Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Egészségügyi problémák

A méhnyakrák tünetei és kezelése

Méhnyakráknak nevezzük a méhnyak hámeredetű rosszindulatú daganatát. A betegég gyakoriságát tekintve Magyarországon évente 2-3000 új megbetegedéssel számolhatunk.

A méhnyakrák az összes daganatos haláleset egytizedét teszi ki. A szöveti elfajulás leggyakrabban 25-40 év között jelentkezik, majd egyre súlyosabbá válik.

A megbetegedés fokozatosan alakul ki. A rák súlyosbodása orvosi besorolás szerint CIN (cervikális intraepiteliális neoplázia)0-IV-ig jól nyomon követhető. A CIN 0 a legenyhébb stádium, ekkor az elváltozások csak a hámra terjednek ki. A IV., lesúlyosabb stádiumban a daganat ráterjed a hólyagra és/vagy a végbélre, kilép a kismedencéből, távoli áttéteket ad. A méhnyakrák megelőzésének a célja a CIN minél korábbi felismerése.

A méhnyakrák kialakulása

A tudomány jelenlegi állása szerint a betegség kialakulásában nincs jelentős szerepe az öröklődésnek. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek ismerten növelik a méhnyakrák kockázatát.

Ezek közül a legjelentősebb a humán papillomavírussal (HPV) való fertőzöttség. A HPV egy 75 vírust tartalmazó víruscsalád egységes elnevezése, ezek közül 15 vírusnak bizonyítottan köze van a rák kialakulásához. A HPV szexuális úton terjed, és igen gyakori a fertőzöttség mindkét nem körében. Becslések szerint a nők 50 - 80%-a az élete folyamán fertőződik HPV-vel. Ezen fertőzések többsége egy éven belül spontán megszűnhet, azonban azt nem tudja senki megmondani kinél fog megszűnni a fertőzés, és kinél indul el rosszindulatú folyamat. Fontos azonban tudni, hogy a legtöbb HPV-vel fertőzött nőnél nem alakul ki méhnyakrák, és a nők jelentős része nem is tud a fertőzöttségéről, mivel az tünetmentes.

A HPV-vel való fertőződés esélyét növeli:

- szexuális élet korai megkezdése(18 év előtt)
- szexuális partnerek gyakori váltogatása
- szexuális kapcsolat létesítése olyan férfiakkal, akiknek több szexuális partnerük volt/van, illetve akik korán kezdtek nemi életet
- szexuális kapcsolat létesítése olyan férfivel, akinek szexuális partnere méhnyakrákos volt

Ma már elérhető az a HPV ellenes vakcina, mely a 9-26 év közötti korosztálynak biztosít védelmet.

Egyéb kockázati tényezők a méhnyakrák kialakulásában:

- etnikai hovatartozás (azon népcsoportoknál gyakoribb, ahol a nemi úton terjedő betegségek is gyakoribbak)
- tartósan fennálló szexuális úton terjedő betegség
- dohányzás (a rákkeltő anyagok sokszor a méhnyakon választódnak ki, roncsolva annak szövetállományát)
- magasabb életkor (leggyakrabban menopausa környékén alakul ki)
- tartósan legyengült immunrendszer (pl. HIV fertőzés esetében)
- méhnyak sérülés (többszöri szülések során)

A méhnyakrák tünetei

A betegség sajnálatos módon kezdetben tünetmentes, a tünetek már csak előrehaladottabb stádiumban jelentkeznek, akkor sem típusosak.

- vérzés a hüvelyből nemi aktus közben, után (kontakt vérzés)
- fájdalom a méhszáj területén aktus közben
- rendszertelen igen kevés vérzés
- alhasi panaszok
- szokatlan hüvelyi folyás

A méhnyakrák vizsgálata

A minél korábbi felismerés érdekében félévente, évente keresd fel nőgyógyászodat, aki elvégzi a szükséges szűrővizsgálatot. A vizsgálat során az orvos szövetmintát vesz a méhszáj, méhnyak területéről, amit aztán laboratóriumban, mikroszkóp alatt vizsgálnak meg. Az ezt követő manuális vizsgálat során egyik ujjával a hüvelybe nyúlva, másik kezével a hasfalat tapintva átvizsgálja a méhet, és a környező szerveket. A szűrővizsgálat része még a mellek áttapintása is. A beavatkozás fájdalmatlan, terhesség alatt is elvégezhető.
Fontos megemlíteni, hogy a vizsgálat nem nyújt 100%-os biztonságot. Léteznek álnegatív esetek, amikor nem mutatható ki az elváltozás. Az esetek 5-10%-ában fordul elő kóros eredmény, amely azonban a legtöbb esetben nem daganatot, hanem gyulladást, vagy spontán gyógyuló elváltozást jelez.

Te is tehetsz azért, hogy a vizsgálat minél nagyobb eséllyel sikeres legyen:

- ne a menstruáció idejére kérj előjegyzést a szűrésre
- ne végezz hüvelyöblítést a vizsgálat előtti 48 órában
- ne élj házaséletet a vizsgálat előtti 48 órában
- ne használj tampont, fogamzásgátló habot, zselét, hüvelykrémet vagy más hüvelyi gyógyszert a vizsgálat előtti 48 órában

Gyanús eredmények esetén kolposzkópos (speciális nagyító) vizsgálatot végez, és szövetmintát vesz a kérdéses területről (biopszia). Ha ezek után is betegséget jelez az eredmény, következnek a röntgen-, ultrahang-, tükrözéses vizsgálatok, melyek segítségével pontosan feltárható az elváltozás fokozata.

A méhnyakrák kezelése

A terápia lényegében az elváltozás súlyosságától függ, és szigorú orvosi protokoll szerint zajlik. Minél korábbi stádiumban van a betegség, annál jobbak a tökéletes gyógyulás esélyei. Leggyakrabban a műtéti beavatkozásokat, és/vagy sugárterápiát alkalmaznak. Súlyos áttétek esetében, vagy kiújuló daganatnál a kemoterápia is szóba jöhet.

Megjelent partneroldalunk, az Ezoterikus.hu hozzájárulásával.


Házi praktikák influenza esetére
Házi praktikák immunerősítésre és a téli betegségek lerövidítésére. Beköszöntött az influenzaszezon, ami akár hetekre is ágyhoz köthet. Ennek legfőbb oka, hogy nem figyelünk oda az immunrendszerükre, ami olyan, akár egy kőfal: alkotóelemei a cink, a szelén, a vas és egyéb vitaminok. »

Az igazi bio hajápolás
A hajápolás tekintetében mindig van új a nap alatt. A márkák tekintetében már el sem lehet dönteni, hogy melyik az igazán jó és melyik a gagyi. Ebben a cikkben bemutatok pár nagyon egyszerű házilag alkalmazható és 100%-ban természetes hozzávalókból elkészíthető hajápoló készítményeket. »
Minden jog fenntartva © 2020, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.