Kategória: Egyéb cikkek

Ciki, ha nincs nálad cigi?!

Ezt a cikket azért írtam, hogy megpróbáljam a mai fiatalságot rávenni arra, hogy próbáljanak meg leszokni a dohányzásról. Nem akarom jobbá tenni a világot, csak egy picit szeretnék a korombeli fiatal lányokra és fiúkra hatni egyaránt.

Gondolom, lerágott csontnak érzitek, ezt a témát, de szerintem igenis érdemes szentelni rá egy kis időt. Csak remélni tudom, hogy egy kicsit tudok rátok (dohányosokra) hatni és, ha a cikk végére értek, akkor utána megpróbáltok szépen lassan leszokni erről a „betegségről”.

Engedjétek meg, hogy saját példával kezdjem: Édesapám körülbelül 30 éve aktívan dohányzik. Csak akkor tudta hanyagolni, amikor kórházba került. Utána sajnos egyből visszaszokott rá, egyszerűen mentálisan gyenge, ahhoz, hogy leszokjon. Édesanyám, kétszer is le tudott szokni a cigarettáról és azóta egyszer sem gyújtott rá. Azonban azt kihangsúlyozza mindig, hogy akármikor rá tudna gyújtani, amikor csak akar, de ő erős fejben, így nem gyújt rá. Ezzel azt akarom sugallni, hogy tudni kell NEM-et mondani.

Én egyértelműen a dohányzás ellen vagyok. Most ha azt hiszitek, hogy egy olyan ember mondatait olvassátok, aki még soha életében nem cigizett, akkor tévedtek. Bevallom egyetlen egyszer kipróbáltam ezt a káros dolgot, amit cigarettának hívnak és bőven elég volt egyetlen egy szívás arra, hogy rájöjjek, nekem ez az érzés soha többé nem fog kelleni!

Arthur Schopenhauer mondta egyszer, hogy „Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.” Ezt jól jegyezd meg, mert nagyon is igaz. Nem tudom ki miért gyújtott rá először. Ám van egy olyan sanda gyanúm, hogy valami igazán negatív esemény vezetett ehhez. Ami valószínűleg a mentális egészségedre igen nagy hatással volt és nem bírtad elviselni a terhet, ami rád nehezedett. Így hát elkezdtél dohányozni, mert az amúgy is - menő a haverok között - gondolhattad. Biztos vagyok benne, hogy minden fejben dől el, tehát, ahogy rászoktál ugyanúgy le is tudsz róla szokni! És akkor válsz igazán erőssé, ha egy szép napon soha többé nem akarsz a cigi után nyúlni, mivel leszoktál! Akkor még jobban fognak kedvelni az ismerőseid. Nagy valószínűség szerint csak jóval évek múlva jelentkeznek az első gondok az egészségeddel a cigarettában található anyagok miatt. De vannak sokkal előbb jelentkező problémák, amiket egyből észreveszel és próbálod őket egyből eltusolni. Pl.: Ha elnyomtad a csikket utána egyből rágót veszel be, mert érzed, hogy nagyon kellemetlen szájszagod van és nem szeretnél ilyen lehelettel beszélni másokkal. Pár hónap után elkezdenek sárgulni a fogaid és ezt szintén észre fogod venni, de akkor már hiába, sikálod mindig a fogaidat, az bizony nem fog már lejönni.

Az elején nem véletlen neveztem betegségnek a dohányzást. Ezt a dolgot afféle mentális betegségnek tartom, hisz ha akarsz, leszoksz róla. Tehát fejben döntöd el. Biztos lenne más elfoglaltságod is, amivel az ideget le tudod vezetni, avagy a mindennapi stresszt. Nagyon jó lenne, ha inkább eljárnál sportolni, mozogni valamit. Ott nyugodtan kiadhatod magadból a gőzt és felszabadultabbá, kitartóbbá válhatsz ezáltal. Gondold meg mit választasz. A bizonytalan életet a dohányzással? Vagy a biztos egészséges életmódot? Szerintem pofon egyszerű a választás. Próbálj meg, olyan dolgokat találni az életben, amikben örömödet leled és ne próbálj meg másoknak megfelelni csak magadnak felelj meg először, utána jöhetnek mások.

A leszokásról: Amikor már nem bírod és „elvonási” tüneteid vannak, próbálj meg egyből másra gondolni, menj ki a szabadba fuss egy jót, kerékpározz vagy menj el a haverokkal kikapcsolódni. Mikorra hazaérsz, egyáltalán nem fogsz, ahhoz a fránya cigihez nyúlni. Egy idő után rá fogsz jönni, hogy így még felszabadultabb életet tudsz élni. Hidd el nekem!

Viszont, ha még mindig csak nevetsz ezen az íráson, akkor kapsz egy kis adalékot a kis agyacskádba. Jól figyelj!

Hazánkban percenkét 19, naponta 77 ember, azaz évente több mint 28 000 hal meg közvetlen a dohányzás okozta ártalmak miatt! Ebből 2 800 fő a passzív dohányzás ártatlan áldozata!

Forrás: www.oefi.hu

Elképesztő számok… sajnos mi passzív dohányosok is nagy bajba kerülhetünk a közelünkben dohányzó emberek miatt.

Nézzétek csak meg, hogy milyen anyagokból áll egy cigaretta:
http://tudobeteg.hu/images/stories/dohanyzas/doh_cigaretta_big.gif

Ezek után te még rá akarsz gyújtani, erre az egészségre ártalmas „időzített bombára”?!

Ezen a térképen, különösön Magyarországot nézd meg:
http://www.megved.hu/betegsegek/kepek/eu_statisztika.jpg

„A térképen látható, hogy Magyarország vezeti Európában a dohányzással összefüggő halálozási listát. A tüdőrák okozta mortalitás tekintetében világelsők vagyunk…”

Büszkék vagyunk mindig, ha a mi kis hazánk valamiben első a kontinensen. Ez azonban most teljesen más. Most egy olyan dologban vagyunk listavezetők, ami szégyen ránk nézve. Kicsit javítani kéne a renoménkon még hozzá úgy, hogy lehetőleg hátulról legyünk elsők a rangsorban.

Nem akarom teletömni ezt a bejegyzést elrettentő példákkal, csupán azt a bizonyos kisördögöt szeretném a fejetekben felébreszteni. Én már akkor boldog leszek, ha csak egyetlen egy fiatal azt fogja nekem írni, hogy igen neki ez a cikk segített abban, hogy megpróbál elkezdeni, leszokni a dohányzásról! Ehhez kívánok minden kedves olvasónak kitartást és, ha valami probléma lenne, nyugodtan gyarapítsátok a hozzászólások számát.
(A cikket beküldte: Tomi9046)Mitől gyógyulhatunk?
A változatosság nem csak gyönyörködtet, hanem általa mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt, akár gyógymódról akár másról /pl. könyv, virág, táj stb./ van szó. A teljesség igénye nélkül megpróbáltam összeszedni azokat a gyógymódokat, melyekre az emberek... »

Látásjavító szemműtét - esély egy "új életre"
Ha valakinek látásproblémái vannak, el sem tudja képzelni, milyen az, ha nem kell segédeszközöket használnia a mindennapi tevékenységeihez. Ha valakinek nem kell szemüveget hordania, el sem tudja képzelni, milyen az, ha állandóan a szemüveg és a kontaktlencse... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.