Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Egészségügyi problémák

A méhnyakrák tünetei és kezelése

Méhnyakráknak nevezzük a méhnyak hámeredetű rosszindulatú daganatát. A betegég gyakoriságát tekintve Magyarországon évente 2-3000 új megbetegedéssel számolhatunk.

A méhnyakrák az összes daganatos haláleset egytizedét teszi ki. A szöveti elfajulás leggyakrabban 25-40 év között jelentkezik, majd egyre súlyosabbá válik.

A megbetegedés fokozatosan alakul ki. A rák súlyosbodása orvosi besorolás szerint CIN (cervikális intraepiteliális neoplázia)0-IV-ig jól nyomon követhető. A CIN 0 a legenyhébb stádium, ekkor az elváltozások csak a hámra terjednek ki. A IV., lesúlyosabb stádiumban a daganat ráterjed a hólyagra és/vagy a végbélre, kilép a kismedencéből, távoli áttéteket ad. A méhnyakrák megelőzésének a célja a CIN minél korábbi felismerése.

A méhnyakrák kialakulása

A tudomány jelenlegi állása szerint a betegség kialakulásában nincs jelentős szerepe az öröklődésnek. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek ismerten növelik a méhnyakrák kockázatát.

Ezek közül a legjelentősebb a humán papillomavírussal (HPV) való fertőzöttség. A HPV egy 75 vírust tartalmazó víruscsalád egységes elnevezése, ezek közül 15 vírusnak bizonyítottan köze van a rák kialakulásához. A HPV szexuális úton terjed, és igen gyakori a fertőzöttség mindkét nem körében. Becslések szerint a nők 50 - 80%-a az élete folyamán fertőződik HPV-vel. Ezen fertőzések többsége egy éven belül spontán megszűnhet, azonban azt nem tudja senki megmondani kinél fog megszűnni a fertőzés, és kinél indul el rosszindulatú folyamat. Fontos azonban tudni, hogy a legtöbb HPV-vel fertőzött nőnél nem alakul ki méhnyakrák, és a nők jelentős része nem is tud a fertőzöttségéről, mivel az tünetmentes.

A HPV-vel való fertőződés esélyét növeli:

- szexuális élet korai megkezdése(18 év előtt)
- szexuális partnerek gyakori váltogatása
- szexuális kapcsolat létesítése olyan férfiakkal, akiknek több szexuális partnerük volt/van, illetve akik korán kezdtek nemi életet
- szexuális kapcsolat létesítése olyan férfivel, akinek szexuális partnere méhnyakrákos volt

Ma már elérhető az a HPV ellenes vakcina, mely a 9-26 év közötti korosztálynak biztosít védelmet.

Egyéb kockázati tényezők a méhnyakrák kialakulásában:

- etnikai hovatartozás (azon népcsoportoknál gyakoribb, ahol a nemi úton terjedő betegségek is gyakoribbak)
- tartósan fennálló szexuális úton terjedő betegség
- dohányzás (a rákkeltő anyagok sokszor a méhnyakon választódnak ki, roncsolva annak szövetállományát)
- magasabb életkor (leggyakrabban menopausa környékén alakul ki)
- tartósan legyengült immunrendszer (pl. HIV fertőzés esetében)
- méhnyak sérülés (többszöri szülések során)

A méhnyakrák tünetei

A betegség sajnálatos módon kezdetben tünetmentes, a tünetek már csak előrehaladottabb stádiumban jelentkeznek, akkor sem típusosak.

- vérzés a hüvelyből nemi aktus közben, után (kontakt vérzés)
- fájdalom a méhszáj területén aktus közben
- rendszertelen igen kevés vérzés
- alhasi panaszok
- szokatlan hüvelyi folyás

A méhnyakrák vizsgálata

A minél korábbi felismerés érdekében félévente, évente keresd fel nőgyógyászodat, aki elvégzi a szükséges szűrővizsgálatot. A vizsgálat során az orvos szövetmintát vesz a méhszáj, méhnyak területéről, amit aztán laboratóriumban, mikroszkóp alatt vizsgálnak meg. Az ezt követő manuális vizsgálat során egyik ujjával a hüvelybe nyúlva, másik kezével a hasfalat tapintva átvizsgálja a méhet, és a környező szerveket. A szűrővizsgálat része még a mellek áttapintása is. A beavatkozás fájdalmatlan, terhesség alatt is elvégezhető.
Fontos megemlíteni, hogy a vizsgálat nem nyújt 100%-os biztonságot. Léteznek álnegatív esetek, amikor nem mutatható ki az elváltozás. Az esetek 5-10%-ában fordul elő kóros eredmény, amely azonban a legtöbb esetben nem daganatot, hanem gyulladást, vagy spontán gyógyuló elváltozást jelez.

Te is tehetsz azért, hogy a vizsgálat minél nagyobb eséllyel sikeres legyen:

- ne a menstruáció idejére kérj előjegyzést a szűrésre
- ne végezz hüvelyöblítést a vizsgálat előtti 48 órában
- ne élj házaséletet a vizsgálat előtti 48 órában
- ne használj tampont, fogamzásgátló habot, zselét, hüvelykrémet vagy más hüvelyi gyógyszert a vizsgálat előtti 48 órában

Gyanús eredmények esetén kolposzkópos (speciális nagyító) vizsgálatot végez, és szövetmintát vesz a kérdéses területről (biopszia). Ha ezek után is betegséget jelez az eredmény, következnek a röntgen-, ultrahang-, tükrözéses vizsgálatok, melyek segítségével pontosan feltárható az elváltozás fokozata.

A méhnyakrák kezelése

A terápia lényegében az elváltozás súlyosságától függ, és szigorú orvosi protokoll szerint zajlik. Minél korábbi stádiumban van a betegség, annál jobbak a tökéletes gyógyulás esélyei. Leggyakrabban a műtéti beavatkozásokat, és/vagy sugárterápiát alkalmaznak. Súlyos áttétek esetében, vagy kiújuló daganatnál a kemoterápia is szóba jöhet.

Megjelent partneroldalunk, az Ezoterikus.hu hozzájárulásával.


Velem megtörtént. Mással ne forduljon elő!
Azért írom le a történetemet, mert szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a testünk jelzéseire figyelni, és még időben orvoshoz fordulni. Én nem ezt tettem, és nem sokon múlt, hogy az életembe került. »

A szorongás, mint életem része. De meddig?
A szorongás 20 évesen érkezett az életembe és mint egy jó barát, velem van már több mint 10 éve. Megbarátkozhattam volna vele, de eddig nem sikerült, ahogyan megszabadulni sem. Küzdelmes évek után, kiteljesedett élettel viszont adott a kérdés: hogyan tovább, ez már mindig így lesz? »
Minden jog fenntartva © 2022, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.