Kategória: Egyéb cikkek

Az anyatejjel is átjut – Meglepő tények a transzzsírról

A gyerekek egészségét is károsíthatja a transzzsír: az ovisok és az iskolások szervezetébe akár a menzai menüvel, a csecsemőkébe pedig az anyatejjel és az anya helytelen táplálkozásával is átjuthat ez a veszélyes anyag.

Miért károsak a transzzsírok?

A transzzsírok olyan mesterségesen előállított, részlegesen hidrogénezett növényi olajok, amelyek negatív hatásait az utóbbi években több vizsgálat is bizonyította. Egyes kutatók szerint ma nincs más olyan élelmiszer-összetevő, amely ugyanannyi élelmiszerre vonatkoztatva nagyobb mértékű egészségkárosodást okozna.


Óvjuk az óvodásokat… és az iskolásokat is!

A gyerekek általában azt eszik, amit a felnőttektől kapnak. Éppen ezért olyan fontos, hogy helyes táplálásukra még inkább odafigyeljenek a családtagok és természetesen a közétkeztetéssel foglalkozó szervezetek is.
Az óvodai és iskolai étkezést biztosító cégek felelőssége, illetve fő feladata az, hogy megfelelő minőségű menüt biztosítsanak a gyermekek számára. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2009-es felméréséből azonban az derült ki, hogy az óvodák csaknem 10 százalékában a napi menü transzzsír-tartalma meghaladta a maximálisan ajánlott mennyiséget.
Természetesen a szülők is sokat tehetnek gyermekük egészséges táplálkozásáért. Bevásárláskor nézzük meg jól a termékek címkéjét és ne vegyünk olyan desszertet (csokoládét, kekszet, nápolyit stb.), illetve élelmiszert, amely részlegesen hidrogénezett növényi olajt, zsírt vagy zsiradékot tartalmaz.


A csecsemők is veszélyben lehetnek

Bár a csecsemők közvetlenül nem fogyaszthatnak transzzsír-tartalmú ételeket, az anyatejen keresztül mégis bejuthat a szervezetükbe. A transzzsír kimondottan káros hatással van a gyerekek fejlődésére, különösen az agy működésére. Éppen ezért annyira fontos, hogy anyaként még jobban ügyeljünk arra, hogy mit eszünk.

Transzzsír lehet még az előbb felsorolt termékeken kívül a chipsekben, levesporokban, instant kakaó-, kávé-, és tejporokban, valamint a pékárukban is. Minden esetben nézzük meg a termék címkéjét, mielőtt azt beletennénk a kosarunkba. Egy-egy helyes döntés ugyanis akár életet menthet.


A transzzsír-rendelet segít!

Most februárban Magyarország lett a harmadik olyan EU-s ország, amely fellép a káros zsírok ellen. Ezentúl nem gyárthatnak hazai eladásra olyan élelmiszert, amely a megengedett értéknél több transzzsírt tartalmaz, viszont az egy éves türelmi idő miatt jövő év februárjáig még előfordulhatnak nagyobb transzzsír-tartalmú termékek a boltokban. A rendelet tehát segít visszaszorítani a transzzsírokat, a végső döntést viszont – hogy végül melyik terméket tesszük a kosarunkba – nekünk kell majd meghoznunk.

Forrás:
Országos Egészségfejlesztési Intézet
Egészségkommunikációs Központ
egeszseg.hu
(A cikket beküldte: Anonymous)



Gyógyító virágok és gyümölcsök 1.
Első gyógynövényes cikkemben a körömvirágról írok. Többek közt használható: ekcéma, visszér, gyulladás, fekély, pattanás, kelés stb. ellen. Manapság megszámlálhatatlanul sok gyógyszer van, azt sem tudjuk melyiket vegyük, ha köhögés ellen kell például, vagy hasfájásra. »

Technológiai forradalom a lézeres látásjavításban
A technológiai fejlődés a lézeres látásjavítás terén is érezteti hatását: a legújabb berendezések a korábbinál sokkal pontosabbá és biztonságosabbá teszik az eljárást, ráadásul egyre több embernek lehet visszaadni az éles látás örömét. »




Minden jog fenntartva © 2022, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.