Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Egészségügyi problémák

A körömvirág

Nagyszüleink által kedvelt és használt gyulladáscsökkentő kenőcsök, melyek kizárólag természetes alapanyagokból állnak. Ilyen például a körömvirág is.

A körömvirág, latin nevén Calendula officinalis L., nyugat Ázsiából származik. Magyarországon kerti kultúrnövény.
Egynyári, 40-50 cm magasra növő növény. Szára szögletes, melyen a levelek szórtak, alul lapátszerűek, nyélbe keskenyedők, a fenti levelek tojásdad alakúak. Fészek virágzatai 3-5 cm-esek, melyeket különböző színárnyalatú (sárga, narancssárga, citromsárga) csöves és nyelves virágok alkotják. Kaszattermése karomszerűen görbült, bibircses felületű.
Virágzása júniustól-októberig tart.

Gyógyhatású részei a teljes virágzat.

Gyógyászati alkalmazása:
Jó hámosító hatása révén sebek, fekélyek kezelésére alkalmazzák.
A népgyógyászatban teáját belsőleg májvédelemre, emésztés elősegítésére, gyomorfekély gyógyítására használják.
Hüvelyöblítőként kiváló gomba és fehérfolyás kezelésére

A konyhában is alkalmazható:
Kissé kesernyés aromájú virágszirmokat hal-és húslevesek, rizses ételek, saláták ízesítésére, sajtok, vajak színezésére használhatjuk. A teljes virágot a középkorban köretként is fogyasztották.

Körömvirágból készült termékek:
-körökvirág kenőcs:gyulladáscsökkentő, antibakteriális és szövetsarjadzást serkentő hatása a nehezen gyógyuló sebek, műtéti hegek, hosszan tartó ágyhoz kötöttség során kialakuló felfekvések, égési sebek kezelésére. Fokozza a bőr vérkeringését, a bőr sokkal puhább és ellenállóbb lesz.
-körömvirág bőrbalzsam: védi és ápolja a hámló, repedezett bőrt
-körömvirág szappan: kímélő módon teszi lehetővé, hogy a bőr savvédő rétege regenerálódjon


Patikákban, drogériákban és herbáriákban beszerezhető készítmények állnak rendelkezésünkre, de házilag is elkészíthető. Déli órákban kell a virágot leszedni, összedarabolni, vízben megfonnyasztani, zsírral vagy olajjal összekeverni, és így hosszú ideig használható.
(A cikket beküldte: dorottya1)



Lisztérzékenység - megvédhetem a gyermekem?
Lisztérzékeny vagyok. Az állapotomat elfogadtam - volt rá időm, majd' 20 éve tudok róla -, gluténmentes diétát tartok, ami által egészségesnek mondhatom magam. Ha azonban arra gondolok, hogy a betegségért felelős gént a gyerekeimnek is tovább adtam, összeszorul a... »

Víz & Só
Az emberi test két legfontosabb alkotóeleme a víz és só. Mivel vizet és sót mindennap veszítünk, folyamatosan pótolnunk kell ezeket. Se só, se víz nélkül nem lenne élet a földön. A só koncentráció biztosítja a vérplazma ozmotikus nyomását, amely a vér és szövetek... »




Minden jog fenntartva © 2020, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.