Kategória: Egyéb cikkek

A megfelelő folyadékfogyasztás...egy kicsit másként.

Ugye, most azt várod, hogy leírom, igyál sokat. Igyál, ha meleg van! Igyál, ha fogyókúrázol! Igyál, ha meg vagy fázva! Igyál, ha emésztési problémád van! Igyál sokat! NEM! Igyál annyit, amennyit szabad.

Ugye, most azt várod, hogy leírom, igyál sokat. NEM! Igyál annyit, amennyit szabad. Nálam nem gond, hogy keveset iszom és erőltetni kell, olyan vagyok, mint egy kis kacsa.
Elmesélek valamit: Két és fél évvel ezelőtt nagyon súlyos szívműtéten estem át. Utána három napig mélyaltatásban gépeken tartottak. Egy hét intenzív után kerültem ki a postoperatív kórterembe. Kb. 81 kilóval műtöttek, az intenzíven napokig infúzión éltem, majd már mikor ehettem, szinte csak minimális volt az étvágyam. Mikor onnan kikerültem, "elszaladtam" a mérlegre és 86 kilót mutatott.
Majd leestem a mérlegről. Mondták, hogy ez természetes és azonnal adtak egy lórúgásnyi vízhajtót. Sikítottam az öt percenkénti wc-re "szaladgálástól". A teljes mellkasom a csonttal együtt fel volt vágva.
Kb. még egy hétig élveztem a sebklinika vendégszeretetét, majd szanatóriumban erősödtem tovább.
Ott kellett megtanulnunk, hogy 1,5(!) liter folyadéknál többet nem szabad fogyasztani és ebben benne van a leves, a gyümölcs és a zöldség folyadékmennyisége is.
Persze ez a műtét után volt ilyen szigorú, hisz a felvágott szívnél a burokban akár végzetesen is felszaporodhat a folyadék. Később megtudtam, hogy a műtét nélküli szívbetegek sem fogyaszthatnak sok folyadékot, mert amikor a szív már nem dolgozik olyan intenzíven, a keringés gyengül és jön a dagadt boka, a fulladás, a "nemtudomlehúzniagyűrűmet" érzés, stb. Ugye ismerős?
Nagyon szenvedtem, mert lötyöltem volna, de minden nap be kellett diktálni, hogy mennyi volt a folyadékfogyasztásunk, volt testsúlymérés és vizeletmérés is. Nem lehetett sumákolni. Azért, hogy be tudjam tartani, kértem, hogy hozzanak be nekem citromot és azt nyalogattam. Ráadásul a kórtermek 28 fokosak voltak. Én 16 fokos szobában szeretek aludni. Akár még hidegebben is.
Ma már nem számolom pontosan a deciket, de odafigyelek az árulkodó jelekre és másnaponta vízhajtózom.
Mi ebből a tanulság?
Olvasod, hogy a fogyókúránál akár négy liter vizet is igyál meg, egyél magas víztartalmú gyümölcsöt, zöldséget hozzá.
Igen, ha egészséges vagy!
Mielőtt nekikezdenél a diétádnak, kérlek vizsgáltasd ki magad. Ez alól nem kivétel az sem, ha életmód váltásra készülsz. Az életmód váltás is csak akkor jó, ha a Te személyedre van szabva.
(A cikket beküldte: Nanaki)Mi van a csapvízben?
Felvetődik az egyszerű kérdés: Mit igyunk ha szomjasak vagyunk? A válasz még egyszerűbb: vizet, ivóvizet. Jó, de honnan vegyen a mai kor embere ivóvizet? Kézenfekvő, hogy a vezetékes ivóvízhálózatból! »
Savanyú káposzta, a nagy vitaminbomba
Most, hogy már végérvényesen beköszönt az ősz, bizony sokkal nagyobb szüksége van szervezetünknek a vitaminokra, mint a nyár folyamán bármikor. Elfogynak lassan a friss gyümölcsök, zöldségek, és nélkülük sajnos sokan visszatérünk a nehéz étkezésekhez, vitaminban... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.