Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Amit beviszünk, beszedünk

Az antioxidáns E-vitamin

1922-ben Evans és Bishop amerikai kutatók fedezték fel, amikor a patkányok vemhességére gyakorolt hatását figyelték, innen kapta a nevét is, tokoferol: a görög tokosz és a pherein szavakból ered, amelynek jelentése „gyermekszületést elősegítő”.

Az E vitamin antioxidáns vegyület, zsírban oldódik. Könnyen oxidálódik, napsugárzás hatására könnyen elvesztheti hatását, ezért az élelmiszeripar a különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére.
E vitamin szükséges az öregedési folyamatok gátlásához, védőfaktorként az antioxidatív folyamatokhoz (hatástalanítja a szabad gyököket azáltal, hogy elektronokat ad át nekik, s így kiegészíti őket), erősíti az immunrendszert, csökkenti a túlzott vérrögképződést, amely növeli a szívroham és szélütés kockázatát, fontos a rák megelőzésében, segíti a szelén és a K vitamin felszívódását, az optimális agyi állapot fennmaradását.

4 előfordulási formája létezik: az alfa-, a béta-, a gamma- és a deltatokoferol.
A szervezetben csak rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges. Az E-vitamin szükségletét milligrammban (mg) mérik.
A napi szükséglet fél évesnél fiatalabbaknál 3 mg, 7-12 hónap között 4 mg, 1-3 év között 5 mg, 4-6 év között 6 mg, 7-10 év között 7 mg, 11-14 év között 8 mg, 15-18 év között a nőknél 12 mg, a férfiaknál 10 mg, 19 év felett és a várandóság idején 12 mg, szoptatás alatt 14 mg.

A cukorbetegeknek csökkenteni kell az inzulinadagjukat, ha E vitamint szednek, a szívbetegek pedig csak orvosi felügyelet mellet szedjék az E vitamint.

Felszívódását a C-vitamin és szelén egyidejű fogyasztása segíti, a fogamzásgátló, a vas, a réz és a mangán túladagolása, a kolesztiramin tartós szedése viszont gátolja.

Megtalálható: a növényi olajokban, a napraforgó-, a búzacsíra-, a tökmag-, az olíva- és a kukoricaolajban, a búzacsírában és az egyéb gabonacsírákban, az édes burgonyában.

Hiányában terméketlenség, idegi károsodások lépnek fel, lassú a sebgyógyulás.

A nagy mennyiségű E vitamin bevitelének nincsenek ismert káros hatásai, de esetleg előfordulhat fejfájás illetve hasmenés.
(A cikket beküldte: tinendo)



Fokhagymakivonat kúra
Manapság a legtöbb halálesetet és számtalan, súlyos tünettel járó betegséget végső soron az érelmeszesedés okoz, ez a kúra ennek megelőzésére szolgálhat. A recept az ősi Kínából származik. A kúrához nem kell más mint fokhagyma és 96%-os gyógyszertári alkohol. »

Tények és tévhitek a zsíros hajról II.
Itt a folytatás azoknak, akik inkább rövidített verzióban olvasnák el naplóm tartalmát. Tulajdonképpen az első rész folytatása, de talán annyival hasznosabb is. Próbálkozásaim tárháza bővült, itt már nem apró trükkökkel próbálok valamit is kezdeni magammal, hanem... »





Minden jog fenntartva © 2020, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.