Kategória: Egészségügyi problémák

Ég veled álmatlanság!

Forgolódások, átvirrasztott éjszakák, kavargó gondolatok a fejben, amiket képtelenség kiűzni. Ismerős? Leküzdhetetlen álmatlanságban szenvedsz? Mi lehet a teendő? Köztudott, hogy az álmatlanság sokunk életét keserítheti meg, amit rengeteg-féle tényező válthat ki. Hogy mik lehetnek a gyógymódok? Nyilván számos megoldást kínálnak a szakértők, csak járjunk utána. Hol keressük a baj forrását? A fejünkben? A szervezetünkben? Lelki gondok gyötörnek? Utána jártam, mik lehetnek az álmatlanság leghatásosabb ellenszerei. Ó te jó ég, hadd aludjam ki magam végre!

Felmérések szerint a népesség egyharmada szenved álmatlanságban. Meglepő, nem igaz? Mind azért fohászkodunk, hogy legyen végre egy szép, álmokkal teli éjszakánk.
Pedig lefekvés előtt már érzem a fáradtságot, de ahogy bedőlök az ágyba, egyből elkezdenek kavarogni a fejemben a gondolatok. Próbálom őket elűzni, arra gondolni, hogy kérlek, hadd aludjak már el, de sajnos ez nem ilyen egyszerű. Mégis mi a baj? Bárányokat számolgatni talán hatásos? Vagy ez csak egy népi hiedelem, amit gyerekként akartak beadni nekünk? Egy-kettő-három-négy, abba is hagyom. Lehet, hogy gyerekként ez bevált, de a báránykák összeszámolása már nem igazán álomba ringató számomra. A bárányoktól hamar elkalandoznak a gondolatok, vagy csak nincs elég türelmem összeszámolni őket, mert ugye minek is? Felnőtt emberként sok stressz ér minket, amit éjszaka pörgetünk vissza fejben.
Ilyenkor próbáljuk végiggondolni problémáinkat, és megoldásokon törjük a fejünket. Az éjszaka viszont arra való, hogy aludjunk, pihenjük ki fáradalmainkat, tegyük el magunkat holnapra. Ha ez nem sikerül, mit tegyünk? Egyet ne tegyünk: ne essünk kétségbe!
Az álmatlanságra is van számos gyógymód, megoldás, de ez nyilván személyiségfüggő, kinél mi válik be. Én mit tegyek egy nyugodt éjszakáért, Dr. Freud?
Tisztítsuk ki gondolatainkat, rendezzük őket, hogy ne kelljen elalvás előtt a problémákon gondolkodni. Ez tényleg nehéz feladat, hiszen gondolatainkat nagyon is nehéz irányítani, én már csak tudom. Mindig jönnek, féktelenül.
Mégis, ha elalvás előtt valami szépre gondolok, akkor könnyebben tudom álomba ringatni magam. Szép, varázslatos gondolatok, pozitív érzések. Mindenkinek mást jelent egy szép gondolat, találjuk meg mi a legmegnyugtatóbb, leghatásosabb.
Lefekvés előtt érdemes meginni egy bögre meleg tejet vagy citromfű teát. Lenyugtat, tényleg álmosító hatású. Ezek mellett tudom javasolni a kamillateát is, ami szintén elálmosít.
Az életmódunkhoz is nagy köze van az álmatlanságnak. Végezzünk rendszeresen testmozgást, próbáljunk minél hamarabb ágyba kerülni, lehetőleg a megszokott időben, és inkább korábban felkelni egy reggeli tornához. A rendszeres testmozgás tapasztalataim szerint megkönnyíti az elalvást, de csakis úgy, ha nem közvetlen lefekvés előtt végezzük.
Korgó gyomorral szintén nehéz elaludni, de ettől még nem javasolt alvás előtt teleennünk magunkat. Nehezíti az elalvást, ráadásul egészségtelen. Mégis a leghatékonyabb módszerként az olvasást ajánlom! Egy izgalmas, vagy szerelmes regény leköti a figyelmünket, legalább nem gondolunk a stresszes életünkre, egy jó könyv elkalandoz bennünket egy másik világba, amit mi képzelünk el. A könyv nagyszerű dolog, és kiváló időtöltés alvás előtt. Egy jó könyvvel a kezemben térek nyugovóra, befészkelem magam az ágyamba, elkezdek olvasni.
Egy idő után, bár a könyv érdekes, és leköti a figyelmem, mégis, mivel ugyebár éjszaka van, kezdek elfáradni, érzem, hogy ragad le a szemem. Egy kellemes fáradtság vesz erőt rajtam, úgy érzem, most el tudnék aludni. Leteszem a könyvet, lekapcsolom a lámpát, és tíz perc múlva már alszom. Addig olvassunk, amíg érezzük az álmosságot. Ha első éjszaka nem is megy, legalább próbáljuk meg több egymás követő estét olvasással tölteni. Lehet, hogy durván hangzik, de ha egy egész éjszakát átvirrasztunk, akkor a következőt biztos könnyebben átalusszuk. Lényeg, hogy ne nyúljunk altatókhoz, mert csak függőséget okoznak!
Ha rákeresünk, ezer meg ezer gyógymódot javasolnak álmatlanság ellen, de személy szerint az olvasást, és az említett teaféléket javaslom. No és persze a rendszeres testmozgást, egy egészséges életvitel bevezetését.
Mióta életmódot váltottam, könnyebben alszom el, és jobban érzem magam testileg-lelkileg. Az alvás az egyik legfontosabb tevékenység egészségünk megőrzéséhez, úgyhogy valamit muszáj kezdenünk, ha álmatlanságban szenvedünk.
Stresszes helyett nyugtató gondolatok jöjjenek! Ne idegeskedjünk, a napi problémákat hagyjuk nappalra! Az éjszaka az álomé! Ha az eleje nehéz is, a vége szuper lesz! Mert csodás álmok jönnek! Jó éjszakát és szép álmokat! Aludjatok jól, kedves olvasók!
(A cikket beküldte: Lostris88)A magas vérnyomás
Alattomos betegség, eleinte szinte semmilyen tünetet nem okoz, sőt a későbbiekben sem figyelmeztet jellegzetes szimptómákkal. Gyakran egy véletlen vérnyomásmérés fedezi fel a betegséget. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha az ember vérnyomása nyugalmi... »

A margarin kontra vaj ügy
Az objektív tájékoztatás érdekében jelentetjük meg a következő sajtóközleményt. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.