír":

Ha mindenféle indok, betegség nélkül fájdogál a fogunk, azaz "csak" érzékeny, célszerű speciális fogkrémet használnunk, mely segít ezen a problémán!
stroncium-klorid tartalmú fogkrémet kell keresnünk, mely elzárja a pici nyílásokat, és a fémsókkal való újbóli telítés által barikádot képez a fájdalmas ingerekkel szemben, A kálium-klorid és kálim-nitrát hatóanyag pedig az ideget vonja be védőköpennyel a fog belsejében, így megakadályozza körülötte a fájdalomérzetért felelős nátrium és kálium ionáramlást.

Ezen felül a rendszeres, körültekintő fogmosás segíthet. Nem az a fontos, hogy sikáljuk mint a félőrült, a technika a lényeg!

De a legfontosabb, amit már sokszor említettem, gyakran tegyük tiszteletünket az orvosnál!
Az érzékenységével magára hagyott, elhanyagolt fogsort, a fogínyvérzés, fogínysorvadás veszélyének tesszük ki, melynek végeredményeképpen kihullhatnak a fogaink!!!
(A cikket beküldte: LoLiNa)Szerveink 24 órája
Huang Ti, a legendás Sárga Császár nevéhez fűződik egy olyan orvosi szakkönyv, amely ismerteti, milyen a vérnyomás, a szív, a tüdő napi ritmusa, mikor a legintenzívebb a bőr megújulása, a sebgyógyulás, a májműködés. Azaz szerveink tulajdonképpen egy biológiai... »

Viszlát striák
Korábbi cikkemben a "vámpírszérum" kezelés ránctalanító hatásáról írtam, melyet hazánkban elsőkként alkalmazunk.. Most a saját vérszérum kezelés striák és hegek terápiájában való alkalmazását mutatom be. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.