Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ






Kategória: Amit beviszünk, beszedünk

Hagyma: könnyfakasztó zöldség kedvező hatással

Póréhagyma, vöröshagyma, újhagyma, metélőhagyma, gyöngyhagyma, lilahagyma...A hagyma az ősz és tél tipikus zöldsége. Jól harmonizál olyan tartalmas, tápláló ételekkel, amiket a hideg időszakban előnyben részesítünk az asztalunkon.

A hagyma illóolajtartalma pucoláskor és felszeleteléskor távozik, ezért könnyfakasztóak az előkészületek. Amennyiben ezt el akarjuk kerülni, egy hamburgi szakács a következőt tanácsolja: szeletelés előtt a hagymát tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe vagy 10 percre a fagyasztóba. Mások a hagymát folyó víz alá tartják vagy egyszerűen nyitott ablaknál szeletelik.

Köztudott, hogy a hagyma fogyasztása kellemetlen szagokkal jár együtt, ám egy münsteri szakács szerint ennek nem kell feltétlenül így lennie. A megoldás szerinte a hőkezelés, a főtt hagyma ugyanis nem áraszt kellemetlen szagot. Kenyérre kenve mint hagymalekvárt ajánlja. Ehhez a hagymát blansírozzuk, felkockázzuk, majd cukorral és almalével felfőzzük.

Szakértők szerint a hagyma több módon is támogatja az egészséget: javítja az étvágyat, csökkenti a vércukorszintet, gyulladásgátló hatású, vizelethajtó, bélféregűző. A magyar vöröshagyma B1 vitaminból 0,05 mg-ot, B2 vitaminból 0,03 mg-ot, C vitaminból 20 mg-ot tartalmaz. Alilszulfid (egy kéntartalmú vegyület) tartalmánál fogva baktériumölő hatású. Ha azonban sokat fogyasztunk belőle, gázokat okoz a belekben. Tartalmaz még kis mennyiségben E vitamint, kálciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, szelént, rezet és cinket is.

A vöröshagyma nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre is, a zsíros ételek miatt kialakuló koleszterinszint-növekedéstől is véd.
(A cikket beküldte: gyopár)



Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


Mennyi jódra van szükségünk?
A jód a periódusos rendszer VII-es főcsoportjába a halogénelemekhez tartozik (53. elem), fekete fémes fényű szilárd anyag, vízben alig oldódik (jodid ionok jelenlétében azonban vízben is oldódik, ekkor sárgásbarna, ún. Lugol-oldat keletkezik). Már... »

Új generációs egészségügyi dolgozók kontra veteránok
Gyakorta látunk idős, nyugdíjas doktorokat és doktornőket rendelőintézetek, vagy kórházak folyosóin sétálni. Sokszor felmerülhet bennünk az a gondolat, hogy "Miért van még itt? Miért nem élvezi a nyugdíjas éveit? Miért nem adja át helyét a fiatalabb... »



Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a egeszsegtipp.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.egeszsegtipp.hu/rss




Minden jog fenntartva © 2017, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.