Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Amit beviszünk, beszedünk

Az antioxidáns E-vitamin

1922-ben Evans és Bishop amerikai kutatók fedezték fel, amikor a patkányok vemhességére gyakorolt hatását figyelték, innen kapta a nevét is, tokoferol: a görög tokosz és a pherein szavakból ered, amelynek jelentése „gyermekszületést elősegítő”.

Az E vitamin antioxidáns vegyület, zsírban oldódik. Könnyen oxidálódik, napsugárzás hatására könnyen elvesztheti hatását, ezért az élelmiszeripar a különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére.
E vitamin szükséges az öregedési folyamatok gátlásához, védőfaktorként az antioxidatív folyamatokhoz (hatástalanítja a szabad gyököket azáltal, hogy elektronokat ad át nekik, s így kiegészíti őket), erősíti az immunrendszert, csökkenti a túlzott vérrögképződést, amely növeli a szívroham és szélütés kockázatát, fontos a rák megelőzésében, segíti a szelén és a K vitamin felszívódását, az optimális agyi állapot fennmaradását.

4 előfordulási formája létezik: az alfa-, a béta-, a gamma- és a deltatokoferol.
A szervezetben csak rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges. Az E-vitamin szükségletét milligrammban (mg) mérik.
A napi szükséglet fél évesnél fiatalabbaknál 3 mg, 7-12 hónap között 4 mg, 1-3 év között 5 mg, 4-6 év között 6 mg, 7-10 év között 7 mg, 11-14 év között 8 mg, 15-18 év között a nőknél 12 mg, a férfiaknál 10 mg, 19 év felett és a várandóság idején 12 mg, szoptatás alatt 14 mg.

A cukorbetegeknek csökkenteni kell az inzulinadagjukat, ha E vitamint szednek, a szívbetegek pedig csak orvosi felügyelet mellet szedjék az E vitamint.

Felszívódását a C-vitamin és szelén egyidejű fogyasztása segíti, a fogamzásgátló, a vas, a réz és a mangán túladagolása, a kolesztiramin tartós szedése viszont gátolja.

Megtalálható: a növényi olajokban, a napraforgó-, a búzacsíra-, a tökmag-, az olíva- és a kukoricaolajban, a búzacsírában és az egyéb gabonacsírákban, az édes burgonyában.

Hiányában terméketlenség, idegi károsodások lépnek fel, lassú a sebgyógyulás.

A nagy mennyiségű E vitamin bevitelének nincsenek ismert káros hatásai, de esetleg előfordulhat fejfájás illetve hasmenés.
(A cikket beküldte: tinendo)



Gyógyszertári Rodolfo
Észrevetted, hogy a patikák kínálata olyan termékekkel bővül, amelyek talán kevésbé megbízhatóak? Nem tudod, hogyan válassz a készítmények közül? Írásomban saját tapasztalataimat írom le, hogy segítsek eligazodni a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények és étrendkiegészítők labirintusában.. »

Szerveink 24 órája
Huang Ti, a legendás Sárga Császár nevéhez fűződik egy olyan orvosi szakkönyv, amely ismerteti, milyen a vérnyomás, a szív, a tüdő napi ritmusa, mikor a legintenzívebb a bőr megújulása, a sebgyógyulás, a májműködés. Azaz szerveink tulajdonképpen egy biológiai... »





Minden jog fenntartva © 2019, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.