Kategória: Táplálkozás és egészség

24 nap alatt -10 kg 3. rész

3. rész: Az ételek megfelelő kombinációja

Az emésztés a szervezetünk legenergia-igényesebb folyamata!
Első és legfontosabb, hogy ezt az ételek megfelelő kombinációjával könnyűvé tegyük, miközben eleve jó minőségű élő élelmiszereket használunk fel az elkészítésükhöz és figyelembe vesszük az ételek emésztési idejét, valamint hogy a felvétel – asszimilálás - eltávolítás napi körforgása minél tökéletesebben működjön. Ennyi múlik rajtunk a siker érdekében. Ugyanis a többit már a szervezetünk végzi a lehető legtökéletesebb módon, hiszen az emberi szervezetet a természet eleve az egészségre „kódolta”. Akkor is így van ez, ha a természetes higiénia módszerét csak egyes szerveink kóros elváltozásait követően kezdjük alkalmazni.


Emésztéskor minden energiánk a szervezetünkbe került táplálékra összpontosul, hiszen semmi sem használ fel annyi energiát, mint az étel feldolgozása. Gondoljunk a táplálék szervezetünkön belüli hasznosítása közben (az emésztéstől az asszimilálás végéig) lejátszódó temérdek kémiai reakcióra, melyek mind energiát igényelnek és ha az étel nem megfelelően emésztődik, még több ilyen műveletnek kell lejátszódnia. A hasznosítás teljes folyamatát tekintve pedig egyébként is az emésztés használja fel az össz-energiaszükséglet zömét az emésztő nedvek kiválasztásával.
A második legnagyobb energiafogyasztónak az agyműködést tartja a tudományos világ. Ezenkívül bizonyos mennyiségű testi erőre is szükségünk van nap, mint nap, ahogy a szellemi tevékenységeinkhez és a táplálékunk feldolgozásához, hasznosításához. Tehát érdemes jól gazdálkodnunk az energiáinkkal és ezt a leghatékonyabban a könnyű emésztés mellett tudjuk megvalósítani, mert nem lehet eléggé hangsúlyozni: Az emésztés a szervezetünk legenergia-igényesebb folyamata.
Gondoljunk át ennek érdekében néhány lényeges fogalmat:

A koncentrált élelem.

Koncentrált élelem bármi, ami nem gyümölcs és nem zöldség!
…a különféle húsok, a tojás, a sajtok és más tejtermékek, az olajos magvak, a gabonafélék és a hüvelyesek szárított magvai (a bab, a lencse és a borsó ). Ezek keményítők, fehérjék és a természet által vegyített fehérje-keményítő kombinációk (pl.: a bab). Érdekes, hogy a természet maga is vegyíti így a tápanyagokat. Érezhetően a bab önmagában is elég nehezen emészthető étel, mégis könnyebben, mint egy jó, tejfölös csirke paprikás nokedlivel vagy a húsvéti sonka-tojás még így kettesben is valami jóféle tormával, pláne, ha kenyérrel.
A burgonya külön említést érdemel, mert bár zöldség, de csak addig, míg meg nem sütjük vagy főzzük. Ekkor ugyanis koncentrált (tömény), keményítőtartalmú élelemmé válik. Nyersen meg a legtöbbünk ínye elutasítja, tehát leginkább koncentrált formában fogyasztjuk.
Egy étkezésen belül csak egy koncentrált élelmet érdemes fogyasztani, de azért van lehetőség egyszerre kétféle húst, vagy kétféle diót enni, ahogy a keményítők (gabonaféle és sült burgonya) is fogyaszthatók együtt, de kétféle fehérjét (pl.: hús és dió) már nem, mert jóval nehezebb lebontani, mint a keményítőt.
Az emberi szervezet ugyanis egyszerre csak egyfajta koncentrált élelmet tud megemészteni. Tehát a legcélravezetőbb, ha egy étkezésen belül csak egyet választunk ki magunknak, de emellé minden esetben a nagy víztartalmú élelmek közül fogyasszunk valamit az ínyünknek és az adottságoknak megfelelően.
Evvel egy másik nagyon fontos fogalomhoz érkeztünk.

A nagy víztartalmú élelem.

Ahogy a Föld bolygó 70%-ban vízzel borított és 30%-a szárazföld, az emberi szervezet is 70%-ban vízből és 30%-ban más anyagokból áll. Mivel a táplálkozásunkkal saját magunk építjük, tartjuk fenn a szervezetünket, az a legcélszerűbb, ha az egészségünk érdekében olyan táplálékokat viszünk be, ami ennek az aránynak teljesen megfelel. Tehát nagy víztartalmú táplálékra van szükségünk, ami két szempontból nagyon fontos.:
- a szervezet táplálása az élő étel tápanyagaival, amit a benne lévő, a növények által „desztillált” víz szállít a szervezeten belül,
- és ennek a nagy víztartalma a tisztítás (méregtelenítés) folyamatában szintén nélkülözhetetlen. Különös tekintettel a „desztilláltságára”, ami miatt semmi, más módon szerzett ivóvíz nem tud vele versenyezni a hatékonyság terén.
Ezek az ételek nemcsak hogy a testünk igényeit kielégítik (vagyis ezekkel tarthatjuk magunkat a legjobb kondícióban), de egyben fenséges az ízük.
Nagy víztartalmú élelmek a zöldségek és a gyümölcsök. Köretnek és feltéteknek azonban csak a zöldségek alkalmasak.
A gyümölcsök ugyan nagy víztartalmúak (80-90%-ban tisztító, életadó „desztillált”víz), de fogyasztásuk külön ismereteket igényelnek. Ez pedig…

A helyes gyümölcsfogyasztás elve.

A gyümölcsöt a szervezetünk ösztönösen kívánja. Nyugodtan állítható, hogy minden ember szereti. Szeretjük, mert édes, zamatos és valljuk be, szemgyönyörködtető, élvezetesen szép minden friss gyümölcs színe, formája. Sokan még ma is, mint élvezeti cikkre tekintenek rá, holott ez a legfontosabb tápláléka a testünknek, az egyetlen élelem, amelyhez az emberi faj biológiailag alkalmazkodott. Az emberszabásúaktól a Homo erectusig terjedő 12 millió évnyi folyamatban kizárólag gyümölcsevőkre utal a fogak vizsgálata.
Csak azoknak kell óvatosnak lenniük vele, akik nem ismerik a helyes gyümölcsfogyasztást, ugyanis helytelenül fogyasztva valóban lehetnek kellemetlenségeink. Az ilyen tapasztalatokkal rendelkezők gondolják azt, hogy „sajnos, én nem ehetem”, de hogy nem szeretik, azt még közöttük is csak elvétve hallani. Ha azonban helyesen fogyasztjuk, amint bekerül a szervezetbe, lúggá alakul és - ahogy a zöldségek is teszik -, semlegesítik a savakat. Csak a nyers gyümölcs és a friss, héjából nyert gyümölcslé képes erre, amit jó ha kortyonként iszunk, hogy keveredni tudjon a nyállal. A hő kezelt vagy bármely módon feldolgozott gyümölcsöt a szervezet már nem képes hasznosítani.
A gyümölcs emésztése kevesebb energiát igényel, mint bármely más tápláléké (valójában szinte semennyit) és az éltető „desztillált”vízen túl még cukrot is jelent a szervezetnek. Fruktózt, vagyis olyan állapotú cukrot, amit a szervezet igen kis energiával tud a számára lét fontosságú glükózzá alakítani. Magas táplálóértéke van. Valójában az emberi test szükségleteinek tökéletes arányában található meg benne mindaz, ami a létünkhöz szükséges:
- glükóz (szőlőcukor) 90% (pl.: az agyunk csak evvel működik)
- ásványi anyagok 3-4%
- aminosavak 4-5%
- zsírsavak 1%
- vitaminok 1% alatt.
Az energia kiadás első színtere a gyomor. A gyümölcs meg eleve nem a gyomorban emésztődik! Ahogy a rágással a szájban a nyállal keveredve, úgy a gyomorban is csupán előemésztődik és 20-30 perc alatt áthalad rajta, majd a belekben bomlik le és szabadulnak fel a táplálóanyagok. A banán, a datolya és a szárított gyümölcsök kivételek, de ezek is megemésztődnek 45-60 perc alatt, míg más élelmiszerek, pl.:
- a saláta vagy a nyers zöldség 2 óra,
- a helyesen kombinált étel hús nélkül 3 óra,
- helyesen kombinált étel hússal 4 óra,
- bármely helytelenül kombinált étel 8 óra alatt.
Tehát, az egyik legfontosabb, hogy friss gyümölcs legyen, a másik pedig, hogy soha ne együk valamivel vagy közvetlenül valami után (annak az emésztési idején belül), kizárólag üres gyomorra!!! Látható, hogy a helyes gyümölcsfogyasztásnak jelentős köze van az ételek megfelelő kombinációjához.
Mindebből egyszerűen kikövetkeztethető, hogy ha délig egyébként is gyümölcsöt ettünk, és 20 óra előtt úgy jó bevégezni a napi táplálék bevitelt, hogy az a lefekvésig még távozhasson a gyomrunkból, akkor délután még ehetünk élvezetként valami finom gyümölcsöt, ha az ebéd helyesen kombinált ételekből állt. Még akkor is, ha nem közvetlenül 12 órakor ebédeltünk. A délutáni gyümölcs fogyasztás ugyanis elősegíti – főleg a módszer alkalmazásának a kezdetén – a méregtelenítést. A délelőtti pedig alaposan rásegít. Így hatékonyabb lesz a folyamat.

Azért van még pár "apróság", amiről érdemes szót ejteni mielőtt a gyakorlatra térnénk. Ilyen a méregtelenítés, a fehérje, a tejtermékek, a mozgás szerepe és vannak kérdések melyek gyakran felmerülnek az emberekben. Mindezt a következő cikkbe próbálom bezanzásítani.
(A cikket beküldte: Lhara)24 nap alatt -10 kg 1. rész
1. rész: Az egészség a legfontosabb! Első komoly sikereim alapja a Diamond házaspár aprócska könyvében rendkívül közérthetően leírt természetes higiénia módszerének tudnivalói voltak, még 1991-ben. Valóban 24 nap alatt 10 kg mínusz. Ráadásul úgy, hogy a módszer... »

Grapefruitmag
A Grapefruit-kivonatot külsőleg és belsőleg, szervezetünk és környezetünk fertőtlenítésére egyaránt használhatjuk. Belsőleg a következő problémákra javasolt: Emésztési problémák, gyomor-bél rendellenességek, hasmenés, ételmérgezés, paraziták, baktériumok,... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.